SEBA Class 10 English Model Paper – 1 | দশম শ্ৰেণীৰ ইংৰাজী প্ৰশ্নকাকত

SEBA Class 10 English Model Paper – 1, HSLC General English Model Paper Question Answer, দশম শ্ৰেণীৰ ইংৰাজী প্ৰশ্নকাকত আৰু উত্তৰ to each chapter is provided in the list of SEBA so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Assam Board English Model Paper Class 10 SEBA can be of great value to excel in the examination.

Join Telegram Groups
SEBA Class 10 English Model paper Solved

SEBA Class 10 English Model Paper

HSLC Model Question Paper provided is as per the Latest Assam Board Curriculum and covers all the questions from the SEBA Textbooks. Access the detailed SEBA Class 10 English Model Paper provided here and get a good grip on the subject. Access the SEBA Class 10 English Model Paper, Class X English Sample Question Paper, and Answer of Assamese in Page Format. Make use of them during your practice and score well in the exams.

ইংৰাজী

TYPE – 1

ENGLISH CORE

MODEL QUESTION ANSWER

Group – A

1. (a) Choose the meaning of the underlined word in the following sentence from among the alternatives given in the brackets.

The postmaster experiencing the contentment of a man who has performed a good deed, looked on from his office. (satisfaction/ dissatisfaction/ confusion)

Ans :- satisfaction. 

(b) State whether the following statements are true or false :

(i) Tea came to Europe only in the sixteenth century and was drunk more as medicine than as beverage.

(ii) Tea came to Europe only in the eighteenth century and was drunk more as beverage than as medicine.

Ans :- (i) True 

(ii) False

(c) Choose the correct answer from among the alternatives given and complete the sentence :

In life, every man has – 

(i) three obligations.

(ii) twin obligations.

(iii) many obligations.

Ans :- In life, every man has twin obligation.

2. “The only thing, the earth needed…” What “only thing” did the earth need ? 

Ans :- The only thing that the earth needed was a down-pouror at least a shower. 

3. What was Lencho’s profession ? 

Ans :- Lencho was a farmer.

4. Where did Lencho drop the letter ? 

Ans :- Lencho dropped the letter in the mailbox of the town post office.

5. What does courage mean to Mandela ?

Ans :- By courage Mandela means not absence of fear, but the triumph over it.

6. How did the rain change ? What happened to Lencho’s corn-fields ? 

Ans :- The rain changed into a hailstorm. Big hailstones dropped from the sky.

Everything in Lencho’s field was destroyed. The crops, the flowers and the leaves on the trees were all damaged. The hailstones covered the field. It looked as if it was covered with salt. The whole field wore a white look.

7. According to Mandela, between love and hate which comes more naturally to human heart ? 

Ans :- According to Mandela between Love and hate, love comes more naturally to human heart.

8. How many cups of tea are drunk everyday through out the world ?

Ans :- Over eighty crore cups of tea are drunk everyday throughout the world.

9. What made Lencho think that the post office employees were a bunch of crooks ? 

Ans :- Lencho wrote to God to send him one hundred pesos only. He could not believe that God could send only seventy pesos and make such a mistake. He thought that the post office employees had misappropriated the balance amount. His mistrust on the post office employees made Lencho to think them as a bunch of crooks.

10. Why were two national anthems sung on the day of the inauguration ceremony ? 

Ans :- There were the whites and blacks among the population of South Africa. The whites sang their national anthem and so did the blacks sang their’s. 

11. What is Chinese legend that Rajvir told Pranjol regarding the discovery of tea ? 

Ans :- The Chinese emperor had always boiled water before drinking it. One day a few leaves of the twigs burning under the pot fell into the water. A delicious flavour came out from the boiling water. It was said that they were tea leaves.

Group- B

12. Choose from the box given below the words that rhyme with the following : 

Might, Hall

Call, Caught, Sight, Around, Right, Hat

Ans :-    

WordRhyming word
mightright
hallcall

13. Choose the meaning of the underlined words from the alternatives given in the brackets :

(i) And stares with his brilliant eyes………..

