SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 12 Indian Democracy Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 12 Indian Democracy Notes and select need one. SEBA Class 10 Social Science Additional Notes English Medium Download PDF. SEBA Class 10 Social Science Extra Questions in English.
SEBA Class 10 Social Science Important Chapter 12 Indian Democracy
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 10 Social Science Important Notes are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Class 10th Social Science Additional Solutions in English for All Chapters, You can practice these here.
Indian Democracy
Chapter: 12
| Part – III: Political Science |
| IMPORTANT QUESTION ANSWER |
VERY SHORT ANSWER
1. Name the British political party that decided to declare independence to India in 1945.
Ans. Labour Party.
2. When was the first sitting of the Constituent Assembly held?
Ans. 9 December 1946.
3. When did the Constituent Assembly constitute the Drafting Committee?
Ans. 29 August 1947.
4. In which year did the Constitution of India come into force?
Ans. 26 January 1950.
5. Name a country which grants dual citizenship.
Ans. USA.
6. Why is constitution essential for an independent and democratic country?
Ans. Because democracy and constitution are complementary to each other.
7. How many members were there in the Cabinet Mission?
Ans. Three members.
8. How many members were there in the Drafting Committee?
Ans. Seven members.
9. Who signed the draft copy of the new Indian Constitution?
Ans. Dr. Rajendra Prasad.
10. Why is the Preamble considered as the soul, conscience, threshold and keys of the Indian Constitution?
Ans. Because the Preamble gives a brief idea about the main features (viz. ideals and objectives) of the Indian constitution.
11. With what words does the Preamble begin?
Ans. “We the people of India”.
12. Why is India called a secular state?
Ans. Because there is no official or state religion of the country.
13. Why is India called a democratic state?
Ans. Because the country is governed by the elected representatives of the people.
14. Why is India called a republic state?
Ans. Because the head of the state (i.e. the President) is elected by the people of the country.
15. What does the Latin word ‘Foedus’ mean?
Ans. Agreement or treaty.
16. How was federal system introduced in India?
Ans. With the enactment of the Government of India Act, 1935 by the Parliament of England.
17. Which country is known as the Homeland of Federation?
Ans. The United States of America.
18. Is the word ‘federation’ mentioned in the Indian constitution?
Ans. No.
19. Why India is called quasi federal country?
Ans. Because the Indian political system is characterised by features of both federal and unitary form of government.
20. What was the main objective behind the formation of Sarkaria Commission?
Ans. To resolve the conflicts between centre and state government.
21. What are the two houses of Parliament?
Ans. Lok Sabha and Rajya Sabha.
22. On what basis is the Head of the State elected in England?
Ans. On hierarchical basis.
23. By which constitutional amendment were the words ‘Socialist’ and ‘Secular’ incorporated in the Preamble?
Ans. 42nd constitutional amendment.
24. What is meant by democratic government?
Ans. The government elected by the people and for the people.
25. Name the first chairman of the Constituent Assembly.
Ans. Dr. Sacchindananda Sinha.
26. What is meant by sovereign?
Ans. A state with supreme and absolute power in internal as well as external matters.
27. Write one characteristic of Indian federal system.
Ans. There is only one constitution for the whole Indian federation and no separate constitution for each constituent state of India,
28. Why is India a secular state?
Ans. Because India has no state religion.
29. Why is India considered a Republic?
Ans. Because the head of the state is elected and the post is not hereditary.
30. Which country is known as the ‘Homeland’ of federation?
Ans. United States of America (USA).
31. In which year did the Cabinet Mission come to India?
Ans. 1946.
32. The English word Federation has been derived from which Latin word?
Ans. Foedus
33. Fill in the blanks:
(i) __________is the biggest democratic country in the world.
Ans. India.
(ii) India India was under the British rule for a period from ________to _________.
Ans. 1757; 1947.
(iii) The draft copy of the Constitution of India was prepared on __________.
Ans. 26 November 1949.
(iv) The body formed by the peoples’ representatives is called _________in India and England ________ in USA.
Ans. Parliament; Congress.
(v) India attained freedom from British on _________.
Ans. 15 August, 1947.
(vi) The biggest democratic country in the world is ________.
Ans. India.
(vii) A democratic country cannot exist without having a __________of its own.
Ans. constitution.
(viii) A Constituent Assembly was formed in India with the initiative of _______.
Ans. Cabinet Mission.
(ix) The first meeting of the Constituent Assembly was held on _________.
Ans. 9 December, 1946.
(x) Under the chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar, the constituent Assembly constituted a Drafting Committee on ______.
Ans. 29 August, 1947.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:


