Class 12 Telecom Chapter 2 Installation and Commissioning of Fiber Optic Cable Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Telecom Chapter 2 Installation and Commissioning of Fiber Optic Cable Question Answer and select need one. Class 12 Telecom Chapter 2 Installation and Commissioning of Fiber Optic Cable Notes Download PDF. AHSEC Class 12 Elective Telecom Notes.
Class 12 Telecom Chapter 2 Installation and Commissioning of Fiber Optic Cable
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Telecom Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Telecom Textbook Solutions English Medium for All Chapters, You can practice these here.
Installation and Commissioning of Fiber Optic Cable
Chapter: 2
| Session – 1: Site Visit and Route Inspection |
Check Your Progress:
A. Multiple Choice Questions:
1. Which of the following is not a necessary requirement for OFC installation.
(a) Skilled labors.
(b) Equipment.
(c) Technicians.
(d) Splicing machine.
Ans: (a) Skilled labors.
2. Optical cables are comprised of__________.
(a) Copper.
(b) Fibres.
(c) Twisted Wires.
(d) Shielded wires.
Ans: (b) Fibres.
3. Which of the following is not required for the installation of OFC. true in respect of optical fibre cables?
(a) Site survey.
(b) OFC.
(c) Splicing machine.
(d) Route inspection.
Ans: (c) Splicing machine.
4. What is the first requirement to install the OFC underground?
(a) Route plan.
(b) Permission from various governing bodies.
(c) Site visit.
(d) OFC.
Ans: (b) Permission from various governing bodies.
5. Which of the following is not a step in the route inspection?
(a) Obtain an OFC route plan.
(b) Verify the plan through a Route Walk.
(c) Take corrective actions.
(d) Site visit.
Ans: (d) Site visit.
6. Which of the following cannot be a benefit of performing a site visit?
(a) Approximate idea of the area where cable has to be laid.
(b) How much overall area to be covered.
(c) What obstacles have to be faced like encountering of building or trees.
(d) Verify the plan through a route walk.
Ans: (d) Verify the plan through a route walk.
7. Which of the following cautions need to be performed in underground cable installation?
(a) Bury the cable below the frost line to prevent the damage by ground frost heaves.
(b) Do not keep the trench as straight as possible.
(c) Do not bury fibre cable warning labels.
(d) Properly ground of cables is avoided.
Ans: (a) Bury the cable below the frost line to prevent the damage by ground frost heaves.
8. Moisture in the environment can result in__________.
(a) Fibre breakage.
(b) Increased fibre strength.
(c) Decreased attenuation rate.
(d) Increased fibre strength.
Ans: (a) Fibre breakage.
9. Cable placement defines:
(a) Installing the cable without pulling it.
(b) Installing the cable by pulling it.
(c) Uninstalling the cable without pulling it.
(d) Uninstalling the cable by pulling it.
Ans: (b) Installing the cable by pulling it.
10. Which of the following reports is final?
(a) Site visit report.
(b) Route walk report.
(c) Data specification report.
(d) Route inspection report.
Ans: (c) Data specification report.
B. Fill in the blanks:
1. Underground cable laying are basically two most common types of installation named as _____________ and _______________.
Ans: Direct burial, trenching.
2. Fibre is stronger than _____when you pull it straight, but it breaks easily when bent_______.
Ans: Steel, sharply.
3. Direct burial installation is most common for ____________.
Ans: Long-distance cable installations.
4. Most commonly used direct burial installation cable is____________.
Ans: OFC (Optical Fiber Cable).
5. The issues such as obstructions cannot be known without conducting ___________.
Ans: Inspection.
6. In case, the installer has to be working near the electrical panel or electrical wire, the installer must wear ______________.
Ans: Safety gears.
7. To protect the cable from corrosion or moisture damage, it is better to determine the _________________ of the soil.
Ans: Determine the composition of the soil.
8. The areas which are free from the other utility _____________ are preferred to avoid damage to existing infrastructure.
Ans: Cables.
9. Depending on the type of soil at the installation site, trenching can be done manually or by using __________.
Ans: Machinery.
10. Site visit helps in preparing the __________ plan.
Ans: Action.
C. State whether the following statements are True or False
1. Cable installation cannot be done with coaxial cables.
Ans: False.
2. OFC installation requires the proper planning where installation can take place.
Ans: True.
3. Optical fibre cable can be installed in the water logging area.
Ans: True.
4. When working in extremely hot conditions, you need to follow safe work practices to combat working in extreme temperatures.
Ans: True.
5. All workers need not wear safety helmets at all times in all designated areas.
Ans: False.
6. Gas pipelines can also be used for deploying optical fibre networks without causing major disruption and requiring extensive road works to the community, which is the norm in the case of conventional cut and fill techniques.
Ans: True.
7. Steel capped boots or equivalent cannot be worn at all times on site, except where the site foreman or safety supervisor has approved certain trades to use other footwear.
Ans: False.
8. Ducts dedicated for placing the optical fibre should be used. It should not be mixed along with the copper cables.
Ans: True.
9. Trenching uses machinery to create either a large cut through the pave or a slender cut within the high of the pave to put the fibre cable.
