SEBA Class 7 Science Important Chapter 6 Climate Change And Its Impact

SEBA Class 7 Science Important Chapter 6 Climate Change And Its Impact Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science Important Chapter 6 Climate Change And Its Impact Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Important Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) Additional Solutions in English.

SEBA Class 7 Science Important Chapter 6 Climate Change And Its Impact

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) Extra Solutions in English are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science Additional Notes in English for All Chapters, You can practice these here.

Climate Change And Its Impact

Chapter: 6

PART – I
IMPORTANT QUESTION ANSWER

Short Type Question-Answers:

1. What is the primary factor that influences the climate of a region? 

Ans: The climate of a region is influenced by many factors, notably the latitude of the place.

2. Name two regions in India that fall under the ‘Tropical wet’ climatic zone. 

Ans: The Western Ghats and the North Eastern States (such as Assam) are examples of this zone.

3. What is the definition of climate change? 

Ans: Climate change refers to a long-term change in the Earth’s average weather condition.

4. Which gas is considered the most abundant greenhouse gas in the atmosphere? 

Ans: Water vapour is the most abundant greenhouse gas.

5. What is ‘Global Warming’? 

Ans: Global warming is the gradual rise in the Earth’s average temperature caused by an increased concentration of greenhouse gases.

6. Which greenhouse gas is primarily released from the feces of livestock like cows and buffaloes? 

Ans: Methane gas is released from the feces of these animals.

7. What are ‘Green Energy’ sources? 

Ans: Green energy sources are those that result in little or no greenhouse gas emissions, such as solar power, wind power, and hydropower.

8. What is ‘Desertification’? 

Ans: It is the process where natural water sources dry up and areas gradually expand into deserts due to increasing temperatures and decreasing rainfall.

9. Who was the first person to describe the greenhouse effect? 

Ans: Joseph Fourier, a French scientist and mathematician, first described the greenhouse effect in 1827.

10. What are ‘Chang-ghors’? 

Ans: They are stilt houses (flood-resistant housing) commonly seen in Majuli, Assam, as an adaptation to frequent flooding.

Fill in the Blanks:

1. The world’s second largest river island, ___________, has shrunk by more than half in the last hundred years due to erosion.

Ans: Majuli.

2. The use of _________ instead of chemical fertilizers reduces the emission of nitrous oxide.

Ans: Bio-fertilizers.

3. ______________ are special cooling gases released when air conditioners or fridges leak.

Ans: Hydrofluorocarbons (HFCs).

4. The climate of the ___________ region is characterized by high altitude and snow falls during winter.

Ans: Montane (Alpines).

5. The process of cutting down forests is called _____________.

Ans: Deforestation. 

True or False:

1. Climate change is a natural process that only happens over a few days. 

Ans: False – It is a long-term change that can take hundreds or thousands of years.

2. Methane is a more powerful greenhouse gas than carbon dioxide because it retains more heat. 

Ans: True.

3. Planting trees helps in reducing the amount of carbon dioxide in the atmosphere. 

Ans: True.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top