SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 9 Geography of Assam

SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 9 Geography of Assam Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 9 Geography of Assam Notes and select need one. SEBA Class 10 Social Science Additional Notes English Medium Download PDF. SEBA Class 10 Social Science Extra Questions in English.

SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 9 Geography of Assam

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 10 Social Science Important Notes are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 10th Social Science Additional Solutions in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 9

Part – II: Geography
IMPORTANT QUESTION ANSWER

VERY SHORT ANSWER

1. Name the first three Class I-towns of Assam. 

Ans. Guwahati, Silchar and Dibrugarh. 

2. Name the first two Class II-towns of Assam.

Ans. Dhubri and Diphu.

3. Which is the largest river port of Assam?

Ans. Pandu port. 

4. Name the only international airport of Assam. 

Ans. Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport located at Borjhar (Guwahati).

5. How many National Parks and Wildlife Sanctuaries are there in Assam?

Ans. 5 National Parks and 20 Wildlife Sanctuaries.

6. Which type of silk yarn is commonly known as ‘golden silk’?

Ans. Muga yarn.

7. Which are the major cash crops produced in Assam?

Ans. Tea, jute, sugarcane and tobacco.

8. Which are the major mineral resources of Assam?

Ans. Coal, mineral oil, natural gas and limestone. 

9. Mention the ways through which there is a change in population growth.

Ans. Birth rate, death rate and migration. 

10. Name the oldest mode of transport.

Ans. Road transport.

11. What lies to the north of Assam?

Ans. Arunachal Pradesh and Bhutan.

12. What lies to the south of Assam?

Ans. Mizoram and Meghalaya. 

13. Which is the most populous first class town of Assam?

Ans. Guwahati. 

14. Which is the most populous second class town of Assam?

Ans. Dhubri (Lower Brahmaputra Valley).

15. Why is the Barak Valley densely populated? 

Ans. Due to the presence of fertile alluvial soil and favourable conditions for transport and agricultural activities. 

16. Name four districts of Assam that were created during 2001. 

Ans. Kamrup (Metro), Udalguri, Baksa and Chirang.

17. Which is the most populous district of Assam as per 2011 census data? 

Ans. Nagaon.

18. Which is the least populous district of Assam as per 2011 census data? 

Ans. Dima Hasao.

19. Which district in Assam has the highest population density as per 2011 census data? 

Ans. Kamrup (Metro).

20. Which district in Assam has the lowest population density as per 2011 census data? 

Ans. Dima Hasao.

21. Name six districts of Assam that were formed during 2015-16.

Ans. Majuli, Mankachar, Hojai, West Karbi Anglong, Biswanath and Charaideo.

22. What is the main cause of population growth in Assam?

Ans. Large scale migration into Assam from Bangladesh.

23. The Khasis and Jaintias of Meghalaya belong to which ethnic group? 

Ans. The Austric group of people.

24. Name any three tribes of Mongoloid living in the hills and plains of Assam. 

Ans. Bodo, Rabha and Karbi.

25. Give examples of any three plain tribes of Assam. 

Ans. Bodo, Rabha and Sonowal Kachari.

26. Give examples of any three hill tribes of Assam. 

Ans. Karbi, Garo and Dimasa Kachari.

27. Which is the third largest tribe in Assam on the basis of population size? 

Ans. The Karbi tribe.

28. Who was Mohammad Bin Bakhtiar Khiliji? 

Ans. Mohammad Bin Bakhtiar Khiliji was a Muslim General of Kutubbin who came to Assam in the early part of 13th century.

29. To which racial group did the ‘Ahoms’ belong?

Ans. Mongoloid racial stock. 

30. In which year did the Ahoms come to Assam?

Ans. In 1228 under the leadership of Seu-Ka-Pha. 

31. For how many years did the Ahoms rule Assam? 

Ans. For about 600 years.

32. Which ethnic group made substantial contribution to the society and culture of Assam? 

Ans. The Ahoms.

33. Under whose leadership did the Koches establish kingdom in Assam? 

Ans. Koch King Bisva Singha.

34. Who were the sons of Koch King Bisva Singha?

Ans. Naranarayan and Chilarai. 

35. What are the two major scheduled languages of Assam?

Ans. Assamese and Bengali. 

36. Which is the largest religion of Assam in terms of population?

Ans. The Hindus.

37. Which language is mainly spoken in the Brahmaputra Valley?

Ans. Assamese.

38. Which is the state language of Assam?

Ans. Assamese. 

39. Name some non-scheduled languages of Assam.

Ans. Bodo, Garo, Tiwa, Rabha, Karbi, etc. 

40. Under which zone is the railway transport system of Assam covered?

Ans. North-East Frontier Railway.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top