SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 6 Climate Change And Its Impact

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 6 Climate Change And Its Impact Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 6 Climate Change And Its Impact Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Miltiple Choice Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science Objective Type Solutions in English.

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 6 Climate Change And Its Impact

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) MCQs English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science MCQ English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Climate Change And Its Impact

Chapter: 6

PART – I
MCQ

Choose the Correct Option:

1. Annual rainfall in Tropical Wet climate region is:

(a) 1000–2000 mm.

(b) More than 2000 mm.

(c) 300–750 mm.

(d) Less than 250 mm.

Ans: (b) More than 2000 mm.

2. Semi-arid climate is found in:

(a) Kerala.

(b) West Bengal.

(c) East Rajasthan and Gujarat.

(d) Meghalaya.

Ans: (c) East Rajasthan and Gujarat.

3. Which climate region in India experiences snowfall and pine trees?

(a) Mountain/Alpine.

(b) Tropical.

(c) Coastal.

(d) Desert.

Ans: (a) Mountain/Alpine.

4. Temperature in hot desert during summer may rise up to:

(a) 30°C.

(b) 40°C.

(c) 50°C.

(d) 60°C.

Ans: (c) 50°C.

5. Climate change means:

(a) Daily weather change.

(b) Weekly weather change.

(c) Long-term change in average weather conditions.

(d) Only seasonal change.

Ans: (c) Long-term change in average weather conditions.

6. The process of trapping heat in the atmosphere is called:

(a) Photosynthesis.

(b) Greenhouse effect.

(c) Evaporation.

(d) Condensation.

Ans: (b) Greenhouse effect.

7. Which is NOT a greenhouse gas?

(a) Methane.

(b) Oxygen.

(c) Carbon dioxide.

(d) Nitrous oxide.

Ans: (b) Oxygen.

8. Who first described the greenhouse effect in 1827?

(a) Isaac Newton.

(b) Albert Einstein.

(c) Joseph Fourier.

(d) Galileo.

Ans: (c) Joseph Fourier.

9. Burning fossil fuels increases:

(a) Oxygen.

(b) Nitrogen.

(c) Carbon dioxide.

(d) Helium.

Ans: (c) Carbon dioxide.

10. Rice fields and livestock emit:

(a) Carbon dioxide.

(b) Methane.

(c) Ozone.

(d) CFC.

Ans: (b) Methane.

11. Chemical fertilizers release:

(a) Nitrous oxide.

(b) Methane.

(c) Carbon monoxide.

(d) Hydrogen.

Ans: (a) Nitrous oxide.

12. Refrigerators and AC release:

(a) Methane.

(b) Hydrofluorocarbon.

(c) Carbon dioxide.

(d) Propane.

Ans: (b) Hydrofluorocarbon.

13. Deforestation increases:

(a) Oxygen.

(b) Water vapour.

(c) Carbon dioxide.

(d) Nitrogen.

Ans: (c) Carbon dioxide.

14. Due to erosion, Majuli island has shrunk approximately:

(a) 30%.

(b) 40%.

(c) 50%.

(d) 60%.

Ans: (d) 60%.

15. Sea level rises because:

(a) More rainfall.

(b) Melting polar ice.

(c) River water entering sea.

(d) Earthquake.

Ans: (b) Melting polar ice.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top