NIOS Class 12 Employability Skills Chapter 13 E – Business Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Employability Skills Chapter 13 E – Business Notes and select need one. NIOS Class 12 Employability Skills Chapter 13 E – Business Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Employability Skills Notes Paper Code: 350.
NIOS Class 12 Employability Skills Chapter 13 E – Business
Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Employability Skills Solutions in English, NIOS Senior Secondary Course Employability Skills Notes in English Medium for All Chapter, You can practice these here.
E – Business
Chapter: 13
| Module – III: Going Digital |
INTEXT QUESTIONS 13.1
1. E-business and e-commerce are same. Comment.
Ans: E-business and e-commerce are not same. E-commerce is a subset of the wider concept of e-business. Where e-Business means and includes the entire lifecycle of product/service from marketing to final distribution using the electronic medium of internet, E-commerce is restricted to only sale and purchase of products or services over electronic medium.
2. List the tools/hardware required in e-business.
Ans: The tools required in e-commerce business are: Laptop/Desktop, Mobile Phone, Tablet PC.
3. Name any three e-commerce portals that you would visit online for buying a birthday gift for your friend.
Ans: If I want to buy a birthday gift for my friend, I would visit some popular e-commerce portals that offer a wide range of products and convenient delivery options. Three such online shopping websites are Amazon.in, Flipkart.com, and Snapdeal.com.
4. State True or False giving reasons:
(i) E-business means conducting business in physical form.
Ans: False. E-business means conducting business over an electronic medium such as internet.
(ii) Only very limited products can be purchased using e-commerce portals.
Ans: False. E-commerce portals offer many products like clothes, furniture, electronic goods, mobile phones, computers, etc.
(iii) E-commerce portals reach very few customers.
Ans: False. E-commerce portals reach thousands of customers using the power of internet.
5. Complete the lifecycle of an e-commerce transaction.
Ans: Lifecycle of e-commerce transaction:
Online StoreàOrder Placement by BuyeràOnline Payment by BuyeràOrder Processing by SelleràShipping the Product by SelleràBuyer Receives the ProductàSeller requests FeedbackàBuyer gives Feedback
6. Your friend wants to buy air conditioner online. Help him by listing all the steps to search for it.
Ans: Steps to find air conditioner:
(i) Go to flipkart.com and search for air conditioners.
(ii) Filter on the size and type you want to buy.
(iii) Compare price and specifications between various makes.
(iv) Pick the one you find matching your requirement.
(v) Click on ‘add to cart’.
(vi) Go to cart and click on ‘Online Payment Through Bank’.
(vii) Put your account details and click on ‘Submit’.
7. Name the business model if you are buying groceries from internet.
Ans: The business model is called B2C (Business-to-Consumer), where businesses sell products like groceries directly to consumers through online platforms, ensuring convenience, easy access, and home delivery services.
8. Name the business model if you are selling wood to furniture houses. “Okkk…So what next?”
Ans: The business model is called B2B (Business-to-Business). In this model, one business, such as a wood supplier, sells products or raw materials to another business, like furniture houses.
INTEXT QUESTIONS 13.2
1. Why it is important for you to create your digital identity for selling goods online.
Ans: It is important to create a digital identity for selling online goods because one can only join and e-commerce platform using a digital identity.
2. What all business processes can be handled through ERP?
Ans: All processes like Finance, Supply Chain Management, HR, Admin and Customer Management can be handled through ERP (Enterprise Resource Planning).
3. List some of ERPs.
Ans: (i) SAP is a leading ERP system used by large organizations to manage business operations and customer relations effectively.
(ii) Oracle ERP provides cloud-based solutions for finance, project management, procurement, and more.
(iii) Ramco ERP is an Indian-origin software offering enterprise solutions in areas like HR, finance, and logistics, mainly used by medium to large enterprises.
4. List all the steps to create an online business of electronic goods.
Ans: Domain Name RegistrationàStatutory ComplianceàSocial Identity CreationàRegistration on e-commerce portalsàOnline Promotion and Social Media IntegrationàPayment Gateway IntegrationàDocument Managementà ERP Integration.

Hi, I’m Dev Kirtonia, Founder & CEO of Dev Library. A website that provides all SCERT, NCERT 3 to 12, and BA, B.com, B.Sc, and Computer Science with Post Graduate Notes & Suggestions, Novel, eBooks, Biography, Quotes, Study Materials, and more.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