(dull/very bright/angry)

(ii) In his quiet rage. (love/hatred/violent anger)

Ans :- 

brilliantvery bright
rageviolent anger

14. Why did custard cry for a nice safe cage ? 

Ans :- Custard, the dragon was thought to be a useless creature till he proved his bravery killing the pirate. Seeking safety from the other pets like Mustard, he cried for a nice cage. 

15. Why does the poet feel more at home with animals than with humans ?

Ans :- The poet praises the animals for their placid, self contained and simple life. They never complain about their sins. nor do they weep for their sins. They do not discuss their duty God. No one of them is dissatisfied and hankers after anything. All are equal in animal community and none pays respect to the others, including their ancestors.

16. How would a tiger terrorise the village at the jungle’s edge ? 

Ans :- At the edge of the village the tiger snarls baring its claws and terrorising the village.

17. Give a pen pictures of the appearance of custard the dragon.

Ans :- The Custard dragon was a strange creature. It had big sharp teeth. There was a spike on its head and scales on its body. Its mouth was like a fireplace and its nose resembled a chimney. There were daggers on its toes.

18. How do the animals accept their condition ? 

Ans :- The animals accept their condition without sweat and whine.

Group – C

19. (a) How did Ausable manage to make Max believe that there was a balcony attached to his room ?

Ans :- Ausable said about the imaginary balcony to dupe and hoodwink Max whom he found in his room while he had been away. Finding Max in his room holding a pistol and demanding the report Ausable created the scene of the imaginary balcony. Ausable replied that it was not his balcony and it belonged to the next apartment. He told Max that his room used to be a part of a larger unit and the next room through that door used to be the living room and that had the balcony. He added that the balcony extended under his window. He told that max could get oil to that from the empty room two doors down. Further he said that somebody got down through that in the previous month and the management promised to block that.

The balcony served a big purpose. To escape from police Max turned the door knob, pushed with his left hand to free himself from the sill and dropped to the balcony. They he screamed once shrilly and was heard no more. Ausable told Fowler at the end there Was no balcony.

Or,

How is Ausable different from other secret agents ? Who was Fowler and what was his authentic thrill of the day ?

Ans :- Fowler, as said by Ausable, was a writer, young and romantic. He envisioned mysterious figures in the night, the crack of pistols, drugs in wine. He was a writer of detective stories. Ausable gave him a telephonic call to meet him in his room. Accordingly he came and met Ausable in a musty corridor of a French hotel where Ausable had his room. Ausable said over his shoulder that he had been told that he was a spy. Then Ausable said that Fowler must have felt disillusioned. Then he told him about a paper for which several men and women had risked their lives. The letter had come to him. He added that soon that paper might affect the course of history. Then Ausable switched on the light. Max was surprised to see in Ausable’s room a man standing holding a small pistol. The man holding the pistol was Max. Ausable asked him what he had been doing in his room. 

20. (a) Who was Griffin ? How did he become invisible ? Why did Mrs. Hall find him eccentric ?

Ans. Griffin was a scientist.

He carried experiment after experiment to prove that human body could become invisible. Finally he swallowed some rare drugs and his body became as transparent as a sheet of glass. But it also remained as solid as glass. Though Griffin was a scientist he was a lawless person. His landlords disliked him and tried to eject him. To take revenge on his landlord Griffin set fire to the house. To escape without being seen he had to remove his clothes. Thus he became a homeless wonderer. Having no clothes on his body, no money and quite invisible he went on wandering until he happened to step in some mud and left foot prints wherever he walked.

Or,

(b) Griffin was rather a lawless person. Justify the statement.

