Class 12 Sociology MCQ Chapter 2 The Demographic Structure of The Indian Society

Class 12 Sociology MCQ Chapter 2 The Demographic Structure of The Indian Society Question Answer English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Sociology MCQ Chapter 2 The Demographic Structure of The Indian Society and select need one. AHSEC Class 12 Sociology MCQ Objective Type Solutions in English As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Sociology MCQ Class 12.

Class 12 Sociology MCQ Chapter 2 The Demographic Structure of The Indian Society

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Sociology Multiple Choice Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Sociology MCQ in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 2

PART – 1

Choose the Correct Option:

1. What was India’s population according to the 2011 Census?

(i) Over 1.21 billion people.

(ii) 1.5 billion people.

(iii) 980 million people.

(iv) Over 2 billion people.

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: (i) Over 1.21 billion people.

2. By what year is India’s dependency ratio expected to be just over 0.4?

(i) 2020.

(ii) 2030.

(iii) 2040.

(iv) 2010.

Ans: (ii) 2030.

3. What is demography the study of?

(i) Migration and trade.

(ii) Government and policies.

(iii) Human population dynamics.

(iv) Ancient civilizations.

Ans: (iii) Human population dynamics.

4. Who first used the term ‘Demography’ in 1855?

(i) Frank Lorimer.

(ii) Emile Durkheim.

(iii) Achille Guillard.

(iv) Barckley.

Ans: (iii) Achille Guillard.

5. What is the main method used for demographic studies?

(i) Industrial reports.

(ii) Census and surveys.

(iii) Historical records.

(iv) Case studies.

Ans: (ii) Census and surveys.

6. What is the significance of Emile Durkheim’s study on suicide?

(i) It established demography as an art form.

(ii) It connected suicide rates to biological causes.

(iii) It showed that suicide rates could have social causes.

(iv) It explained why censuses are not useful.

Ans: (iii) It showed that suicide rates could have social causes.

7. Which country conducted the first modern census in 1790?

(i) France.

(ii) India.

(iii) England.

(iv) United States of America.

Ans: (iv) United States of America.

8. What is the role of demography in economic planning?

(i) Managing religious diversity.

(ii) Monitoring climate change.

(iii) Projecting labour force and estimating employment.

(iv) Measuring literacy alone.

Ans: (iii) Projecting labour force and estimating employment.

9. What is one major impact of rapid population growth on the economy?

(i) Growth in luxury goods.

(ii) Increase in exports.

(iii) Reduction in per capita income.

(iv) Increase in industrial production.

Ans: (iii) Reduction in per capita income.

10. Why is demography important for a democratic political system?

(i) It helps design public parks.

(ii) It decides tax rates.

(iii) It helps in delimiting constituencies and understanding voter demographics.

(iv) It reduces pollution in cities.

Ans: (iii) It helps in delimiting constituencies and understanding voter demographics.

11. Who proposed the Malthusian theory of population?

(i) Emile Durkheim.

(ii) Thomas Robert Malthus.

(iii) Achille Guillard.

(iv) Frank Lorimer.

Ans: (ii) Thomas Robert Malthus.

12. According to Malthus, the population grows in which pattern?

(i) Arithmetic Progression.

(ii) Geometric Progression.

(iii) Random Pattern.

(iv) Logistic Curve.

Ans: (ii) Geometric Progression.

13. What did Malthus call the natural ways such as famine and disease to control the population?

(i) Natural disasters.

(ii) Preventive measures.

(iii) Positive checks.

(iv) Social evils.

Ans: (iii) Positive checks.

14. What is the major health factor mentioned that affects women differently from men?

(i) Malnutrition.

(ii) Childbearing.

(iii) Lack of exercise.

(iv) Obesity.

Ans: (ii) Childbearing.

15. Which modern technology is being misused for sex-selective abortion?

(i) MRI scanner.

(ii) X-ray.

(iii) Ultra-sound.

(iv) CT scan.

Ans: (iii) Ultra-sound.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

error: Content is protected !!
Scroll to Top