SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 12 Earth Moon and The Sun

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 12 Earth Moon and The Sun Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 12 Earth Moon and The Sun Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Miltiple Choice Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science Objective Type Solutions in English.

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 12 Earth Moon and The Sun

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) MCQs English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science MCQ English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Earth Moon and The Sun

Chapter: 12

PART – II
MCQ

Choose the Correct Option:

1. One complete spin of the Earth on its axis from west to east is called:

(a) Rotation.

(b) Revolution.

(c) Circulation.

(d) Change.

Ans: (a) Rotation.

2. Time taken by Earth to complete one rotation is:

(a) About 12 hours.

(b) About 24 hours.

(c) 365 days.

(d) 30 days.

Ans: (b) About 24 hours.

3. Rotation of Earth causes:

(a) Day and night.

(b) Seasons.

(c) Eclipse.

(d) Tides.

Ans: (a) Day and night.

4. The Earth’s axis is tilted at:

(a) 66.5°.

(b) 90°.

(c) 23.5°.

(d) 45°.

Ans: (c) 23.5°.

5. The French scientist who demonstrated Earth’s rotation using a pendulum was:

(a) Isaac Newton.

(b) Galileo.

(c) Léon Foucault.

(d) Aryabhata.

Ans: (c) Léon Foucault.

6. Foucault performed the experiment in:

(a) 1851.

(b) 1990.

(c) 1751.

(d) 1951.

Ans: (a) 1851.

7. Earth’s motion around the Sun in an elliptical path is called:

(a) Rotation.

(b) Revolution.

(c) Daily motion.

(d) Oscillation.

Ans: (b) Revolution.

8. Time taken by Earth to revolve around Sun:

(a) 365 days.

(b) 366 days.

(c) 365¼ days.

(d) 24 hours.

Ans: (c) 365¼ days.

9. Important book written by Aryabhata:

(a) Surya Siddhanta.

(b) Aryabhatiya.

(c) Siddhanta Shiromani.

(d) Panchasiddhantika.

Ans: (b) Aryabhatiya.

10. Shape of Earth’s orbit is:

(a) Perfect circular.

(b) Triangular.

(c) Rectangular.

(d) Nearly circular.

Ans: (d) Nearly circular.

11. On 21 June in Northern Hemisphere:

(a) Shortest day, longest night.

(b) Longest day, shortest night.

(c) Equal day and night.

(d) None.

Ans: (b) Longest day, shortest night.

12. 21 June is called:

(a) Winter solstice.

(b) Summer solstice.

(c) Autumn equinox.

(d) Vernal equinox.

Ans: (b) Summer solstice.

13. 22 December is called:

(a) Summer solstice.

(b) Winter solstice.

(c) Autumn equinox.

(d) Spring equinox.

Ans: (b) Winter solstice.

14. Solar eclipse occurs on:

(a) Full moon day.

(b) Eighth lunar day.

(c) New moon day.

(d) Eleventh lunar day.

Ans: (c) New moon day.

15. During solar eclipse Moon is:

(a) Between Sun and Earth.

(b) Behind Sun.

(c) Behind Earth.

(d) None.

Ans: (a) Between Sun and Earth.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top