SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 9 Transfer of Heat In Nature

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 9 Transfer of Heat In Nature Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 9 Transfer of Heat In Nature Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Miltiple Choice Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science Objective Type Solutions in English.

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 9 Transfer of Heat In Nature

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) MCQs English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science MCQ English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Transfer of Heat In Nature

Chapter: 9

PART – II
MCQ

Choose the Correct Option:

1. Transfer of heat from hot end to cold end of a body is called:

(a) Convection.

(b) Radiation.

(c) Conduction.

(d) Infiltration.

Ans: (c) Conduction.

2. Which is a good conductor of heat?

(a) Plastic.

(b) Wood.

(c) Bakelite.

(d) Copper.

Ans: (d) Copper.

3. Materials that do not allow heat to pass easily are called:

(a) Good conductors.

(b) Bad conductors/insulators.

(c) Heat absorbers.

(d) None.

Ans: (b) Bad conductors/insulators.

4. Air is a:

(a) Good conductor.

(b) Bad conductor.

(c) Both.

(d) None.

Ans: (b) Bad conductor.

5 In liquids and gases heat mainly transfers by:

(a) Conduction.

(b) Convection.

(c) Radiation.

(d) Absorption.

Ans: (b) Convection.

6. Heat from the sun reaches Earth by:

(a) Conduction.

(b) Convection.

(c) Radiation.

(d) Evaporation.

Ans: (c) Radiation.

7. Which process does not require a medium?

(a) Conduction.

(b) Convection.

(c) Radiation.

(d) Infiltration.

Ans: (c) Radiation.

8. Wind blowing from sea to land during day is:

(a) Sea breeze.

(b) Land breeze.

(c) Monsoon wind.

(d) Storm.

Ans: (a) Sea breeze.

9. Wind blowing from land to sea at night is:

(a) Sea breeze.

(b) Land breeze.

(c) Westerly wind.

(d) Hot wind.

Ans: (b) Land breeze.

10. In summer we feel comfortable wearing:

(a) Black clothes.

(b) Dark blue clothes.

(c) White or light coloured clothes.

(d) Red clothes.

Ans: (c) White or light coloured clothes.

11. Dark coloured clothes:

(a) Absorb less heat.

(b) Absorb more heat.

(c) Do not absorb heat.

(d) Reflect heat.

Ans: (b) Absorb more heat.

12. SI unit of heat is:

(a) Celsius.

(b) Degree.

(c) Joule.

(d) Kelvin.

Ans: (c) Joule.

13. Emergency blankets are made of:

(a) Wool.

(b) Cotton.

(c) Plastic sheet.

(d) Thin aluminium layer.

Ans: (d) Thin aluminium layer.

14. Heat resistant tiles of spacecraft can tolerate up to:

(a) 1000°C.

(b) 1260°C.

(c) 1500°C.

(d) 2000°C.

Ans: (b) 1260°C.

15. Flow of water through soil and rocks is called:

(a) Convection.

(b) Infiltration.

(c) Evaporation.

(d) Condensation.

Ans: (b) Infiltration.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top