SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 10 Life Processes in Animals

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 10 Life Processes in Animals Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 10 Life Processes in Animals Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Miltiple Choice Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science Objective Type Solutions in English.

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 10 Life Processes in Animals

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) MCQs English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science MCQ English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Life Processes in Animals

Chapter: 10

PART – II
MCQ

Choose the Correct Option:

1. The process of taking food for growth, repair and energy is called:

(a) Digestion.

(b) Respiration.

(c) Nutrition.

(d) Excretion.

Ans: (c) Nutrition.

2. Conversion of complex food into simpler substances is called:

(a) Ingestion.

(b) Digestion.

(c) Absorption.

(d) Assimilation.

Ans: (b) Digestion.

3. The first part of human digestive system is:

(a) Stomach.

(b) Oesophagus.

(c) Mouth cavity.

(d) Small intestine.

Ans: (c) Mouth cavity.

4. Salivary glands secrete:

(a) Bile juice.

(b) Saliva.

(c) Insulin.

(d) Digestive juice.

Ans: (b) Saliva.

5. Saliva converts starch into:

(a) Fat.

(b) Protein.

(c) Sugar.

(d) Vitamin.

Ans: (c) Sugar.

6. The tube carrying food from mouth to stomach is:

(a) Trachea.

(b) Oesophagus.

(c) Small intestine.

(d) Liver.

Ans: (b) Oesophagus.

7. The stomach looks like:

(a) Long tube.

(b) A broad sac.

(c) Round ball.

(d) Triangular.

Ans: (b) A broad sac.

8. Acid secreted in stomach wall is:

(a) Sulphuric acid.

(b) Nitric acid.

(c) Hydrochloric acid.

(d) Acetic acid.

Ans: (c) Hydrochloric acid.

9. One main function of stomach acid is:

(a) Increase taste of food.

(b) Kill bacteria in food.

(c) Digest fat.

(d) Absorb water.

Ans: (b) Kill bacteria in food.

10. Longest part of alimentary canal is:

(a) Large intestine.

(b) Oesophagus.

(c) Small intestine.

(d) Stomach.

Ans: (c) Small intestine.

11. Juice secreted by liver is:

(a) Saliva.

(b) Bile juice.

(c) Pancreatic juice.

(d) Hydrochloric acid.

Ans: (b) Bile juice.

12. Bile juice helps in digestion of:

(a) Starch.

(b) Protein.

(c) Fat.

(d) Vitamin.

Ans: (c) Fat.

13. Bile is stored in:

(a) Gall bladder.

(b) Stomach.

(c) Pancreas.

(d) Liver.

Ans: (a) Gall bladder.

14. Absorption of nutrients occurs in:

(a) Stomach.

(b) Mouth.

(c) Small intestine.

(d) Large intestine.

Ans: (c) Small intestine.

15. Finger-like projections in small intestine help to:

(a) Grind food.

(b) Secrete enzymes.

(c) Increase surface area for absorption.

(d) Store food.

Ans: (c) Increase surface area for absorption.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top