Class 11 Swadesh Adyayan Important Chapter 7 Intellectual, Cultural and Religious Heritage

Class 11 Swadesh Adyayan Important Chapter 7 Intellectual, Cultural and Religious Heritage Solutions English Medium As Per AHSEC New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters ASSEB Class 11 Swadesh Adyayan Important Solutions and select need one. AHSEC Class 11 Swadesh Adyayan Additional Notes English Medium Download PDF. HS 1st Year Swadesh Adyayan Important Solutions in English.

Class 11 Swadesh Adyayan Important Chapter 7 Intellectual, Cultural and Religious Heritage

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. Assam AHSEC Board Class 11 Swadesh Adyayan Additional Question Answer are part of All Subject Solutions. Here we have given HS 1st Year Swadesh Adyayan Important Notes in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 7

PART – II : HISTORY
IMPORTANT QUESTION AND ANSWER

Short Type Questions and Answers:

1. Who translated the Bhagavata Purana into Assamese?

Ans: Mahapurusha Sankaradeva.

2. Who composed the ‘Nam Ghosha’?

Ans: Madhavdeva.

3. What is ‘Chitra Bhagavata’?

Ans: It is a manuscript of the Bhagavata Purana adorned with paintings.

4. Which text mentions the geographical location and cultural life of Assam?

Ans: Yogini Tantra.

5. What is the Assamese translation of ‘Suryasiddhanta’ called?

Ans: Bhashwati.

6. Who composed ‘Kirtan Ghosha’?

Ans: Srimanta Sankaradeva.

7. What are ‘Charitaputhis’?

Ans: Biographical literature on Vaishnava saints written in prose and verse forms.

8. What does ‘Buranji’ literally mean in the Tai language?

Ans: Storehouse of knowledge for the ignorant.

9. Who composed ‘Jikir’ and ‘Jari’?

Ans: Ajan Fakir.

10. Who brought the first printing machine to Assam?

Ans: Christian missionaries.

Fill in the Blanks:

1. The ‘Kirtan Ghosha’ was composed by __________.

Ans: Srimanta Sankaradeva.

2. The Darrang Raj Vamsavali was written by __________.

Ans: Suryakhari Daivagya.

3. Ajan Fakir composed __________ and Jari.

Ans: Jikir.

4. The first Assamese newspaper was __________.

Ans: Arunodoi.

5. The musical instrument __________ was introduced by Rudra Singha.

Ans: Pakhowaj.

True/False:

1. The Buranjis were first written in Sanskrit.

Ans: False.

2. Srimanta Sankaradeva introduced namghars for communal worship.

Ans: True.

3. Chandsai was a Muslim who later followed Neo-Vaishnavism.

Ans: True.

4. The Yogini Tantra was written in Bengali.

Ans: False.

5. Christian missionaries introduced the first printing press in Assam.

Ans: True.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top