SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 2 Electricity Electrical Circuit and Their Components Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 2 Electricity Electrical Circuit and Their Components Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Miltiple Choice Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science Objective Type Solutions in English.
SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 2 Electricity Electrical Circuit and Their Components
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) MCQs English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science MCQ English Medium for All Chapters, You can practice these here.
Electricity Electrical Circuit and Their Components
Chapter: 2
| PART – I |
| MCQ |
Choose the Correct Option:
1. An electric cell has how many terminals?
(a) 1.
(b) 2.
(c) 3.
(d) 4.
Ans: (b) 2.
2. The metal cap of an electric cell is the:
(a) Negative terminal.
(b) Positive terminal.
(c) Neutral.
(d) None.
Ans: (b) Positive terminal
3. The metal disc/base of an electric cell is the:
(a) Positive terminal.
(b) Negative terminal.
(c) Neutral.
(d) None.
Ans: (b) Negative terminal.
4. The thin wire inside a bulb that gives light is called:
(a) Filament.
(b) Terminal.
(c) Glass.
(d) Tungsten.
Ans: (a) Filament.
5. When the positive terminal of one cell is connected to the negative terminal of another, it is called:
(a) Circuit.
(b) Switch.
(c) Battery.
(d) Fuse.
Ans: (c) Battery.
6. The longer lead of an LED should always be connected to the:
(a) Negative terminal.
(b) Positive terminal.
(c) Any terminal.
(d) Not connected to battery.
Ans: (b) Positive terminal.
7. The device used to turn current ON or OFF is:
(a) Filament.
(b) Battery.
(c) Switch.
(d) Wire.
Ans: (c) Switch.
8. Through which material can electricity flow?
(a) Rubber.
(b) Plastic.
(c) Iron.
(d) Wood.
Ans: (c) Iron.
9. Materials through which electricity cannot flow are called:
(a) Conductors.
(b) Insulators.
(c) Semiconductors.
(d) Superconductors.
Ans: (b) Insulators.
10. The direction of electric current in a circuit is:
(a) From positive to negative terminal.
(b) From negative to positive terminal.
(c) Both directions.
(d) No flow.
Ans: (a) From positive to negative terminal.
11. A bulb is said to be fused when:
(a) Battery is dead.
(b) Switch is OFF.
(c) Filament breaks.
(d) None.
Ans: (c) Filament breaks.
12. Our body is a ______ of electricity.
(a) Conductor.
(b) Insulator.
(c) Source.
(d) Barrier.
Ans: (a) Conductor.
13. Electric wires are usually covered with:
(a) Copper.
(b) Aluminium.
(c) Plastic or rubber.
(d) Iron.
Ans: (c) Plastic or rubber.
14. Who invented the ductile tungsten filament?
(a) Thomas Alva Edison.
(b) William David Coolidge.
(c) Isaac Newton.
(d) Einstein.
Ans: (b) William David Coolidge.
15. Which symbol represents a battery in a circuit diagram?
(a) One long and one short line.
(b) A set of long and short lines.
(c) Circle with cross.
(d) Single straight line.
Ans: (b) A set of long and short lines.

Hi, I’m Dev Kirtonia, Founder & CEO of Dev Library. A website that provides all SCERT, NCERT 3 to 12, and BA, B.com, B.Sc, and Computer Science with Post Graduate Notes & Suggestions, Novel, eBooks, Biography, Quotes, Study Materials, and more.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