Ans :- Yes, Griffin was rather a lawless person. By profession he was a scientist. He must have been very capable in his profession. This had been proved by his invention. He invented a rare drugs that could make human body transparent as glass and also invisible. But he was a revengeful person and he burnt the house of his landlord. He stealthily entered the London cloths store, stock clothes, shoes and hat and fed himself free in the kitchen of the restaurant. Such behaviour is never expected of a scientist. He knocked the shopkeeper at Drury Lane, stole his money; he stole the money from the clergyman’s study; he misbehaved with Mrs. Hall the wife of the landlord and finally knocked down the policeman, Mr. Jeffers. One who does not obey law, or fails to behave properly and nicely is surely a lawless person.

Group- D

21. Fill in the blanks in the following sentences with the right determiners :

(a) ……………..undergraduate cannot apply for the post.

(b) A busy person has……………… time to spare. 

(c) Is there ………..coffee left in the pot ?

(d) Our principal is a man of ……………… words. 

Ans. (a) an, (b) little, (c) any, (d) few

22. Fill in the blanks with the correct preposition from among the choices given in the brackets :

(a) What is the time ……………..your watch ? (in/at/by)

(b) He is senior to his wife …………. three years. (in/by/of) 

(c) The old man lives ………… hand to mouth. (on/from/by) 

(d) A greedy man always hankers .……… money. (with/in/after)

Ans :- (a) by, (b) by, (c) from, (d) after. 

23. Rewrite the following sentences putting the verbs in the brackets in their correct tense form : 

(a) They (live) in Delhi for ten years.

(b) The bell (ring) before I reached school.

(c) If he (come), I shall go to play. 

Ans :- (a) They have been living in Delhi for ten years.

(b) The bell had rung before I reached school. 

(c) If he comes, I shall go to play.

24. Change the narration of the following : 

(a) Mother said to me, “Are you speaking the truth?” 

(b) He proposed to me that we should sit in the park. 

Ans :- (a) Mother, asked me whether I was speaking the truth.

(b) He said to me, “Let us sit in the park.”

25. Change the voice of the following :

(a) A doctor is examining the patients. 

(b) Accidents are caused by carelessness.

Ans :- (a) The patients are being examined by the doctor. 

(b) Carelessness causes accidents. 

26. Combine each of the following pairs of sentences into a single sentence :

(a) The boy is not brave. The boy is not intelligent.

(b) Where does he live ? Do you know it ? 

Ans :- (a) The boy is neither brave nor intelligent.

(b) Do you know where he lives ? 

27. Choose the correct alternative from the choices given in the brackets and write out the sentences :

(a) Nobody likes your ………….behaviour. (childlike/childish) 

(b) Her father was an ………… physician. (eminent/imminent)

Ans :- (a) Nobody likes your childish behaviour 

(b) Her father was an eminent physician

28. Make sentences to illustrate the meaning of any two of the following : 

far and wide, deal in, put by, in order to

Ans :- far and wide : Gandhiji’s fame spread far and wide.

deal in : Rahim deals in rice. 

put by : She puts by a part of her pay to purchase a house. 

in order to : She arrived early in order to get a seat in the first row.

29. Correct the errors of any three of the following sentences :

(a) She prefers milk than curd.

(b) I don’t know who are you.

(c) He is feeling cold. 

(d) The news are true.

(e) She narrated the story shortly.

Ans :- (a) She prefers milk to curd. 

(b) I don’t know who you are.

(c) He feels cold. 

(d) The news is true.

(e) She narrated the story brightly.

Group- E

30. Translate the following sentences :

(a) বেলি পূবত উদয় হয় আৰু পশ্চিমত মাৰ যায়।

(b) তোমালোকে এতিয়া কি কৰি আছা ?

(c) আমি সদায় নদীৰ পাৰত ফুৰোঁ।

(d) তুমি গাড়ী চলাব জানানে ?

(e) শিক্ষকে কৈছিল, “ভ্রমণে জ্ঞান বৃদ্ধি কৰে।” 

(f) যোৱা মাহত মই তিতাবৰলৈ গৈছিলো।

Ans :- (a) The sun rises in the east and sets in the west.

(b) What are you doing now ?

