SEBA Class 7 Science Important Chapter 7 Measurement of Time And Motion

SEBA Class 7 Science Important Chapter 7 Measurement of Time And Motion Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science Important Chapter 7 Measurement of Time And Motion Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Important Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) Additional Solutions in English.

SEBA Class 7 Science Important Chapter 7 Measurement of Time And Motion

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per State Council of Educational Research and Training (SCERT) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) Extra Solutions in English are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science Additional Notes in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 7

PART – II
IMPORTANT QUESTION ANSWER

Short Type Question and Answers:

1. What is a sundial? 

Ans: A sundial is an ancient device that measures time based on the position of the Sun, consisting of a flat circular plate (dial) and a stick-like structure (gnomon).

2. What is the SI unit of time and its symbol? 

Ans: The SI unit of time is the second, and its symbol is s.

3. Define the ‘time period’ of a pendulum. 

Ans: The time taken by a pendulum to complete one oscillation is called its time period.

4. Who is known as the “Father of Modern Science” and what was his discovery regarding pendulums? 

Ans: Galileo Galilei is known as the “Father of Modern Science”; he discovered that a pendulum takes almost the same amount of time to swing back and forth regardless of the size of its swing.

5. What is the formula to calculate speed? 

Ans: The relationship to calculate speed is: Speed = Total distance / Total time.

6. What is the ‘bob’ of a pendulum? 

Ans: A simple pendulum consists of a small metal ball called a bob, which is hung from a thread attached to a fixed support.

7. What is an odometer? 

Ans: An odometer is a device in vehicles that keeps track of how many kilometres the vehicle has travelled.

8. What does a speedometer measure? 

Ans: A speedometer shows how fast a vehicle is going in kilometres per hour (km/h).

9. What is uniform linear motion? 

Ans: An object moving along a straight line with a constant speed is said to be in uniform linear motion.

10. What is the SI unit of speed? 

Ans: The SI unit of speed is m/s (metres per second).

Fill in the Blanks:

1. One minute is equal to __________ seconds.

Ans: 60.

2. The repetitive movement of a pendulum is called ________ or periodic motion.

Ans: Oscillatory.

3. In ancient Assam, a water clock called ___________ was used to help maintain daily routines at the Satra.

Ans: Pani Ghari.

4. The __________ and direction of the shadow cast by a gnomon change as the position of the Sun changes.

Ans: Length.

5. If something covers more distance in less time, we say it is____________.

Ans: Fast.

True or False:

1. The time period of a simple pendulum of a given length is constant at a place. 

Ans: True.

2. The SI unit of speed is km/h. 

Ans: False; the SI unit is m/s.

3. Early mechanical clocks from the 14th century were extremely accurate and never lost time. 

Ans: False; they were prone to errors.

4. Modern quartz clocks work on the principle of pendulum clocks but use quartz crystal vibrations instead. 

Ans: True.

5. Distance covered by an object in unit time is called speed. 

Ans: True.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top