SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 13 International Organization – The United Nations Organization and Others Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 13 International Organization – The United Nations Organization and Others Notes and select need one. SEBA Class 10 Social Science Additional Notes English Medium Download PDF. SEBA Class 10 Social Science Extra Questions in English.
SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 13 International Organization – The United Nations Organization and Others
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 10 Social Science Important Notes are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 10th Social Science Additional Solutions in English for All Chapters, You can practice these here.
International Organization – The United Nations Organization and Others
Chapter: 13
| Part – III: Political Science |
| IMPORTANT QUESTION ANSWER |
VERY SHORT ANSWER
1. Where is the head office of the UNO situated?
Ans. New York (USA).
2. When was the Human Rights Commission of the UNO set up?
Ans. 16 February 1946.
3. Which day is celebrated as Human Rights Day all over the world?
Ans. 10 December.
4. When did the President give his assent to the Human Rights Protection Act, 1993?
Ans. 8 January 1994.
5. Where are the headquarters of World Economic Forum (WEF) situated?
Ans. Geneva.
6. Who is the present Secretary General of the UNO?
Ans. Antonio Guterres of Portugal. (From 1st January 2017).
7. State the objectives of the League of Nations.
Ans. (a) To ensure world peace, and
(b) To prevent occurrence of war in future.
8. Why did the Second World War break out?
Ans. Due to failure of League of Nations.
9. How many members are there in UNO at present?
Ans. 193 member states.
10. How many members are there in the Security Council at present?
Ans. 5 permanent members and 10 temporary members.
11. In which year did the Security Council increase its temporary members from 5 to 10?
Ans. In 1963 by amending the 23rd Article of the UN Charter.
12. The temporary members of the Security Council are elected by which UN organ?
Ans. The General Assembly.
13. Name the permanent member states of the Security Council.
Ans. (a) USA.
(b) China.
(c) Russia.
(d) France. and
(e) Great Britain.
14. How are decisions taken by the Security Council?
Ans. By obtaining consent of minimum 9 members (including 5 permanent members) of the council.
15. The permanent members of the Security Council have the right to exercise veto power. What happens if veto power is exercised?
Ans. If a permanent member of the Security Council uses his veto power, then no decision can be taken on that particular matter.
16. The Economic and Social Council was formed in accordance with which Article of the UN Charter?
Ans. Article 55 of the UN Charter.
17. Which is the judicial organ of the UNO?
Ans. The International Court of Justice.
18. What is the main function of ICJ?
Ans. To settle legal disputes between member states of the UNO.
19. How is the Secretary General of the UNO appointed?
Ans. As per Article 97 of the UN Charter, the Secretary General of the UNO is appointed by the General Assembly on the recommendation of the Security Council.
20. Who was the first Secretary General of the UNO?
Ans. Trygve Halvdan Lie (Norway).
21. What does UNHRC stand for?
Ans. United Nations Human Rights Commission.
22. What does UNICEF stand for?
Ans. United Nations International Children’s Emergency Fund.
23. What is the full form of UNESCO?
Ans. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.
24. Which global organisation established the Disarmament Commission?
Ans. The United Nations Organisation.
25. Name any two treaties accorded by the UNO.
Ans. (a) The Partial Nuclear Test Ban Treaty (1963).
(b) The Outer Space Treaty (1967).
26. What does START stand for?
Ans. Strategic Arms Reduction Treaty.
27. In which year did the UNO accord START- I treaty?
Ans. 1991.
28. In which year did the UNO accord START-II treaty?
Ans. 1993.
29. What does CTBT stand for?
Ans. Comprehensive Test Ban Treaty.
30. In which year did the UNO accord CTBT treaty?
Ans. 1996.
31. The UNO accorded a treaty which was supported by as many as 158 nations. Can you name the treaty?
Ans. CTBT (1996).
32. When did the UNO adopt the Preventive Diplomacy?
Ans. In June, 2007.
33. When did the General Assembly of the UNO adopt the Human Rights Declaration?
Ans. On 10 December, 1948.
34. What are the contents of the Human Rights Declaration?
Ans. A preamble and 40 Articles.
35. Who can serve as the Chairman of the Human Rights Commission?
Ans. A retired Chief Justice of the Supreme Court.
36. Where is the headquarter of NATO located?
Ans. Brussels.
37. What does APEC stand for?
Ans. Asia Pacific Economic Cooperation.
38. What does ASEAN stand for?
Ans. Association of South East Asian Nations.
39. What is the full form of ICC?
Ans. International Cricket Council.
40. The headquarter of FIFA is located at which place?
Ans. Zurich.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:


