SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 5 Growth and Changes During Adolescence Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 5 Growth and Changes During Adolescence Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Miltiple Choice Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science Objective Type Solutions in English.
SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 5 Growth and Changes During Adolescence
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) MCQs English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science MCQ English Medium for All Chapters, You can practice these here.
Growth and Changes During Adolescence
Chapter: 5
| PART – I |
| MCQ |
Choose the Correct Option:
1. Which period of human life is called adolescence?
(a) Birth to 5 years.
(b) 11 to 18 or 19 years.
(c) 20 to 30 years.
(d) Above 60 years.
Ans: (b) 11 to 18 or 19 years.
2. Boys and girls during adolescence are called:
(a) Children.
(b) Adults.
(c) Adolescents.
(d) Old people.
Ans: (c) Adolescents.
3. The most noticeable change during adolescence is:
(a) Greying hair.
(b) Increase in height.
(c) Falling teeth.
(d) Change in nail colour.
Ans: (b) Increase in height.
4. The enlarged part in front of a boy’s throat is called:
(a) Voice box.
(b) Adam’s apple.
(c) Food pipe.
(d) Wind pipe.
Ans: (b) Adam’s apple.
5. The main cause of acne during adolescence is:
(a) Drinking less water.
(b) Overactivity of sebaceous (oil) glands.
(c) Excess sleep.
(d) Sun exposure.
Ans: (b) Overactivity of sebaceous (oil) glands.
6. Which is a secondary sexual character?
(a) Increase in height.
(b) Growth of beard and moustache in boys.
(c) Increase in weight.
(d) None.
Ans: (b) Growth of beard and moustache in boys.
7. The chemical substances controlling body changes are called:
(a) Enzymes.
(b) Proteins.
(c) Hormones.
(d) Vitamins.
Ans: (c) Hormones.
8. Hormones are secreted from:
(a) Heart.
(b) Brain.
(c) Endocrine glands.
(d) Stomach.
Ans: (c) Endocrine glands.
9. Menstrual cycle usually occurs after:
(a) 10–15 days.
(b) 28–30 days.
(c) 45–50 days.
(d) 60 days.
Ans: (b) 28–30 days.
10. The end of reproductive ability in women is called:
(a) Menopause.
(b) Menarche.
(c) Pregnancy.
(d) Adolescence.
Ans: (a) Menopause.
11. Menopause usually occurs at the age of:
(a) 30–35 years.
(b) 45–50 years.
(c) 60–70 years.
(d) 18–20 years.
Ans: (b) 45–50 years.
12. When the voice box enlarges in boys, the voice becomes:
(a) High pitched.
(b) Deep and hoarse.
(c) Same as before.
(d) None.
Ans: (b) Deep and hoarse.
13. An example of emotional change in adolescence:
(a) Increase in height.
(b) Sudden mood changes.
(c) Feeling hungry.
(d) Sleepiness.
Ans: (b) Sudden mood changes.
14. Balanced diet means:
(a) Only rice and pulses.
(b) Proper amount of protein, carbohydrate, fat, vitamins and minerals.
(c) Burger and pizza.
(d) Only fruits.
Ans: (b) Proper amount of protein, carbohydrate, fat, vitamins and minerals.
15. Which nutrient is necessary for blood formation?
(a) Calcium.
(b) Iron.
(c) Sodium.
(d) Iodine.
Ans: (b) Iron.

Hi, I’m Dev Kirtonia, Founder & CEO of Dev Library. A website that provides all SCERT, NCERT 3 to 12, and BA, B.com, B.Sc, and Computer Science with Post Graduate Notes & Suggestions, Novel, eBooks, Biography, Quotes, Study Materials, and more.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

