SEBA Class 7 Science Important Chapter 9 Transfer of Heat In Nature

SEBA Class 7 Science Important Chapter 9 Transfer of Heat In Nature Solutions English Medium As Per SCERT New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters SEBA Class 7 Science Important Chapter 9 Transfer of Heat In Nature Notes and select need one. SEBA Class 7 Science Important Notes in English Download PDF. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) Additional Solutions in English.

SEBA Class 7 Science Important Chapter 9 Transfer of Heat In Nature

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per State Council of Educational Research and Training (SCERT) Book guidelines. SCERT Class 7 Science (Amar Bijnan) Extra Solutions in English are part of All Subject Solutions. Here we have given SCERT Class 7 Science Additional Notes in English for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 9

PART – II
IMPORTANT QUESTION ANSWER

Short Type Questions and Answers:

1. What is conduction? 

Ans: Conduction is the process of heat transfer from the hotter end of an object to the colder end through particles that pass heat to their neighbors without moving from their own place.

2. Define convection. 

Ans: Convection is the process of heat transfer in liquids and gases where heat is carried by the actual movement of the particles of the substance.

3. What is radiation? 

Ans: Radiation is the process by which heat transfers from one object to another without the need for any material medium.

4. What are conductors of heat? 

Ans: Materials that allow heat to pass through them easily, such as metals, are called good conductors of heat.

5. What are insulators? 

Ans: Materials that do not allow heat to pass through them easily, such as wood, plastic, and air, are called poor conductors or insulators.

6. Why does smoke rise upwards? 

Ans: Smoke is a mixture of hot gases; because it is warmer and lighter than the surrounding air, it rises up.

7. What is infiltration? 

Ans: Infiltration is the process by which water seeps beneath the surface of the Earth through soil and rock.

8. What is groundwater? 

Ans: Groundwater is the water that gets accumulated in the spaces within the soil and rock beneath the Earth’s surface.

9. What is an aquifer? 

Ans: An aquifer is an underground layer of sediments and rocks that stores groundwater in its pore spaces.

10. Which color of object is better at absorbing heat? 

Ans: Black or dark-colored objects absorb more heat than white or light-colored objects.

Fill in the Blanks:

1. Heat transfer in solids occurs mainly through _______________.

Ans: Conduction.

2. Materials that do not allow heat to pass through them easily are called _____________.

Ans: Insulators.

3. The process of heat transfer without any medium is called______________.

Ans: Radiation.

4. Sea-breeze and land-breeze are caused due to __________ of heat.

Ans: Convection.

5. The continuous circulation of water within the Earth and the atmosphere is known as the______________.

Ans: Water cycle.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top