SEBA Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry

SEBA Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Notes and select need one. SEBA Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Question Answers Download PDF. SEBA Class 10 General Mathematics Solutions.

SEBA Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per State Council of Educational Research and Training (SCERT) Book guidelines. SEBA Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry are part of All Subject Solutions. Here we have given SEBA Solutions For Class 10 Maths for All Chapters, You can practice these here.

NEW VIDEO CLASS

Class 10 Mathematics Video Classes

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Chapter: 7

Exercise 7.1

1. Find the distance between the following pairs of points:

(i) (2, 3), (4, 1)

Ans: 

(ii) (−5, 7), (−1, 3)

Ans: 

(iii) (a, b), (− a, − b)

Ans: 

2. Find the distance between the points (0, 0) and (36, 15). Can you now find the distance between the two points A and B discussed in Section 7.2.

Yes, we can find the distance between the given towns A and B. Assume town A at origin point (0, 0). Therefore, town B will be at point (36, 15) with respect to town A. And hence, as calculated above, the distance between town A and B will be 39 km. 

3. Determine if the points (1, 5), (2, 3) and (-2, -11) are collinear.

Ans: Let the points (1, 5), (2, 3), and (-2, -11) be representing the vertices A, B, and C of the given triangle respectively. 

Therefore, the points (1, 5), (2, 3), and (−2, −11) are not collinear.

4. Check whether (5, -2), (6, 4) and (7, -2) are the vertices of an isosceles triangle. 

Ans: Let the points (5, -2), (6, 4), and (7, -2) are representing the vertices A, B, and C of the given triangle respectively. 

As two sides are equal in length, therefore ABC is an isosceles triangle. 

5. In a classroom, 4 friends are seated at the points A, B, C and D as shown in the following figure. Champa and Chameli walk into the class and after observing for a few minutes Champa asks Chameli, “Don’t you think ABCD is a square?” Chameli disagrees. Using the distance formula, find which of them is correct. 

Ans: It can be observed that A (3, 4), B (6, 7), C (9, 4), and D (6, 1) are the positions of these 4 friends. 

It can be observed that all sides of this quadrilateral ABCD are of the same length and also the diagonals are of the same length. Therefore, ABCD is a square and hence, Champa was correct.

6. Name the type of quadrilateral formed, if any, by the following points, and give reasons for your answer: 

(i) (-1, -2), (1, 0), (-1, 2), (-3, 0)

Ans: 

(ii) (− 3, 5), (3, 1), (0, 3), (-1, -4)

Ans: A(-3, 5), B(3, 1), C(0, 3),D(-1, -4) are the given points.

(iii) (4, 5), (7, 6), (4, 3), (1, 2)

Ans: Let the points (4, 5), (7, 6), (4, 3), and (1, 2) be representing the vertices A, B, C, and D of the given quadrilateral respectively.

It can be observed that opposite sides of this quadrilateral are of the same length. 

However, the diagonals are of different lengths. 

Therefore, the given points are the vertices of a parallelogram.

7. Find the point on the x-axis which is equidistant from (2, -5) and (-2, 9).

Ans: We have to find a point on x-axis. 

Therefore, its y-coordinate will be 0.

By the given condition, these distances are equal in measure

8. Find the values of y for which the distance between the points P(2, -3) and Q(10, y) is 10 units.

Ans: 

9. If Q(0, 1) is equidistant from P(5, -3) and R(x, 6). Find the values of x. Also find the distances QR and PR.

Ans:

10. Find a relation between x and y such that the point (x, y) is equidistant from the point (3, 6) and (-3, 4). 

Ans: Let the Point A (x, y) be equidistant from the given points P (3, 6) and Q (−3, 4). 

11. The coordinates of a point which lies on the y-axis and 5 units away from the origin can be

(i) (0, 5)

(ii) (5, 0)

(iii) (0, –5)

(iv) (–5, 0)

Choose the correct alternatives:

(a) (i) and (iii)

(b) (i) and (iv)

(c) (ii) and (iv)

(d) (iii) and (iv)

Ans: (a) (i) and (iii)

12. If the three vertices of a triangle are A (1, 1), B (4, 1) and C (4, 4), then the triangle formed by them is:

(i) right angled triangle

(ii) equilateral triangle

(iii) isosceles triangle

(iv) scalene triangle

Choose the correct option:

(a) (ii) and (iv)

(b) (iii) and (iv)

(c) (i) and (iii)

(d) (i) and (iv)

Ans: (c) (i) and (iii)

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top