NIOS Class 12 Painting Chapter 7 Mughal Painting

NIOS Class 12 Painting Chapter 7 Mughal Painting Solutions English Medium As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters NIOS Class 12 Painting Chapter 7 Mughal Painting and select need one. NIOS Class 12 Painting Chapter 7 Mughal Painting Question Answers Download PDF. NIOS Study Material of Class 12 Painting Notes Paper 332.

NIOS Class 12 Painting Chapter 7 Mughal Painting

Also, you can read the NIOS book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per National Institute of Open Schooling (NIOS) Book guidelines. These solutions are part of NIOS All Subject Solutions. Here we have given NIOS Class 12 Painting English Medium Solutions, NIOS Senior Secondary Course Painting Solutions for All Chapter, You can practice these here.

Mughal Painting

Chapter: 7

INTEXT QUESTIONS 7.1

A. Choose the most appropriate option:

1. What is the subject of the miniature painting mentioned above? 

(i) Hunting scene 

(ii) Market scene 

(iii) Busy road 

(iv) Sunrise scene

Ans: (i) Hunting scene.

2. What are the influences on Mughal miniature painting? 

(i) Western 

(ii) Persia 

(iii) Modern 

(iv) Italian

Ans: (ii) Persia.

INTEXT QUESTIONS 7.2

1. What is the size of the miniature painting ‘Prince with a Falcon’?

Ans: 14. 92 × 9.53cm.

2. What type of medium is used in the painting “Prince with a Falcon”?

Ans: Opaque watercolour, gold and ink on paper.

3. Who is the painter of the miniature painting “Prince with a Falcon”?

Ans: Ustad Mansur. 

INTEXT QUESTIONS 7.3

A. Fill in the blanks:

1. The painting ‘A Barbet’ is a fine example of ____________ study.

Ans: Bird.

2. The painter of the miniature painting ‘A Barbet’ is _____________.

Ans: Ustad Mansur.

3. The calligraphy is in ____________ script.

Ans: Persian.

INTEXT QUESTIONS 7.4

A. Fill in the blanks:

1. _____________  portrait was in the hand of Jahangir?

Ans: Virgin Mary.

2. The painter of Jahangir holding a picture ‘ Madona miniature painting is _____________

Ans: Abul Hasan.

TERMINAL QUESTIONS

1. Which type of pigments were used for making miniature paintings?

Ans: The pigments used in miniature paintings were obtained from natural sources like minerals, ochres, vegetable extracts, lac dye, and insect dyestuff. They primarily used five basic colours: white (obtained from burnt conch shell and chalk), yellow (from yellow ochre), red (from red lead and vermillion), and green (from vegetables).

2. Which style affected the Mughal miniature? Describe in detail.

Ans: Mughal miniature was primarily born out of a harmonious synthesis of Indian and Persian elements. In addition to this, it was heavily influenced by European pictures and engravings brought by travellers to the Mughal courts. This European influence introduced the increased use of shading and linear perspective into the paintings.

3. Write about the ‘Babar Hunting Rhino’ miniature painting?

Ans: “Babur Hunting Rhinoceros” is a water colour miniature from the Akbari period (1590–1593) painted by an unknown artist. It depicts an intense hunting scene where an elephant, horses, and soldiers are running after a fiercely escaping rhino. The painting has a well-packed composition full of action and motion, and achieves depth by painting smaller figures in the background and larger ones in the foreground with light and dark shades.

4. Give a brief description of the painting ‘Prince with a Falcon’?

Ans: This painting by Ustad Mansur from the Jahangir period portrays a prince standing in profile against a flat background and sky, holding a falcon on his gloved hand. The medium is gouache, gold, and ink on paper. It features rich, bright colours like green, red, and yellow ochre, and displays a three-dimensional quality—especially in the rendering of the falcon’s spread wings.

5. Describe the title and artist of any two miniature paintings during Jahangir’s period.

Ans: (i) “A Barbet” – Painted by Ustad Mansur.

(ii) “Jahangir holding a Picture of Madonna” – Painted by Abul Hasan.

6. What is Mughal art? Explain its characteristic.

Ans: Mughal art is the style of miniature painting that flourished under the Mughal rulers during the 16th and 17th centuries. It is aristocratic, secular in nature, and focuses on immediate observations. Key characteristics include fine brushwork, minute detailing, dynamic compositions, the synthesis of Indian and Persian styles, and the adoption of European shading and linear perspective.

7. What type of colours were used in the painting ‘A barbet’?

Ans: The painting uses rich and bright colours. The bird is painted in yellow ochre with a tinge of blue in its feathers, bright red on the head, and blue on the neck. The outlines were drawn using a brush with green colour.

8. Where is the; ‘Barbet’ miniature painting displayed?

Ans: It is in the collection of the Victoria and Albert Museum in London, UK.

9. Who was the patron of ‘Barbet’ painting?

Ans: Emperor Jahangir was the patron of this painting, as he was a great lover of nature and commissioned a large number of bird and animal paintings during his reign.

10. What is the medium of ‘Barbet’ miniature painting?

Ans: The medium used is tempera on paper.

11. Write the period of the ‘Barbet’ painting.

Ans: It belongs to the Jahangir period, specifically dated around 1615.

12. What are the colours used in the ‘Barbet’ painting?

Ans: the painting prominently features yellow ochre, blue, bright red, dark shades, and green outlines derived from minerals, ochres, vegetable extracts, and insect dyestuff.

13. What was Jahangir known for?

Ans: Jahangir was known for his ardent love for nature and as a great connoisseur of art who took pride in his critical observation skills. He gave special importance to portraiture and commissioned numerous studies of birds, animals, and flowers. He was also known for his liberal attitude towards different religions.

14. How is depth suggested in work ‘A Barbet’?

Ans: Depth and perspective are suggested by depicting the leaves smaller in the background and bigger in the foreground.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top