SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 8 Concept of Metals and Non – Metals

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 8 Concept of Metals and Non – Metals Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 8 Concept of Metals and Non – Metals Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Miltiple Choice Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science Objective Type Solutions in English.

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 8 Concept of Metals and Non – Metals

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) MCQs English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science MCQ English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Concept of Metals and Non – Metals

Chapter: 8

PART – II
MCQ

Choose the Correct Option:

1. The hardest natural substance is:

(a) Gold.

(b) Iron.

(c) Diamond.

(d) Copper.

Ans: (c) Diamond.

2. Which metal is soft enough to cut with a knife?

(a) Iron.

(b) Sodium.

(c) Copper.

(d) Aluminium.

Ans: (b) Sodium.

3. The property of metals to be beaten into thin sheets is called:

(a) Ductility.

(b) Malleability.

(c) Sonority.

(d) Conductivity.

Ans: (b) Malleability.

4. From 1 gram of gold, wire of length about:

(a) 1 km.

(b) 2 km.

(c) 5 km.

(d) 10 km.

Ans: (b) 2 km.

5. The property of metals to be drawn into wires is called:

(a) Malleability.

(b) Ductility.

(c) Lustre.

(d) Hardness.

Ans: (b) Ductility.

6. Which non-metal is a good conductor of electricity?

(a) Sulphur.

(b) Coal.

(c) Graphite.

(d) Wood.

Ans: (c) Graphite.

7. Best conductors of heat among metals are:

(a) Iron and zinc.

(b) Silver and copper.

(c) Aluminium and lead.

(d) Gold and lead.

Ans: (b) Silver and copper.

8. Which metal reacts vigorously with cold water?

(a) Iron.

(b) Sodium.

(c) Magnesium.

(d) Copper.

Ans: (b) Sodium.

9. Burning magnesium ribbon produces:

(a) Magnesium oxide.

(b) Magnesium sulphate.

(c) Magnesium carbonate.

(d) None.

Ans: (a) Magnesium oxide.

10. Metal oxides are generally:

(a) Acidic.

(b) Basic.

(c) Neutral.

(d) Salty.

Ans: (b) Basic.

11. Non-metal oxides are generally:

(a) Basic.

(b) Acidic.

(c) Neutral.

(d) Strong base.

Ans: (b) Acidic.

12. Phosphorus is stored in:

(a) Kerosene.

(b) Water.

(c) Acid.

(d) Air.

Ans: (b) Water.

13. Sodium metal is stored in:

(a) Water.

(b) Kerosene.

(c) Open air.

(d) Bottle.

Ans: (b) Kerosene.

14. Rusting of iron requires:

(a) Only air.

(b) Only water.

(c) Both air and water.

(d) Only heat.

Ans: (c) Both air and water.

15. Coating iron with zinc to prevent rusting is called:

(a) Alloying.

(b) Galvanization.

(c) Oxidation.

(d) Reduction.

Ans: (b) Galvanization.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top