(c) We always walk in the river bank.

(d) Do you know how to drive a car ? 

(e) The teacher said, “Travelling increases knowledge.” 

(f) I went to Titabar last month.

Or,

(b) Give the substance of the following passage : 

It is very difficult to get rid of bad habits. So, one should be very careful that one does not form bad habits during the early years of life. Idleness is one of such bad habits. Every boy and girl should be diligent. They should avoid idleness like poison. Some of them love to remain in bed long after day break and get out of bed most unwillingly. Even after that they waste time over triflets and spend as little time as they can in reading. As a result, they cannot learn much as they should. What is worse, they become so accustomed to such a bad habit that they cannot shake it off- even with their greatest efforts. This bad habit then holds them hard in its coils like a large snake. 

Ans :- Substance : Habits once formed cannot be thrown off easily. It is difficult to change or get rid of bad habits acquired during carly years of life. So every boy and girl should be diligent. Bad habits coil one like a snake. One should always remain

alert not to indulge in bad habits. 

31. Write an essay, in about 150 words, on anyone of the following topics :

(a) Friendship. 

(b) A person you admire.

Ans :- (a) Friendship : (Try yourself)

(b) A person you admire

Introduction : Some people are born great. Among the hordes of people who are born to this world some attain greatness by virtue of hard labour and by practising some noble principles. No man in India, according to my estimation is greater than Gandhiji. His full name is Mohandas Karamchand Gandhi.

Early Life : Mohandas Karamchand Gandhi was born at Porbandar in modern Gujrat. His father’s name was Kaba Gandhi and his mother’s name was Putlibai. Kaba Gandhi was a minister at the then royal court of Porbandar. Gandhi’s mother was a pious lady. From her Gandhi learnt the first lesson of poetic life. His father was a rich man. Gandhi had his elder brothers. From his boyhood years he was truthful and honest. By nature he was shy and so he tried to avoid all companions.

Early Career : Gandhi had his early education at Porbandar. As a student he was mediocre, but he guarded his character carefully. He would not do anything he thought to be wrong. He had his high school education in Gujarat. There are stories about hs high school life. His Headmaster was Mr. Gimi who was a strict disciplinarian. By the time he was a high school student his father fell sick and he nursed him after the school hours.

Later Career : The later career of Gandhi is wonderful and unique. After his matriculation from the Bombay University he went to London. There he studied law and became a barrister. In England Gandhi tried in vain to become an English gentleman. He soon realised his mistake and gave up the idea of becoming an English gentleman. He was a vegetarian. He became a barrister and then came back to India. From India he went to South Africa to plead some cases of one Rustamji. There he first revolted against the whitemen’s tyranny against the natives of Africa and the Indians living there. In 1919 he came back to India and became the leader of the Indian National Congress. Under his leadership India won freedom in 1947 by non-violent means. Gandhi was shot dead on 30th January 1948. He remains the greatest men of our age.

Or,

Write a story in about 150 words using the out lines given below : Add a title to it. 

Outline : Twelve fools start on a journey ………….. cross a river…………….count themselves……….. each one not counting himself ……….. each time count eleven ………… a passer by offers to produce the twelfth man ……….. pays each fool a blow ……….. counts twelve.

Ans :- Title Tit for tat

Twelve fools have decided to make a trip to a holy place some twenty kilo metres away from their home town Arambali. The fools have been quite friendly and made a good team. They carried with them food and water so that they did not want to spend extra money on the way.

After travelling for about two hours they arrived on the bank of a small river. They did not know that there was a narrow bridge over the river about one k.m. up stream from that place. At once the fools began to move towards the bridge. They then arrived there and saw the bridge over the stream.

The bridge was so weak and narrow that it allowed hardly two men to pass. The fools sat near the approach of the bridge. The fools sat near the bridge and began to consult about how all of them could have a safe passage. It was decided that Madhu, the leader would guide each fool crossing the river. He would cross one fool at a time.

