Class 11 English Snapshots Chapter 6 The Ghat of the Only World

Class 11 English Snapshots Chapter 6 The Ghat of the Only World answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 11 English Snapshots Chapter 6 The Ghat of the Only World, Class 11 English Snapshots Question Answer, HS 1st year English Notes and select needs one.

Join Telegram channel

Class 11 English Snapshots Chapter 6 The Ghat of the Only World

Also, you can read the SCERT Class 11 English Snapshots Chapter 6 The Ghat of the Only World All Be Together” book Notes online in these sections Solutions by Expert Teachers as per AHSEC (SCERT) Book guidelines. Class 11 English Snapshots Chapter 6 The Ghat of the Only World Notes are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Board Class 11 English Snapshots Chapter 6 The Ghat of the Only World Solutions for All Subjects, You can practice these here.

The Ghat of the Only World

Chapter: 6

SNAPSHOTS

TEXTUAL QUESTION AND ANSWER

READING WITH INSIGHT

1. What impressions of Shahid do you gather from the piece ?

Ans. A person who took adversity in the stride and lived life to the fullest was Agha Shahid Ali. Even the knowledge of his terminal illness could not dampen his spirit and in fact seemed to fuel it.

People around him often found it difficult to match up to his zest for life. A connoisseur of good food, Shahid even surprised others with his culinary skills. Extremely social, there would be a party in his house every evening with friends, students, writers, poets and relatives. He was passionate about Kashmiri food in the Pandit style, because of a repeated nightmare that haunted him about the Pandits that had vanished from the valley. He was very secular and even had a temple in his room during childhood. He advocated for separation of politics and religion. The violence in Kashmir greatly tormented him even though he was so far away. It shows his patriotism and the desire to be remembered as a national poet, not a nationalist poet. He was greatly loved and adored by students wherever he taught.

2. How do Shahid and the writer react to the knowledge that Shahid is going to die ?

Ans. Shahid’s reaction to the knowledge of his impending death was one of acceptance. This knowledge did not hinder him from enjoying his food, his life, or his poetry. Though they had never discussed death in their conversation, yet on April 25, 2001, when he spoke to the author about his death, it was to tell him that he should write about him after his death. The writer was taken aback at such a casual mention of something so grave and tried to assuage that he would be fine. When Shahid’s eyesight failed, he used his sense of smell in the preparation of food, especially his favourite rogan josh. Shahid dealt with life with a renewed enthusiasm after he knew about his death, but the writer felt dazed and blank at the thought.

3. Look up the dictionary for the meaning of the word ‘diaspora’. What do you understand of the indian diaspora from this piece ?

Ans. The word ‘diaspora’ finds its origin in the dispersion of the Jews after the Babylonian exile. In a more generalised sense,it means any scattering of people with a common origin, background, beliefs, etc.

The writer, Shahid, their friends and relatives, the food and the music, all have a common origin– the Indian subcontinent. Even in far away Brooklyn, the common roots draw them close the common tastes make them friends. Shahid’s heart bleeds for Kashmir, the plight of Kashmiri Pandits become a nightmare for him. Kashmir was a predominant theme in most of his compositions. Old Hindi films, Kishore Kumar, Roshanara Begum, along with Indian cuisine were common delights of  the Indian diaspora  in United States. Shahid had a deep longing to come back to India just before his death, a wish that did not materialise. Thus, even on the other side of the globe, the Indian diaspora gets drawn together in ‘The Ghat of the Only World’.

ADDITIONAL QUESTIONS AND ANSWERS

LONG ANSWER TYPE (100-125 words)

1. ‘Shahid, I will: I’Ll do the best I can’. What did the writer promise to do? Describe how the writer kept his promise.

Ans. Shahid had accepted his fate with grit and courage. He asked Amitav to write something about him after his death. Amitav was shocked into a spell of silence. Shahid insisted. In a moment of great dilemma, Amitav promised his friend to write about him the best way he could.

He had made a commitment to a dying friend and took it up with earnest from that moment itself. He noted the date and wrote down everything of that conversation. And from then on for the next fe months, he continued to do it. It was the record of all their conversations and the situations, Shahid’s enthusiasm at every meeting, which made it possible for Amitav to fulfil the promise he had made to his dear friend.

