Class 12 Telecom Chapter 1 Introduction to Telecom Industry

Class 12 Telecom Chapter 1 Introduction to Telecom Industry Solutions English Medium As Per New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Telecom Chapter 1 Introduction to Telecom Industry Question Answer and select need one. Class 12 Telecom Chapter 1 Introduction to Telecom Industry Notes Download PDF. AHSEC Class 12 Elective Telecom Notes.

Class 12 Telecom Chapter 1 Introduction to Telecom Industry

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Telecom Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Telecom Textbook Solutions English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 1

Session – 1: Telecommunication and Telecom Industry

Check Your Progress: 

A. Multiple Choice Questions:

1. Which of the following defines the importance of broadband technology? 

(a) It allows us to rapidly receive and transmit large amounts of textual and visual information over the Internet. 

(b) It has given us many more choices with cable providers.

(c) It forces the government to deregulate the telecommunications industry. 

(d) It helps companies to challenge traditional media companies.

Ans: (a) It allows us to rapidly receive and transmit large amounts of textual and visual information over the Internet.

2. Which of the transmission speeds can be supported by an optical fibre network? 

(a) Multi gigabit speed.

(b) Megabit speed.

(c) Kilobit speed. 

(d) 100 bit speed.

Ans: (a) Multi gigabit speed.

3. Identify the odd one in which optical fibre is not used. 

(a) Computer network.

(b) Long distance telephone system.

(c) Closed circuit TV.

(d) Electrical wire.

Ans: (d) Electrical wire.

4. Which of the following is the principle followed by optical fibre cable? 

(a) Reflection. 

(b) Refraction. 

(c) Dispersion.

(d) Total internal reflection.

Ans: (d) Total internal reflection.

5. Which of the following is not the guided medium? 

(a) Radio link. 

(b) Optical fibre cable. 

(c) Twisted pair cable.

(d) Coaxial cable. 

Ans: (a) Radio link. 

6. Broadband refers to as _______. 

(a) Wide-band of frequencies. 

(b) Narrow band of frequencies. 

(c) Large number of channels. 

(d) Less number of channels. 

Ans: (a) Wide-band of frequencies.

7. Broadband provides the data rate of________. 

(a) 1 Kbps. 

(b) 1000 Kbps. 

(c) 128 Kbps. 

(d) 56 ps. 

Ans: (b) 1000 Kbps.

8. The “broadband” describes the future of _____ mode of communication. 

(a) Digital. 

(b) Analog. 

(c) Pulse mode. 

(d) Saw-tooth.

Ans: (a) Digital.

9. Optical fibre plays a critical role in realizing the dream of ________ India. 

(a) Analog India. 

(b) Digital India. 

(c) Modern India. 

(d) Traditional India.

Ans: (b) Digital India.

10. Which of the following equipment is/are needed to allow personal computers to connect to the internet? 

(a) Modem. 

(b) Gateway. 

(c) Monitor. 

(d) Peripheral.

Ans: (a) Modem.

B. Fill in the blanks: 

1. Optical fibre technician deals with ________ cable. 

Ans: Optical fibre.

2. Satellite broadband is another form of _____________broadband, and is also useful for serving remote areas. 

Ans: Wireless.

3. It converts an ______signal to a ______ signal for the purpose of granting access to the internet. 

Ans: Analog, digital.

4. In India, regulatory bodies to monitor the telecom industries are __________. 

Ans:  TRAI (Telecom Regulatory Authority of India).

5. GPRS in telecommunication stands for ___________. 

Ans: General Packet Radio Service.

6. Mobile network terms are used, namely 3G, 4G. In this, ‘G’ specifies _____. 

Ans: Generation.

7. Data transmission speed using optical fibre cable is ______. 

Ans: Multi-gigabit speed.

8. TRAI stands for Telecom ________ Authority of India.

Ans: Regulatory.

9. Some technicians are also responsible for promoting company services and ensuring ____________ . 

Ans:  Customer satis-faction.

10. In OFC, data is in the form of light, and the speed of light is very fast. This is the reason using OFC faster _____________ can be provided to the users. 

Ans: Internet access.

C. State whether the following statements are True or False: 

1. Optical fibre cables are not used in telephones and televisions. 

Ans: False.

2. The optical fibre cable has copper wire and insulation over it. 

Ans: False.

3. Today optical fibre cable is the media of choice for backbone networks. 

Ans: True.

4. The highest capacity wireless media is satellite microwave. 

Ans: True.

