SEBA Class 10 Maths Chapter 9 Some Application of Trigonometry

SEBA Class 10 Maths Chapter 9 Some Application of Trigonometry Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Maths Chapter 9 Some Application of Trigonometry Notes and select need one. SEBA Class 10 Maths Chapter 9 Some Application of Trigonometry Question Answers Download PDF. SEBA Class 10 General Mathematics Solutions.

SEBA Class 10 Maths Chapter 9 Some Application of Trigonometry

Also, you can read the SEBA book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Board of Secondary Education, Assam (SEBA) Book guidelines. SEBA Class 10 Maths Chapter 9 Some Application of Trigonometry are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Solutions For Class 10 Maths for All Chapters, You can practice these here.

NEW VIDEO CLASS

Class 10 Mathematics Video Classes

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Chapter: 9

Exercise 9.1

1. A circus artist is climbing a 20 m long rope, which is tightly stretched and tied from the top of a vertical pole to the ground. Find the height of the pole, if the angle made by the rope with the ground level is 30°. (see Fig.9.11

Ans: It can be observed from the figure that AB is the pole.

In ∆ABC, 

Therefore, the height of the pole is 10 m.

2. A tree breaks due to a storm and the broken part bends so that the top of the tree touches the ground making an angle 30° with it. The distance between the foot of the tree to the point where the top touches the ground is 8 m. Find the height of the tree.

3. A contractor plans to install two slides for the children to play in a park. For the children below the age of 5 years, she prefers to have a slide whose top is at a height of 1.5m., and is inclined at an angle of 30° to the ground, whereas for elder children, she wants to have a step side at a height of 3m. and inclined at an angle of 60° to the ground. What should be the length of the slide in each case?

4. The angle of elevation of the top of a tower from a point on the ground, which is 30m away from the foot of the tower is 30°. Find the height of the tower.

5. A kite is flying at a height of 60 m above the ground. The string attached to the kite is temporarily tied to a point on the ground. The inclination of the string with the ground is 60. Find the length of the string, assuming that there is no slack in the string.

6. A 1.5 m tall boy is standing at some distance from a 30 m tall building. The angle of elevation from his eyes to the top of the building increases from 30° to 60° as he walks towards the building. Find the distance he walked towards the building.

Ans: 

Let the boy was standing at point S initially. He walked towards the building and reached at point T. It can be observed that

PR = PQ − RQ

= (30 − 1.5) m = 28.5 m 

In ∆PAR,  57/2 m

ST = AB

7. From a point on the ground, the angles of elevation of the bottom and the top of a transmission tower fixed at the top of a 20 m high building are 45° and 60° respectively. Find the height of the tower.

Ans: 

Let BC be the building, AB be the transmission tower, and D be the point on the ground from where the elevation angles are to be measured.

In ∆BCD, 

Therefore, the height of the transmission tower is 20(√3 − 1) m.

8. A statue, 1.6 m tall, stands on a top of pedestal, from a point on the ground, the angle of elevation of the top of statue is 60° and from the same point the angle of elevation of the top of the pedestal is 45°. Find the height of the pedestal.

Ans: 

Let AB be the statue, BC be the pedestal, and D be the point on the ground from where the elevation angles are to be measured.

In ∆BCD,

Therefore, the height of the pedestal is 0.8(√3 + 1) m.

9. The angle of elevation of the top of a building from the foot of the tower is 30° and the angle of elevation of the top of the tower from the foot of the building is 60°. If the tower is 50 m high, find the height of the building.

Ans:

Let AB be the building and CD be the tower. In ∆CDB,

Therefore, the height of the building is 16 2/3m.

10. Two poles of equal heights are standing opposite each other on either side of the road, which is 80 m wide. From a point between them on the road, the angles of elevation of the top of the poles are 60° and 30º,  respectively. Find the height of poles and the distance of the point from the poles.  

Ans: 

Let AB and CD be the poles and O is the point from where the elevation angles are

Measured.

In ∆ABO,

CD = AB

DO = BD − BO = (80 − 20) m = 60 m

Therefore, the height of poles is 20√3 m and the point is 20 m and 60 m far from these Poles.

11. A TV tower stands vertically on a bank of a canal. From a point on the other bank directly opposite the tower the angle of elevation of the top of the tower is 60°. From another point 20 m away from this point on the line joining this point to the foot of the tower, The angle of elevation of the top of the tower is 30°. (See Fig. 9.12) Find the height of the tower and the width of the canal.

Ans:

In ∆ABC,

12. From the top of a 7 m high building, the angle of elevation of the top of a cable tower is 60° and the angle of depression of its foot is 45°. Determine the height of the tower.

Ans:

Let AB be a building and CD be a cable tower.

In ∆ABD,

Therefore, the height of the cable tower is 7(√3 + 1) m.

13. As observed from the top of a 75 m high lighthouse from the sea-level, the angles of depression of two ships are 30° and 45°. If one ship is exactly behind the other on the same side of the lighthouse, find the distance between the two ships.

Ans: 

Let AB be the lighthouse and the two ships be at point C and D respectively. 

In ∆ABC, 

Therefore, the distance between the two ships is 75(√3 − 1) m.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top