Ans: True.
10. Drinking water pipes cannot be used for the deployment of optical fibre cables.
Ans: False.
D. Short answer questions:
1. What is the requirement of a site visit?
Ans: Installation of optical fibre cable requires proper planning and the first step towards installation is to plan and visit the proposed site. Visiting the site is important to understand the real situation of the site. It provides a fair idea about what all changes are to be made in the proposed work. A site visit helps in preparing the action plan. A well-planned action list is useful while installing the cable and helps avoid uncertainties. Visiting the site helps to identify any obstruction at the site, observe the climatic conditions and identify any hurdles in transportation.
2. Why is route inspection necessary? Write the steps to follow route inspection.
Ans: After performing the site visit, the next step is to perform a route inspection. Route inspection helps to inspect the actual paths to be followed for cable laying. It also helps to identify the small hurdles, which may intervene during trenching such as electric poles, water pipes, Liquid Petroleum Gas (LPG) pipelines. It also covers the inspection of a land surface. This inspection helps in identifying the requirement of conduit type that can be used. Depending on the type of soil at the installation site, trenching can be done manually or by using machinery. In rural areas, trenchers are preferred, whereas, in urban areas, manual trenching is performed. In addition, route inspection also helps to know about the nearby resources for raw material and transportation required during the cable installation.”
Following steps required to perform for route inspection:
(i) Obtain an OFC route plan.
(ii) Verify the plan through a route walk.
(iii) Take corrective actions.
3. Write the safety precautions to be followed to perform route inspection?
Ans: The safety precautions to be followed to perform route inspection are:
(a) Avoid proximity to AC power station areas to avoid electric shock.
(b) In case, the installer has to be working near the electrical panel or electrical wire, the installer must wear safety gear.”
4. What is route inspection?
Ans: Route inspection helps to inspect the actual paths to be followed for cable laying. It also helps to identify the small hurdles, which may intervene during trenching such as electric poles, water pipes, Liquid Petroleum Gas (LPG) pipelines. It also covers the inspection of a land surface. This inspection helps in identifying the requirement of conduit type that can be used.
5. What are the benefits of route inspection?
Ans: Proper route inspection provides the following benefits:
(i) The issues such as obstructions cannot be known without conducting ‘inspection’.
(ii) It helps to identify the gaps in the plan and actual physical location.
(iii) It helps to maintain the correct bend radius of the cable.
(iv) It helps to identify the hazards and safety to be followed during installation.
(v) Any rework due to lack of a proper plan is avoided.
(vi) Accidents are avoided due to proper planning.
6. Briefly explain the three steps of route inspection.
Ans: Following steps required to perform for route inspection:
(i) Obtain an OFC route plan.
(ii) Verify the plan through a route walk.
(iii) Take corrective actions.
7. How to install the cables near existing pipelines?
Ans: After verifying the above points, sketch as per the route walk… If the route contains sections where the optical cable is subject to high temperatures, provide the necessary protection. Take measures to prevent optical cables from direct stress. Determine the location where cable reels can be positioned during the installation. Locate and check the accessibility of the storage house.
8. Write at least 6 steps to execute the job at the site safely.
Ans: (i) Take permissions from other departments.
(ii) Revise route of the cable, splice location, storage location.
(iii) Arrange for the availability of any special tools required, such as a stone drilling machine.
(iv) Remove any obstruction along the route. Prepare the site for better productivity.
(v) If the route contains sections where the optical cable is subject to high temperatures, provide the necessary protection.
(vi) Take measures to prevent optical cables from direct stress.”
9. What are the benefits of Route Inspection?
Ans: Proper route inspection provides the following benefits:
(i) The issues such as obstructions cannot be known without conducting ‘inspection’.
(ii) It helps to identify the gaps in the plan and actually physical location.
(iii) It helps to maintain the correct bend radius of the cable.
(iv) It helps to identify the hazards and safety to be followed during installation.
(v) Any rework due to lack of a proper plan is avoided.
(vi) Accidents are avoided due to proper planning.
10. Briefly explain the three steps of route inspection.
Ans: Following steps required to perform for route inspection:
(i) Obtain an OFC route plan.
(ii) Verify the plan through a route walk.
(iii) Take corrective actions.
11. List out precautions to be taken to install fibre.
Ans: Avoid proximity to AC power station areas to avoid electric shock. In case, the installer has to be working near the electrical panel or electrical wire, the installer must wear safety gear. Take measures to prevent optical cables from direct stress. Provide the necessary protection where the optical cable is subject to high temperatures.
12. How to do a site visit to install the cables.
Ans: Installation of optical fibre cable requires proper planning and the first step towards installation is to plan and visit the proposed site. Visiting the site is important to understand the real situation of the site. It provides a fair idea about what all changes are to be made in the proposed work. Visiting the site helps to identify any obstruction at the site, observe the climatic conditions and identify any hurdles in transportation.
13. What are the benefits of a route plan?
Ans: A route plan contains information of physical locations such as premises, building, complex, multiplex along the way of cable laying, buried cables such as telephone cable, electrical cable. The areas which are free from the other utility cables are preferred to avoid damage to existing infrastructure.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

