Class 11 Biology Important Chapter 9 Biomolecules

Class 11 Biology Important Chapter 9 Biomolecules Solutions English Medium As Per AHSEC New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters ASSEB Class 11 Biology Important Solutions and select need one. AHSEC Class 11 Biology Additional Notes English Medium Download PDF. HS 1st Year Biology Important Solutions in English.

Class 11 Biology Important Chapter 9 Biomolecules

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. ASSEB Class 11 Biology Additional Question Answer are part of All Subject Solutions. Here we have given HS 1st Year Biology Important Notes in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 9

IMPORTANT QUESTION AND ANSWER

Very Short and Short Answer Type Question: 

1. What are two types of organic cofactors?

Ans. Organic cofactors are of two types coenzymes and prosthetic groups.

2. What is metabolism?

Ans. Metabolism is the sum total of all chemical reactions occurring in an organism.

3. Write is the polymer of fructose?

Ans. Inulin.

4. Name the monomer subunits which form Nucleic Acids.

Ans. Nucleotides.

5. What are macromolecules ? Give examples.

Ans. Macromolecules: They are large and complex molecules formed by polymerisation of macromolecules and have a high molecular weight e.g. polysaccharides, nucleic acids etc.

6. Write the full forms of NADP & FAD.

Ans. NADP: Nicotine amide adenine dinucleotide phosphate.

FDA: Flavin adenine di nucleotide.

7. Name the following:

(a) Sugar present in RNA.

Ans: Ribose sugar. 

(b) Base not found in DNA.

Ans: Uracil.

8. Who proposed secondary structure of DNA?

Ans: Watson and Crick.

9. Name the energy currency in living cells.

Ans: ATP.

10. What is peptidoglycan?

Ans. Peptidoglycan: These are composed of polysaccharide chains cross-linked by short peptides. These are found in cell wall of bacteria and blue-green algae.

11. Which molecule has the capacity to duplicate?

Ans. DNA.

12. Name the two different kinds of metabolism.

Ans. Anabolism and catabolism.

13. What is a nucleotide? Name its components.

Ans: A nucleotide is the basic structural unit of nucleic acids. 

It consists of three components:

(a) A nitrogenous base.

(b) A pentose sugar (ribose or deoxyribose).

(c) A phosphate group.

14. What are enzymes? Name any two properties.

Ans: Enzymes are biological catalysts made of proteins that speed up biochemical reactions.

Properties:

(i) They are highly specific for substrates.

(ii) They function under optimal pH and temperature.

15. What are nucleosides?

Ans. A combination of a nitrogen base with a pentose sugar is known as nucleoside. The different nucleosides are adenosine (adenine + ribose), deoxyadenosine (adenine + deoxyribose) etc.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top