2. Describe Shahid’s attitude to his approaching death.

Ans. Shahid knew he was suffering a terminal illness. But, the jocularity with which he could talk about death was commendable. He shocked the writer by informing him about the illness and also asking him to write about him after his death. He wished to be remembered through the written word. He had been undergoing treatment for fourteen months, but was active and always full of life. His house became a regular venue for parties. Food was his passion, when his eyesight failed he used his sense of smell to direct the cooking. When the doctors gave up hope, he decided to go back to Kashmir to be with his father, but could not. He was calm and content even in death and took consolation in the hope that he would meet his mother in the afterlife.

3. Shahid was not a political poet, but Kashmir occupied the central theme of his poetry. Explain.

Ans. Shahid hailed from Srinagar and studied in Delhi. Later he migrated to the United States, but was rooted to the soil of origin. The steady deterioration of the political situation in Kashmir had such a deep impact on him that it became the central theme of his poetry and created his finest work. Distressed about Kashmir’s destiny, Shahid refused to accept the role of victim though it would have earned him great popularity. A secularist from childhood,he advocated separation of religion from politics. The plight of Kashmiri Pandits disturbed him to the extent of having nightmares of their extinction. He wished to be known as a national poet and not a nationallist one.

SHORT ANSWER TYPE (upto 30 words)

1. When was the first time that Shahid spoke about his death ?

Ans. Shahid spoke about his death to the writer for the first time on April 25, 2001 although he had already been undergoing treatment for cancer for some time then.

2. Why did the writer telephone Shahid that day ?

Ans. The writer had phoned to remind him about a lunch invitation at their friend’s place. He was going to pick him up from his apartment.

3. Why did Shahid move to Brooklyn ? And from where ?

Ans. Shahid moved to Brooklyn from Manhattan after being detected with a malignant brain tumour, He wanted to be close to his youngest sister who taught at the Pratt Institute.

4. What was the strange request that Shahid made to the writer ?

Ans.  When the writer tried to assuage Shahid, he just cut him short and made a request to Amitav to write about him after his death.On his insistence, the writer had to make him a promise.

5. How did Amitav know Shahid and from when ?

Ans. Amitav had known Shahid as a poet and was greatly influenced by his ‘The Country Without A Post Office’, They were contemporaries in Delhi University and met through a common friend.

6. What were the interests that Shahid and Amitav shared in common ?

Ans. Both were fond of Kishore Kumar, Roshanara Begum, old Hindi films and rogan josh. They had a common dislike for cricket.

7. What do you learn about Shahid’s culinary skills ?

Ans. Shahid was passionate about food and cooking. When his eyesight failed,he could tell from the smell which stage the cooking of Rogan Josh had reached. He did not tolerate short cuts in cooking. 

8. How does the writer describe Shahid’s love of company ?

Ans. Shahid was extremely sociable and there never passed by an evening without a party in his living room. He loved people there was always food. The spirit of festivity let him no time for depression.

9. Describe Shahid’s apartment.

Ans. It was a spacious apartment on the seventh floor, A large study and terrace on the top floor provided a magnificent view of the Manhattan skyline. The Brooklyn waterfront slipped, like a ghat,  into the East River under the glittering lights.

10. Which poet had the greatest influence on Shahid’s poetry ?

Ans. Shahid met James Merrill in Arizona, whose influence changed the direction of his poetry. After meeting him, Shahid began experimenting with strict metrical patterns and verse forms.

11. Why did Kashmir become a central theme in most of his works ?

Ans. Shahid was greatly affected by the violence in the Kashmir valley and it reflected in his writing. He was never a political poet by choice, but he was anguished about Kashmir’s destiny.

12. Comment on Shahid’s secular upbringing.

Ans. Shahid’s parents enthusiastically set up a temple in his room when he asked for it as a child in Srinagar. His mother brought him the idols and other accompaniments and he conducted pujas at the shrine.

13. What was Shahid’s last wish ? Was it fulfilled ?

Ans. Shahid’s last wish was to go back to Kashmir where his father was and die there. He did not want his siblings to have to make the journey afterwards. But due to logistic and other reasons he breathed his last at Amherst.

14. What does the writer say about the last time they met ?

Ans. They met barely a month before Shahid passed away. He had reconciled with his death and there was no trace of anguish or conflict. He was calm and peaceful with friends and family around him. 

14. How does Amitav describe the absence of his friend ?

Ans. The writer expresses amazement at the void that has been created by Shahid’s absence though they had met for a very brief period. He still feels Shahid’s presence in the living room where he read to them his farewell to the world.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising