⚡ Durga Puja Special Offer Class 10 & 12 All-in-One Bundles (6 Subjects @ ₹299 ₹599)
Ends: 08: 45: 20

SEBA Class 7 English MCQ Chapter 1 Nature Around Us

SEBA Class 7 English MCQ Chapter 1 Nature Around Us Solutions As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 English MCQ Chapter 1 Nature Around Us Notes and select need one. SEBA Class 7 English Multiple Choice Solutions Download PDF. SCERT Class 7 English (Rainbow) Objective Type Solutions.

SEBA Class 7 English MCQ Chapter 1 Nature Around Us

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per State Council of Educational Research and Training (SCERT) Book guidelines. SCERT Class 7 English (Rainbow) MCQs All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 English MCQ New Syllabus for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 1

MCQ

Tick the Correct Option:

1. What does the wind ask the little leaves to do in the poem?

(i) Stay on the tree.

(ii) Come over the meadows with the wind and play.

(iii) Hide behind the hills.

(iv) Fall into the river.

Ans: (ii) Come over the meadows with the wind and play.

2. What kind of dress does the wind ask the leaves to wear?

(i) A dress of green and yellow.

(ii) A dress of blue and white.

(iii) A dress of red and gold.

(iv) A dress of brown and black.

Ans: (iii) A dress of red and gold.

3. Why does the wind ask the leaves to wear a dress of red and gold?

(i) Because spring has arrived.

(ii) Because summer is gone and the days are becoming cold.

(iii) Because it is raining heavily.

(iv) Because the leaves are celebrating a festival.

Ans: (ii) Because summer is gone and the days are becoming cold.

4. How did the leaves respond to the wind’s loud call?

(i) They stayed on the branches.

(ii) They came fluttering down one and all.

(iii) They flew into the brook.

(iv) They became silent.

Ans: (ii) They came fluttering down one and all.

5. Which season is mentioned in the poem?

(i) Winter.

(ii) Spring.

(iii) Summer.

(iv) Rainy season.

Ans: (iii) Summer.

6. Whom do the leaves bid goodbye to in the poem?

(i) The wind, the hills, and the trees.

(ii) The cricket and the little brook.

(iii) The flowers and the birds.

(iv) The clouds and the sun.

Ans: (ii) The cricket and the little brook.

7. What is the meaning of the word ‘brook’ in the lesson?

(i) A mountain.

(ii) A small stream.

(iii) A large river.

(iv) A waterfall.

Ans: (ii) A small stream.

8. Which pair of words rhymes in the first stanza of the poem?

(i) Wind – Leaves.

(ii) Summer – Gone.

(iii) Day – Play.

(iv) Meadows – Friends.

Ans: (iii) Day – Play.

9. What is the rhyme scheme of the first stanza?

(i) ABAB.

(ii) AABB.

(iii) ABBA.

(iv) ABCB.

Ans: (ii) AABB.

10. Which literary device is used when the wind and the leaves are given human qualities?

(i) Simile.

(ii) Metaphor.

(iii) Personification.

(iv) Onomatopoeia.

Ans: (iii) Personification.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top