⚡ Durga Puja Special Offer Class 10 & 12 All-in-One Bundles (6 Subjects @ ₹299 ₹599)
Ends: 08: 45: 20

SEBA Class 7 English MCQ Chapter 5 India Makes Space History with Chandrayaan – 3

SEBA Class 7 English MCQ Chapter 5 India Makes Space History with Chandrayaan – 3 Solutions As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 English MCQ Chapter 5 India Makes Space History with Chandrayaan – 3 Notes and select need one. SEBA Class 7 English Multiple Choice Solutions Download PDF. SCERT Class 7 English (Rainbow) Objective Type Solutions.

SEBA Class 7 English MCQ Chapter 5 India Makes Space History with Chandrayaan – 3

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per State Council of Educational Research and Training (SCERT) Book guidelines. SCERT Class 7 English (Rainbow) MCQs All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 English MCQ New Syllabus for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 5

MCQ

Tick the Correct Option:

1. On which date did Chandrayaan-3 successfully land near the Moon’s South Pole?

(i) August 15, 2023.

(ii) August 23, 2023.

(iii) August 24, 2023.

(iv) September 1, 2023.

Ans: (ii) August 23, 2023.

2. India became the ______ country to successfully land on the Moon.

(i) Second.

(ii) Third.

(iii) Fourth.

(iv) Fifth.

Ans: (iii) Fourth.

3. India became the first country to land near the Moon’s:

(i) North Pole.

(ii) Equator.

(iii) South Pole.

(iv) Dark Side.

Ans: (iii) South Pole.

4. At what time was the successful landing of Chandrayaan-3 confirmed?

(i) 5:30 PM IST.

(ii) 6:04 PM IST.

(iii) 6:30 PM IST.

(iv) 7:04 PM IST.

Ans: (ii) 6:04 PM IST.

5. Which organization confirmed the successful landing of Chandrayaan-3?

(i) NASA.

(ii) DRDO.

(iii) ISRO.

(iv) ESA.

Ans: (iii) ISRO.

6. What is the name of the lander of Chandrayaan-3?

(i) Rohini.

(ii) Vikram.

(iii) Aryabhata.

(iv) Gaganyaan.

Ans: (ii) Vikram.

7. What is the name of the rover carried by Chandrayaan-3?

(i) Pragyan.

(ii) Aditya.

(iii) Chandra.

(iv) Arya.

Ans: (i) Pragyan.

8. What was the main responsibility of the Vikram Lander?

(i) Taking photographs of Earth.

(ii) Carrying astronauts.

(iii) Making a soft landing on the Moon.

(iv) Building houses on the Moon.

Ans: (iii) Making a soft landing on the Moon.

9. What was the main function of the Pragyan Rover?

(i) Flying around the Moon.

(ii) Collecting data from the Moon’s surface.

(iii) Sending astronauts to space.

(iv) Launching satellites.

Ans: (ii) Collecting data from the Moon’s surface.

10. How many wheels does the Pragyan Rover have?

(i) Four.

(ii) Five.

(iii) Six.

(iv) Eight.

Ans: (iii) Six.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top