SEBA Class 6 English MCQ Chapter 8 I Love My Country

SEBA Class 6 English MCQ Chapter 8 I Love My Country Solutions, Class 6 English Multiple Choice Question Answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters SEBA Class 6 English MCQ Chapter 8 I Love My Country Question Answer and select need one.

SEBA Class 6 English MCQ Chapter 8 I Love My Country

Also, you can read the SCERT book online in these sections Class 6 English Objective Type Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam SEBA Class 6 English MCQ Solutions for All Subject, You can practice these here.

I Love My Country

Chapter – 8

MCQ

(1)  Who was Bhogeswari Phukanani?

(i) Volunteer

(ii) Freedom fighter

(iii) Freedom fighter and volunteer

(iv) Queen 

Answer :- (ii) Freedom fighter.

(2) In which family Bhogeswari Phukanani was born?

(i) Ahom family

(ii) Kasari family

(iii) Sonowal family

(iv) No one of these

Answer :- (i) Ahom family.

(3) Bhogeswari Phukanani married –?

(i) Bhogeswar Sonowal

(ii) Bhogeswar Phukan

(iii) Nilam Phukan

(iv) Bhagat Singh

Answer:- (ii) Bhogeswar Phukan.

(4) How many sons Bhogeswari Phukanani had?

(i) For sons

(ii) Five sons

(iii) Six sons

(iv) Seven sons

Answer :- (iii)  six sons.

(5) How many daughters Bhogeswari Phukanani had?

(i) Two

(ii) Three

(iii) Four

(iv) Five 

Answer:- (i) Two.

(6) Bhogeswari Phukanani lived a peaceful life till she reached her —?

(i) Late 80s

(ii) Late 90s

(iii) Late 60s

(iv) Late 50s

Answer :-(iv) Late 50s

(7) The Quit India Movement led by –?

(i) Bhogeswar Phukanani

(ii) Bhogeswar Phukan

(iii) Mahatma Gandhi

(iv) Bhagat Singh

Answer :- (iii) Mahatma Gandhi.

(8) The Quit India Movement started in–?

(i) 1972

(ii) 1962

(iii) 1964

(iv) 1942

Answer :- (iv) 1942.

(9) Who was the leader of the women’s wing of the movement in Berhampur ?

(i) Bhogeswar Phukan

(ii) Mahatma Gandhi

(iii) Bhogeswari Phukanani

(iv) Atmaram

Answer :- (iii) Bhogeswari Phukanani.

(10) When was a public rally organized at Barhampur?

(i) On September 18, 1944

(ii) On September 19, 1943

(iii) On September 14, 1945

(iv) On September 18, 1942

Answer :- (iv) On September 18, 1942.

(11) Bhogeswari Phukanani inspired many people to join the protest rally at –?

(i) Dispur

(ii) Sonitpur

(iii) Barhamapur

(iv) No one of these

Answer:- (iii) Barhampur.

(12) A protest rally was organised in protest against –?

(i) Indian rule

(ii) Assam rule

(iii) British rule

(iv) No one of these

Answer :- (iii) British rule.

(13) Bhogeswari Phukanani was a freedom fighter and she died –?

(i) Martyr death 

(ii) Heretic death

(iii) Apostate death

(iv) No one of these

Answer :- (i) Martyr death.

(14) Mohandas Karamchand Gandhi is better known as —?

(i) Father

(ii) Bapu

(iii) Mama

(iv) Shahid

Answer:- (ii) Bapu.

(15) Kanakalata Barua was an Indian freedom fighter from –?

(i) Arunachal Pradesh

(ii) Assam

(iii) Meghalaya

(iv) Sikkim

Answer :- (ii) Assam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top