SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 7 Measurement of Time And Motion

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 7 Measurement of Time And Motion Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 7 Measurement of Time And Motion Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Miltiple Choice Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science Objective Type Solutions in English.

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 7 Measurement of Time And Motion

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) MCQs English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science MCQ English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Measurement of Time And Motion

Chapter: 7

PART – II
MCQ

Choose the Correct Option:

1. In ancient times people measured time using:

(a) Thermometer.

(b) Barometer.

(c) Sundial.

(d) Speedometer.

Ans: (c) Sundial.

2. During the reign of Ahom king Swargadeo Gaurinath Singha, which clock was used?

(a) Sundial.

(b) Water clock.

(c) Mechanical clock.

(d) Digital clock.

Ans: (b) Water clock.

3. Who first made the pendulum clock?

(a) Galileo Galilei.

(b) Isaac Newton.

(c) Christiaan Huygens.

(d) Thomas Edison.

Ans: (c) Christiaan Huygens.

4. In which year did Christiaan Huygens patent the pendulum clock?

(a) 1656 AD.

(b) 1657 AD.

(c) 1642 AD.

(d) 1583 AD.

Ans: (b) 1657 AD.

5. Who discovered the principle of pendulum?

(a) Christiaan Huygens.

(b) Galileo Galilei.

(c) Albert Einstein.

(d) Marie Curie.

Ans: (b) Galileo Galilei.

6. Time taken for one complete oscillation of a pendulum is called:

(a) Speed.

(b) Vibration.

(c) Length of pendulum.

(d) Time period.

Ans: (d) Time period.

7. The small metal ball of a pendulum is called:

(a) Bob.

(b) Rod.

(c) Weight.

(d) Pointer.

Ans: (a) Bob.

8. SI unit of time is:

(a) Minute.

(b) Hour.

(c) Second.

(d) Year.

Ans: (c) Second.

9. 1 minute contains:

(a) 100 seconds.

(b) 60 seconds.

(c) 360 seconds.

(d) 10 seconds.

Ans: (b) 60 seconds.

10. For very accurate measurement of time scientists use:

(a) Quartz clock.

(b) Atomic clock.

(c) Pendulum clock.

(d) Water clock.

Ans: (b) Atomic clock.

11. Instrument used to measure speed of a vehicle:

(a) Odometer.

(b) Speedometer.

(c) Anemometer.

(d) Voltmeter.

Ans: (b) Speedometer.

12. Instrument used to measure distance travelled by vehicle:

(a) Speedometer.

(b) Odometer.

(c) Thermometer.

(d) Barometer.

Ans: (b) Odometer.

13. Correct formula of speed:

(a) Speed = Time/Distance.

(b) Speed = Distance × Time.

(c) Speed = Distance/Time.

(d) Speed = Distance + Time.

Ans: (c) Speed = Distance/Time.

14. SI unit of speed:

(a) km/h.

(b) m/s.

(c) m/min.

(d) km/s.

Ans: (b) m/s.

15. A car travels 100 km in 2 hours. Its speed is:

(a) 100 km/h.

(b) 200 km/h.

(c) 50 km/h.

(d) 20 km/h.

Ans: (c) 50 km/h.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top