SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 1 Physical and Chemical Changes Around Us

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 1 Physical and Chemical Changes Around Us Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 1 Physical and Chemical Changes Around Us Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Miltiple Choice Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science Objective Type Solutions in English.

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 1 Physical and Chemical Changes Around Us

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) MCQs English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science MCQ English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Physical and Chemical Changes Around Us

Chapter: 1

PART – I
MCQ

Choose the Correct Option:

1. In which type of change is no new substance formed?

(a) Chemical change.

(b) Physical change.

(c) Biological change.

(d) Irreversible change.

Ans: (b) Physical change.

2. Tearing paper into pieces is a:

(a) Chemical change.

(b) Physical change.

(c) Periodic change.

(d) None of the above.

Ans: (b) Physical change.

3. Which of the following is an example of a chemical change?

(a) Boiling water.

(b) Tearing paper.

(c) Burning a candle.

(d) Stretching a rubber band.

Ans: (c) Burning a candle.

4. What happens to the original substance in a chemical change?

(a) Properties remain the same.

(b) Only shape changes.

(c) A completely new substance with different properties is formed.

(d) Only state changes.

Ans: (c) A completely new substance with different properties is formed.

5. Which change is generally reversible?

(a) Milk turning into curd.

(b) Melting wax.

(c) Burning paper.

(d) Rusting of iron.

Ans: (b) Melting wax.

6. Converting water into steam by boiling is:

(a) Chemical.

(b) Physical.

(c) Irreversible.

(d) Biological.

Ans: (b) Physical.

7. When a magnesium ribbon burns in air, what is formed?

(a) Magnesium carbonate.

(b) Magnesium oxide.

(c) Magnesium sulphate.

(d) Magnesium chloride.

Ans: (b) Magnesium oxide.

8. The ash obtained after burning magnesium ribbon is:

(a) Acidic.

(b) Basic (alkaline).

(c) Neutral.

(d) Salty.

Ans: (b) Basic (alkaline).

9. Mixing vinegar and baking soda produces which gas?

(a) Oxygen.

(b) Hydrogen.

(c) Carbon dioxide.

(d) Nitrogen.

Ans: (c) Carbon dioxide.

10. Passing carbon dioxide through limewater turns it:

(a) Blue.

(b) Milky white.

(c) Transparent.

(d) Red.

Ans: (b) Milky white.

11. What new substance forms in the reaction between limewater and carbon dioxide?

(a) Calcium oxide.

(b) Calcium carbonate.

(c) Calcium hydroxide.

(d) Calcium chloride.

Ans: (b) Calcium carbonate.

12. What is the chemical name of rust?

(a) Iron oxide.

(b) Iron sulphate.

(c) Iron carbonate.

(d) Copper oxide.

Ans: (a) Iron oxide.

13. Which two components are required for rusting of iron?

(a) Air and heat.

(b) Water and nitrogen.

(c) Air and water.

(d) Carbon dioxide and water.

Ans: (c) Air and water.

14. Why do cut apples or brinjals turn brown after some time?

(a) Because they dry.

(b) Reaction with oxygen.

(c) Dust falls on them.

(d) It is a physical change.

Ans: (b) Reaction with oxygen.

15. How do we prevent rusting of iron gates or objects?

(a) Washing.

(b) Applying paint or grease.

(c) Heating.

(d) Keeping in sunlight.

Ans: (b) Applying paint or grease.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top