SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 8 Geography of the World

SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 8 Geography of the World Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 8 Geography of the World Notes and select need one. SEBA Class 10 Social Science Additional Notes English Medium Download PDF. SEBA Class 10 Social Science Extra Questions in English.

SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 8 Geography of the World

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 10 Social Science Important Notes are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 10th Social Science Additional Solutions in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 8

Part – II: Geography
IMPORTANT QUESTION ANSWER

VERY SHORT ANSWER

1. Give another name for Northern Ocean. 

Ans. Arctic Ocean.

2. Name the seas which are not connected with other water bodies or land locked seas.

Ans. Caspian Sea, Dead Sea and Aral Sea. 

3. Name the highest peak of Europe. 

Ans. Mount Elbrus.

4. Which is the highest peak of the Alps? What is its height? 

Ans. Mount Blanc: 4,807 meters.

5. Which is the longest mountain range in the world? What is its length?

Ans. The Andes Mountain Range: 8000 km. 

6. Name the desert region of the continent of North America. 

Ans. Colorado.

7. Which continent is three times India’s size? 

Ans. Europe. 

8. Name the world’s second largest country.

Ans. Canada. 

9. What is the depth of the ocean floor?

Ans. From 2000 m to 4000 m. 

10. What is the total surface area of earth? 

Ans. 510 million square km.

11. What is the surface area of land portion of the earth? 

Ans. 149 million square km. 

12. What is the surface area of water portion of the earth? 

Ans. 361 million square km.

13. How many continents are there?

Ans. Seven continents.

14. Name the continents of the earth.

Ans. Asia, Africa, North America, South America, Europe, Antarctica and Oceania. 

15. How many oceans are there? 

Ans. Five oceans.

16. Name the oceans of the earth.

Ans. Pacific ocean, Atlantic ocean, Arctic ocean, Indian ocean and Southern ocean.

17. What is Tethys sea?

Ans. Due to fracture in the middle of Pangaea in east-west direction, a narrow and elongated sea was formed. This sea came to be known as Tethys sea.

18. What is the northern part of Pangaea called? 

Ans. Angaraland or Laurasia.

19. What is Gondowana Land? 

Ans. The southern part of Pangaea is called Gondowana Land. 

20. What is the average depth of ocean floor?

Ans. 4000 metres. 

21. Name some landforms formed at the line of contact of lithosphere and hydrosphere.

Ans. Continental shelf, continental slope, deep sea plain, oceanic canyon, oceanic ridge, island and deep sea trench.

22. What is continental shelf? 

Ans. The shallow part of the seas and oceans surrounding the coasts is known as the continental shelf. 

23. What is the depth of continental slope?

Ans. About 2000 metres.

24. What is the depth of deep oceanic floor? 

Ans. About 4000 metres. 

25. Which is the deepest oceanic floor in the world? 

Ans. The Mariana Trench or Challenger Trench. 

26. Which ocean covers about one-third of the earth’s surface area? 

Ans. Pacific Ocean. 

27. Which places are located to the north of Pacific Ocean? 

Ans. The United States of America, eastern part of Siberia and the Arctic Ocean.

28. Which places are located to the south of Pacific Ocean? 

Ans. Australia, New Zealand and the Southern Ocean.

29. Name some islands of Pacific Ocean.

Ans. Taiwan, Japan, Philippines, Indonesia, New Zealand, Hawaii, etc.

30. Name some seas surrounding the Pacific Ocean.

Ans. South China Sea, Philippine Sea, Japan Sea, Bering Sea, Okhotsk Sea, Alaska Sea, etc.

31. What is the area of Atlantic Ocean?

Ans. 82 million km².

32. Which ocean is surrounded by Greenland and the Arctic Ocean on the north?

Ans. Atlantic Ocean. 

33. What is Dolphin Rise?

Ans. The northern part of Mid-Atlantic Ridge is known as Dolphin Rise.

34. What is Challenger Rise?

Ans. The southern part of Mid-Atlantic Ridge is known as Challenger Rise.

35. Name some islands of Atlantic Ocean. 

Ans. West Indies, British Isles, Newfoundland, Iceland, Bermuda, Falkland, Canary, etc.

36. Name some seas surrounding the Atlantic Ocean.

Ans. Hudson Sea, Labrador Sea, Baltic Sea, Mediterranean Sea, Gulf of Mexico, Caribbean Sea, etc.

37. Which is the third largest ocean in the world? 

Ans. Indian Ocean. 

38. Which places are located to the east of  Indian Ocean? 

Ans. Australia and the islands of South-East Asia.

39. Which places are located to the west of Indian Ocean?

Ans. Africa and Madagascar.

40. Name some trenches of Indian Ocean.

Ans. Crozet, Sunda, Seychelles, Madagascar, etc.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top