SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 11 Life Processes of Plants Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 11 Life Processes of Plants Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Miltiple Choice Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science Objective Type Solutions in English.
SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 11 Life Processes of Plants
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) MCQs English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science MCQ English Medium for All Chapters, You can practice these here.
Life Processes of Plants
Chapter: 11
| PART – II |
| MCQ |
Choose the Correct Option:
1. Leaves appear green because of:
(a) Starch.
(b) Water.
(c) Chlorophyll.
(d) Oxygen.
Ans: (c) Chlorophyll.
2. The process by which green plants prepare their own food is:
(a) Transport.
(b) Photosynthesis.
(c) Respiration.
(d) Transpiration.
Ans: (b) Photosynthesis.
3. Which gas is required for photosynthesis?
(a) Oxygen.
(b) Nitrogen.
(c) Hydrogen.
(d) Carbon dioxide.
Ans: (d) Carbon dioxide.
4. Which gas is released during photosynthesis?
(a) Carbon dioxide.
(b) Oxygen.
(c) Nitrogen.
(d) Methane.
Ans: (b) Oxygen.
5. The “food factory” of a plant is:
(a) Root.
(b) Stem.
(c) Leaf.
(d) Flower.
Ans: (c) Leaf.
6. Which solution is used to test starch in leaves?
(a) Water.
(b) Alcohol.
(c) Iodine.
(d) Copper sulphate.
Ans: (c) Iodine.
7. Iodine turns starch into:
(a) Red.
(b) Yellow.
(c) Blue-black.
(d) Green.
Ans: (c) Blue-black.
8. Small pores on underside of leaves are called:
(a) Stomata.
(b) Guard cells.
(c) Veins.
(d) Lamina.
Ans: (a) Stomata.
9. Each stoma is surrounded by:
(a) Epidermal cells.
(b) Guard cells.
(c) Xylem.
(d) Phloem.
Ans: (b) Guard cells.
10. First simple sugar formed in photosynthesis is:
(a) Starch.
(b) Protein.
(c) Glucose.
(d) Fat.
Ans: (c) Glucose.
11. Glucose is stored as:
(a) Starch.
(b) Vitamin.
(c) Mineral salts.
(d) Amino acid.
Ans: (a) Starch.
12. Tube transporting water and minerals in plants is:
(a) Phloem.
(b) Xylem.
(c) Stomata.
(d) Root.
Ans: (b) Xylem.
13. Food prepared in leaves is transported by:
(a) Xylem.
(b) Phloem.
(c) Guard cells.
(d) Chlorophyll.
Ans: (b) Phloem.
14. In cactus-type plants photosynthesis occurs in:
(a) Root.
(b) Flower.
(c) Green stem.
(d) Fruit.
Ans: (c) Green stem.
15. Which is NOT required for photosynthesis?
(a) Water.
(b) Sunlight.
(c) Carbon dioxide.
(d) Nitrogen.
Ans: (d) Nitrogen.

Hi, I’m Dev Kirtonia, Founder & CEO of Dev Library. A website that provides all SCERT, NCERT 3 to 12, and BA, B.com, B.Sc, and Computer Science with Post Graduate Notes & Suggestions, Novel, eBooks, Biography, Quotes, Study Materials, and more.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

