NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 2 History and Culture of Physical Education in India

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 2 History and Culture of Physical Education in India Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 2 History and Culture of Physical Education in India Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 2 History and Culture of Physical Education in India

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 2

Unit – 1 Evolution of Physical Education and Well – Being
MCQ

Select the Correct Option:

1. Which Veda describes chariot races and wrestling?

(a) Yajurveda.

(b) Atharvaveda.

(c) Ṛigveda.

(d) Sāmaveda.

Ans: (c) Ṛigveda.

2. Which ancient text highlights the benefits of exercise and moderation?

(a) Arthaśhāstra.

(b) Charaka-saṁhitā.

(c) Mānasollāsa.

(d) Mahābhārata.

Ans: (b) Charaka-saṁhitā.

3. Which martial art originated in South India?

(a) Mallakhamb.

(b) Kabaddi.

(c) Kalaripayattu.

(d) Kho-Kho.

Ans: (c) Kalaripayattu.

4. Who wrote the Arthaśhāstra?

(a) Kālidāsa.

(b) Kauṭilya.

(c) Charaka.

(d) Suśhruta.

Ans: (b) Kauṭilya.

5. Which text first mentioned Mallakhamb?

(a) Mānasollāsa.

(b) Ṛigveda.

(c) Upaniṣhads.

(d) Atharvaveda.

Ans: (a) Mānasollāsa.

6. In ancient India, where did wrestlers usually train?

(a) Gurukulas.

(b) Akhāḍās.

(c) Stadiums.

(d) Temples.

Ans: (b) Akhāḍās.

7. Which commission recommended native games, gymnastics, and drills in schools?

(a) Kothari Commission.

(b) Tara Chand Committee.

(c) Hunter Commission.

(d) NEP 2020.

Ans: (c) Hunter Commission.

8. Who is known as the “grandfather of Gymnastics”?

(a) Friedrich Jahn.

(b) Per Henrik Ling.

(c) Charles Beck.

(d) Guts Muths.

Ans: (d) GutsMuths.

9. In which year was the Hanuman Vyayam Prasarak Mandal (HVPM) founded?

(a) 1882.

(b) 1914.

(c) 1948.

(d) 1920.

Ans: (b) 1914.

10. According to the National Education Policy (NEP) 2020, which of the following is given special importance?

(a) Only academics.

(b) Only sports.

(c) Fitness, yoga, and sports.

(d) Only vocational education.

Ans: (c) Fitness, yoga, and sports.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top