SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 3 Acidic Basic and Neutral Substances Found in Nature

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 3 Acidic Basic and Neutral Substances Found in Nature Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 3 Acidic Basic and Neutral Substances Found in Nature Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Miltiple Choice Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science Objective Type Solutions in English.

SEBA Class 7 Science MCQ Chapter 3 Acidic Basic and Neutral Substances Found in Nature

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) MCQs English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science MCQ English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Acidic Basic and Neutral Substances Found in Nature

Chapter: 3

PART – I
MCQ

Choose the Correct Option:

1. What is the taste of acids?

(a) Bitter.

(b) Sour.

(c) Salty.

(d) Sweet.

Ans: (b) Sour.

2. What is the usual taste of bases?

(a) Sour.

(b) Sweet.

(c) Bitter.

(d) Tasteless.

Ans: (c) Bitter.

3. Litmus is naturally obtained from:

(a) Algae.

(b) Fungus.

(c) Lichen.

(d) Mango tree.

Ans: (c) Lichen.

4. Acid turns blue litmus paper into:

(a) Black.

(b) Red.

(c) Green.

(d) No change.

Ans: (b) Red.

5. Base turns red litmus paper into:

(a) Blue.

(b) Yellow.

(c) White.

(d) Pink.

Ans: (a) Blue.

6. Substances which are neither acidic nor basic are called:

(a) Salt.

(b) Neutral solution.

(c) Neutral substance.

(d) None.

Ans: (c) Neutral substance.

7. Vinegar contains which acid?

(a) Formic acid.

(b) Acetic acid.

(c) Citric acid.

(d) Lactic acid.

Ans: (b) Acetic acid.

8. Which acid is injected when an ant bites?

(a) Formic acid.

(b) Tartaric acid.

(c) Acetic acid.

(d) Malic acid.

Ans: (a) Formic acid.

9. Lemon contains which acid?

(a) Lactic acid.

(b) Amino acid.

(c) Citric acid.

(d) Oxalic acid.

Ans: (c) Citric acid.

10. Curd contains which acid?

(a) Acetic acid.

(b) Lactic acid.

(c) Tartaric acid.

(d) Ascorbic acid.

Ans: (b) Lactic acid.

11. Spinach contains which acid?

(a) Formic acid.

(b) Citric acid.

(c) Oxalic acid.

(d) Malic acid.

Ans: (c) Oxalic acid.

12. Amla contains plenty of:

(a) Ascorbic acid.

(b) Tartaric acid.

(c) Lactic acid.

(d) Formic acid.

Ans: (a) Ascorbic acid.

13. Tamarind contains:

(a) Acetic acid.

(b) Tartaric acid.

(c) Citric acid.

(d) Oxalic acid.

Ans: (b) Tartaric acid.

14. Limewater contains:

(a) Sodium hydroxide.

(b) Potassium hydroxide.

(c) Calcium hydroxide.

(d) Ammonium hydroxide.

Ans: (c) Calcium hydroxide.

15. Soap contains which base?

(a) Calcium hydroxide.

(b) Sodium or potassium hydroxide.

(c) Magnesium hydroxide.

(d) None.

Ans: (b) Sodium or potassium hydroxide.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top