The process of guiding the fools and crossing the river was over. Then they counted themselves and to their dismay each time the total number came to eleven. They repeated counting several times, each time the total was eleven. The fact was, that each time the fool who counted the others did not count himself.

Just then there passed a man through that place. The fools called him and told him their problem. The man soon realised the fact. He offered to help them in counting. Accordingly he gave each fool a blow on his face and counted them twelve. The fools soon forgot the pain of blows to find themselves all in the company.

32. Answer either (a) or (b) : 

(a) Write a letter to the editor of a local English newspaper about frequent load shedding in the evening in your locality.

Ans :- To,

The Editor, Sentinel 

G. S. Road, Guwahati-5

Guwahati, 6/3/2022

Sir, 

Through your esteemed Daily I beg to draw attention of the authorities in the ASEB about frequent load shedding in greater Basant Kunj area, a part of the city. For the last several months practically everyday the power supply to the area was quite disturbing. Students and housewives have become the worst victims. The officers and engineers in the ASEB are 

requested to redress the public grievance as soon as possible. 

Yours faithfully

X

House No

Basanta Kunj

(b) A flood relief work was done by the students of your school. Prepare a report for your local daily using the information given below :

……………. Date and time of work.

…………… How the place was reached

…………… Number of students taking part

…………… Number of people effected

…………… Relief materials distributed

…………… Conclusion 

Ans :- Head Line : Nagaon Reeling in Severe Flood. 

Nagaon, 16th March: About 25,000 people in more than 600 villages in Dhemaji district are reeling in one of the worst floods in the state. The embankment of the Brahmaputra has been breeched at several places More than 30,000 hectares of paddy fields have been submerged and damaged. Rescue operation has been going on in full swing and army soldiers have been called in and pressed into service to help the civil authorities. Rescued people have been sheltered at several relief camps. Both government, and non-government organizations have been providing relief to the affected people. 

33. (a) Read the following passage and answer the questions that follow :

Paper is one of the most important articles that we use in our day to day life. If there had been no paper our civilization would not have progressed so fast. Great scientists write their thoughts on papers first and then carry out their experiments. Great engineers draw their plans on paper first and then build houses, bridges, dams and so on. Great thoughts are written or printed on paper for every one to read. If there were no paper we would not have all the good books that are available in the world. Without paper it would be difficult for the people of one century to know about the people of another century.

(i) Mention three uses of paper.

(ii) Why is paper a most essential thing for mankind ?

(iii) What would have happened if there were no paper ? 

Ans :- (i) The three uses of paper : (a) Paper is used to write and print books etc. 

(b) It is used to draw plans necessary for the engineers etc. 

(c) Paper is used for packing things. 

(ii) Paper is a most essential item of day to day life. It is necessary for progress of human civilization. Great scientists and writers write their thoughts on paper. Great thoughts are written on paper which man can read. 

(iii) Without paper human civilization would not have progressed so much. Without paper it would not have been possible to print and publish books and people would not have been able to write letters and communicate.

(b) Read the following passage carefully and answer the questions that follow : 

The ceremonies took place in the lovely sandstone amphitheatre formed by the Union Buildings in Pretoria. For decades this had been the seat of white supremacy, and now it was the site of a rainbow gathering of different colours and nations for the installation of South Africa’s first democratic, non-racial government. On the lovely autumn day I was accompanied by my daughter Zenani. On the Podium, Mr. de Klerk was first sworn in as second deputy president. Then Thabo Mbeki was sworn in as first deputy president.

(i) Where did the ceremonies take place ? 

(ii) Why was it a rainbow gathering of different colours and nations ? 

(iii) Who accompanied Mandela on the lovely autumn day ?

(iv) Who was first sworn in as second deputy president ? 

Ans :- (i) The ceremonies took place in the Union Buildings in Pretoria. The buildings formed with lovely sandstone amphitheatre. 

(ii) It was a rainbow gathering because people from different nations gathered there. 

(iii) Mr. de Klerk was first sworn in as second deputy President.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top