SEBA Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry

SEBA Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry Notes and select need one. SEBA Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry Question Answers Download PDF. SEBA Class 10 General Mathematics Solutions.

SEBA Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per State Council of Educational Research and Training (SCERT) Book guidelines. SEBA Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Solutions For Class 10 Maths for All Chapters, You can practice these here.

NEW VIDEO CLASS

Class 10 Mathematics Video Classes

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Chapter: 8

Exercise 8.1

1. In ∆ABC right angled at B, AB = 24cm, BC = 7cm. Determine:

(i) sin A, cosA

(ii) sin C, cosC

Ans: Applying Pythagoras theorem for ∆ABC, we obtain

AC2 = AB2 + BC2

= (24 cm)2 + (7 cm)2

= (576 + 49) cm2

= 625 cm2

∴ AC = cm = 25 cm

2. In fig. 8.13 find tan P − cot R. 

Ans: Applying Pythagoras theorem for ∆PQR, we obtain

PR2 = PQ2 + QR2

(13 cm)2 = (12 cm)2 + QR2

169 cm2 = 144 cm2 + QR2

25 cm2 = QR2

QR = 5 cm

3. If sin A = 3/4, calculate cos A and tan A.

Ans: 

4. Given 15 cotA = 8, find sinA and sec A.

Ans: Consider a right-angled triangle, right-angled at B.  

5. Given secθ = 13/12, calculate all other trigonometric ratios.

Ans:  

If AC is 13k, AB will be 12k, where k is a positive integer.

Applying Pythagoras theorem in ∆ABC, we obtain

(AC)2 = (AB)2 + (BC)2

(13k)2 = (12k)2 + (BC)2

169k2 = 144k2 + BC2

25k2 = BC2

BC = 5k

6. If ∠A and ∠B are acute angles such that cos A = cos B, then show that ∠A = ∠B.

Ans: Let us consider a triangle ABC in which CD ⊥ AB.

It is given that cosA = cosB

AB/AC = BD/BC …(1)

We have to prove ∠A = ∠B. To prove this, let us extend AC to P such that BC = CP.

7.  If cot θ = 7/8  evaluate 

Ans: Let us consider a right triangle ABC, right-angled at point B.

If BC is 7k, then AB will be 8k, where k is a positive integer. Applying Pythagoras theorem in ∆ABC, we obtain  

AC2 = AB2 + BC2

= (8k)2 + (7k)2

= 64k2 + 49k2

= 113k2 

(ii) cot2 θ

Ans:

Ans: If 3 cot A = 4, 

It is given that 3 cot = 3/4 A = 4 Or, cot A = Consider a right triangle ABC, right-angled at point B. 

If AB is 4k, then BC will be 3k, where k is a positive integer.

In ∆ABC,

(AC)2 = (AB)2 + (BC)2

= (4k)2 + (3k)2

= 16k2 + 9k2

= 25k2

AC = 5k 

9. In triangle ABC, right-angled at B, if tan A = 1/√3, find the value of:

(i) sinA cosC + cosA sinC

(ii) cosA cosC – sinA sinC

10. In ∆PQR, right angled at Q, PR + QR = 25 cm and PQ = 5 cm. Determine the values of sinP, cosP and tanP.

Ans: Given that, PR + QR = 25 cm

 PQ = 5 cm

Let PR be x. 

Therefore, QR = (25 − x)cm

Applying Pythagoras theorem in ∆PQR, we obtain

PR2 = PQ2 + QR2

x2 = (5)2 + (25 − x)2

x2 = 25 + 625 + x2 − 50x

50x = 650

x = 13

Therefore, PR = 13 cm

QR = (25 − 13) cm = 12 cm

11. State whether the following are true or false. Justify your answer.

(i) The value of tan A is always less than 1.

Ans: (i) Consider a ∆ABC, right-angled at B.

So, tan A < 1 is not always true.

Hence, the given statement is false.

(ii) Sec A = 12/5 for some value of angle A.

Ans:

Let AC be 12k, AB will be 5k, where k is a positive integer.

Applying Pythagoras theorem in ∆ABC, we obtain

AC2 = AB2 + BC2

(12k)2 = (5k)2 + BC2

144k2 = 25k2 + BC2

BC2 = 119k2.         

BC = 10.9k

It can be observed that for given two sides AC = 12k and AB = 5k,

BC should be such that,

AC − AB < BC < AC + AB

12k − 5k < BC < 12k + 5k

7k < BC < 17 k

However, BC = 10.9k. Clearly, such a triangle is possible and hence, such value of sec

A is possible.

Hence, the given statement is true. 

(iii) cos A is the abbreviation used for the cosecant of angle A.

Ans: The abbreviation used for cosecant of angle A is cosec A. And cos A is the

abbreviation used for the cosine of angle A.

Hence, the given statement is false. 

(iv) cot A is the product of cot and A

Ans: cot A is not the product of cot and A. It is the cotangent of ∠A. Hence, the given statement is false.

(v) sin θ = 4/3, for some angle θ

Ans: sin θ = 4/3 We know that in a right-angled triangle,

In a right-angled triangle, the hypotenuse is always greater than the remaining two sides.

Therefore, such a value of sin θ is not possible.

Hence, the given statement is false.

12. Express the ratios sin A tan A cosecА, cotA in terms of cos A.

Ans: 

13. In a triangle ABC, ∠B = 90°, sin A = 3/5 then the value of cos A is:

(a) 5/3

(b) 3/5

(c) 4/5

(d) 5/4

Ans: (c) 4/5

14. In ΔPQR, right angle at Q, ∠P = 45°, PQ = 7 cm, then length of QR is:

(a) 7√2 cm

(b) 14 cm

(c) √7 cm

(d) 7 cm

Ans: (d) 7 cm

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top