NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 1 Physical Education and Well-Being

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 1 Physical Education and Well-Being Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 1 Physical Education and Well-Being Notes and select need one. NCERT Class 9 Physical Education Multiple Choice Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 Physical Education Objective Type Solutions.

NCERT Class 9 Physical Education MCQ Chapter 1 Physical Education and Well-Being

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 Physical Education MCQ are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 9 Physical Education MCQ Notes, CBSE Class 9 Physical Education MCQs for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 1

Unit – 1 Evolution of Physical Education and Well – Being
MCQ

Select the Correct Option:

1. What is the main aim of Physical Education?

(a) Only winning games.

(b) Developing the body, mind, and spirit.

(c) Learning classroom subjects only.

(d) Entertainment only.

Ans: (b) Developing the body, mind, and spirit.

2. According to NCF-SE 2023, Physical Education and Well-being promotes:

(a) Only physical strength.

(b) Only sports skills.

(c) Happiness, confidence, and emotional balance.

(d) Only competition.

Ans: (c) Happiness, confidence, and emotional balance.

3. Which quality is developed through team games?

(a) Laziness.

(b) Teamwork.

(c) Fear.

(d) Anger.

Ans: (b) Teamwork.

4. Physical literacy means:

(a) Reading sports magazines.

(b) Ability and confidence to participate in physical activities.

(c) Learning only yoga.

(d) Watching games on TV.

Ans: (b) Ability and confidence to participate in physical activities.

5. Which of the following is a locomotor skill?

(a) Balancing.

(b) Stretching.

(c) Running.

(d) Twisting.

Ans: (c) Running.

6. Which skill is mainly used in Yoga?

(a) Manipulative skill.

(b) Non-locomotor skill.

(c) Locomotor skill.

(d) Communication skill.

Ans: (b) Non-locomotor skill.

7. Manipulative skills involve:

(a) Sleeping.

(b) Controlling objects with hands or feet.

(c) Meditation only.

(d) Reading books.

Ans: (b) Controlling objects with hands or feet.

8. Which game mainly develops speed and agility?

(a) Chess.

(b) Kho-Kho.

(c) Carrom.

(d) Ludo.

Ans: (b) Kho-Kho.

9. Physical Education helps students become:

(a) Emotionally weak.

(b) Socially irresponsible.

(c) Physically fit and mentally balanced.

(d) Less active.

Ans: (c) Physically fit and mentally balanced.

10. Which of the following is a benefit of physical literacy?

(a) Increased laziness.

(b) Reduced focus.

(c) Improved confidence and self-esteem.

(d) Poor health.

Ans: (c) Improved confidence and self-esteem.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top