⚡ Durga Puja Special Offer Class 10 & 12 All-in-One Bundles (6 Subjects @ ₹299 ₹599)
Ends: 08: 45: 20

SEBA Class 7 English MCQ Chapter 3 Strength Lies in Our Unity

SEBA Class 7 English MCQ Chapter 3 Strength Lies in Our Unity Solutions As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 English MCQ Chapter 3 Strength Lies in Our Unity Notes and select need one. SEBA Class 7 English Multiple Choice Solutions Download PDF. SCERT Class 7 English (Rainbow) Objective Type Solutions.

SEBA Class 7 English MCQ Chapter 3 Strength Lies in Our Unity

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per State Council of Educational Research and Training (SCERT) Book guidelines. SCERT Class 7 English (Rainbow) MCQs All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 English MCQ New Syllabus for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 3

MCQ

Tick the Correct Option:

1. What is the main message of the lesson “Strength Lies in Our Unity”?

(i) Wealth is the greatest strength.

(ii) Unity among diverse people makes our nation stronger.

(iii) Only one culture should be followed.

(iv) Festivals are more important than unity.

Ans: (ii) Unity among diverse people makes our nation stronger.

2. According to the lesson, what makes Assam a vibrant tapestry?

(i) Only its tea gardens.

(ii) People speaking different languages, celebrating diverse festivals, and wearing traditional dresses.

(iii) Only its rivers and hills.

(iv) Only its wildlife.

Ans: (ii) People speaking different languages, celebrating diverse festivals, and wearing traditional dresses.

3. What do our unique local dishes tell us?

(i) Stories of kings.

(ii) Stories of generations past.

(iii) Stories of famous scientists.

(iv) Stories of sports players.

Ans: (ii) Stories of generations past.

4. Which mountain range is mentioned in the lesson?

(i) Aravalli Hills.

(ii) Nilgiri Hills.

(iii) Himalayas.

(iv) Vindhya Range.

Ans: (iii) Himalayas.

5. Which natural feature is mentioned in the south of India?

(i) Snow-covered mountains.

(ii) Coconut-fringed shores.

(iii) Golden deserts.

(iv) Dense forests only.

Ans: (ii) Coconut-fringed shores.

6. According to the lesson, what is the true essence of India?

(i) Rich economy.

(ii) Unity in diversity.

(iii) Modern technology.

(iv) Big cities.

Ans: (ii) Unity in diversity.

7. Which behaviour creates distance and hurts people?

(i) Greeting others politely.

(ii) Respecting different cultures.

(iii) Mocking someone’s accent or tradition.

(iv) Helping one another.

Ans: (iii) Mocking someone’s accent or tradition.

8. What does true humanity lie in?

(i) Wealth.

(ii) Acceptance.

(iii) Competition.

(iv) Fame.

Ans: (ii) Acceptance.

9. According to the lesson, what can bridge divides and create lasting bonds?

(i) Expensive gifts.

(ii) Small acts like a smile, kindness, or greeting someone in their language.

(iii) Winning competitions.

(iv) Travelling abroad.

Ans: (ii) Small acts like a smile, kindness, or greeting someone in their language.

10. Why is the rainbow used as a symbol in the lesson?

(i) It has only one colour.

(ii) Its beauty comes from the harmony of many colours.

(iii) It appears only during winter.

(iv) It is always visible in the sky.

Ans: (ii) Its beauty comes from the harmony of many colours.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top