5. A wireless network access point is a device that allows computers to access a wired network using radio waves. 

Ans: True.

6. A telephone modem is a device that connects your computer to your phone line. 

Ans: True.

7. Wireless communication transmits information over a closed and connected path. 

Ans: False.

8. Bandwidth refers to the capacity of the communication line. 

Ans: True.

9. Optical fibre cable is the fastest means of data communication. 

Ans: True.

10. In the competitive environment of internet services, OFC broadband will cost similar to our existing broadband connections. 

Ans: True.

D. Short answer questions: 

1. What is meant by the term telecommunication? 

Ans: Telecommunication means electronic transmission of information over distances. The information may be in the form of voice telephone calls, data, text, images, or video. It includes mobile communication, microwave communication and optical fibre communication.

2. List the devices which use DSL broadband technology. 

Ans: the data carried over telephone lines are modulated to digital signals by DSL Modem, which is being used in digital devices like computers.

(a) DSL modem connection distributing the voice and internet signal.

(b) DSL having a dedicated line for every user.

3. List the devices which use cable broadband technology. 

Ans: Cable broadband utilizes already installed coaxial cable lines. With a simple cable modem installation, the same lines that deliver audio and video to television sets will deliver internet access to computers. Modem converts an analog signal to a digital signal and vice versa.

4. List the devices which use satellite broadband technology. 

Ans: It is another form of wireless broadband, and is also useful for providing services in remote and populated areas. Figure 1.8 shows that satellites orbiting the earth provide links to telephone and television services links for broadband.

5. List the devices that use OFC broadband technology. 

Ans: The devices that use OFC broadband technology:

(a) Computer network. 

(b) Long-distance telephone system. 

(c) Closed circuit TV. 

(d) Internet communication systems.

6. List the devices that use wireless broadband technology. 

Ans: Wireless broadband (Wi-Fi) is modern technology which offers wireless connectivity to devices. It uses radio waves to connect the devices via an antenna  to a service provider’s facility and then to the internet.

7. What is the role of optical fibre in the broadband industry? 

Ans: Optical Fibre is going to play a crucial role in Digital India. The existing Fibre-To-The-Home (FTTH) is the infrastructure in the 21st century. As per the recent global survey, 71% of users are expected to switch on FTTH by 2025. The combination of fibre and wireless technology will meet the need for wide bandwidth. Under Digital India, the Indian government is aiming to provide internet access throughout the country to connect 6,00,000 rural citizens. This will bridge the gap between cities and villages through an optical fibre network.

8. List various broadband techniques. 

Ans: Several broadband transmission technologies available today are as follows: 

(i) Digital Subscriber Line (DSL).

(ii) Cable Modem.

(iii) Fiber. 

(iv) Wireless. 

(v) Satellite. 

(vi) Broadband over Powerlines (BPL).

9. What are the advantages of fibre broadband connectivity? 

Ans: Advantages of Optical Fibre Broadband Connectivity: 

(i) Long Distance Communication: OFC broadband provides fast data transfer over long distances, while copper cables cannot maintain the speed over longer distances. This makes OFC a better medium for long distance communication. 

(ii) High Speed: OFC carries data in the form of light, and speed of light is very fast. Thus, OFC provides faster internet access to the users. 

(iii) Low Cost: In the competitive market, OFC broadband costs as low as other existing broadband connections with high speed and reliability.

10. What is the scope of broadband in India? 

Ans: Broadband – The lifeline of Digital India. The focus of the Government is to build Digital India through broadband highways connecting every household, village, panchayat, universities, and Government departments. It will go a long way in providing solutions to the never-ending problems of rural India and to create smarter villages.

11. What are the major tasks performed by optical fiber technicians?

Ans: The Optical Fiber Technicians required to perform the following jobs:

(i) Install, troubleshoot, and maintain optical fibre systems and ensure that they work properly. 

(ii) Run OFCs underground and perform cabling.

(iii) Conduct regular inspections of optical fibre systems, locate and repair defects.

(iv) Examine and replace faulty and old fiber optic cables and organize scheduled maintenance routines.

(v)  Measure signal strength to ensure adequate performance. 

(vi) Take care of fiber splicing and rectify fiber optic problem areas. 

(vii) Develop sensor indicators and conduct timely inspections to make sure that faulty fiber optic system does not destabilize its performance.

(viii) Execute premises cabling and take care of the underground and underwater cabling requirements. 

(ix) Keep track of the signal strength of different devices such as television, telephone to provide adequate performance. 

(x) Formulate and maintain system records and system designs.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top