NCERT Class 9 English MCQ Chapter 5 The World of Limitless Possibilities

NCERT Class 9 English MCQ Chapter 5 The World of Limitless Possibilities Solutions As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 English MCQ Chapter 5 The World of Limitless Possibilities Notes and select need one. NCERT Class 9 English MCQ Chapter 5 The World of Limitless Possibilities Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 English Kaveri Multiple Choice Question Answer.

NCERT Class 9 English MCQ Chapter 5 The World of Limitless Possibilities

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 English Kaveri Objective Type Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Solutions For Class 9 English MCQs, CBSE Class 9 English MCQ Notes for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 5

MCQs

1. Who was honoured with the Arjuna Award in January 2024?

(i) Deepa Malik.

(ii) Sheetal Devi.

(iii) Avani Lekhara.

(iv) Bhavina Patel.

Ans: (ii) Sheetal Devi.

2. Sheetal Devi is a:

(i) Para-swimmer.

(ii) Para-cyclist.

(iii) Para-archer.

(iv) Para-runner.

Ans: (iii) Para-archer.

3. The Paralympic Games celebrate the resilience and talent of athletes with:

(i) Financial difficulties.

(ii) Locomotor, sensory, or intellectual disabilities.

(iii) Academic challenges.

(iv) Language barriers.

Ans: (ii) Locomotor, sensory, or intellectual disabilities.

4. Paralympics aim to:

(i) Promote only competition.

(ii) Entertain spectators.

(iii) Quell stereotypes and redefine possibilities.

(iv) Select athletes for the Olympics.

Ans: (iii) Quell stereotypes and redefine possibilities.

5. Bharat made its Paralympic debut in:

(i) 1964.

(ii) 1968.

(iii) 1972.

(iv) 1976.

Ans: (ii) 1968.

6. India’s first Paralympic medal was won in:

(i) Athletics.

(ii) Archery.

(iii) Swimming.

(iv) Shooting.

Ans: (iii) Swimming.

7. India’s first Paralympic medal was won in:

(i) 1968.

(ii) 1970.

(iii) 1972.

(iv) 1976.

Ans: (iii) 1972.

8. Which of the following awards has Dr. Deepa Malik received?

(i) Bharat Ratna.

(ii) Khel Ratna.

(iii) Dronacharya Award.

(iv) Sahitya Akademi Award.

Ans: (ii) Khel Ratna.

Nine Gold Medals 
MCQ

1. From where had the athletes come to participate in the games?

(i) From one village.

(ii) From all over the country.

(iii) From one city.

(iv) From different schools only.

Ans: (ii) From all over the country.

2. For which medals were the athletes competing?

(i) Gold, silver and bronze.

(ii) Gold and silver only.

(iii) Bronze only.

(iv) Platinum and gold.

Ans: (i) Gold, silver and bronze.

3. What had the athletes undergone before the games?

(i) A few days of practice.

(ii) No training.

(iii) Many weeks and months of training.

(iv) One day of training.

Ans: (iii) Many weeks and months of training.

4. Why had the spectators gathered around the old field?

(i) To watch a concert.

(ii) To cheer on the athletes.

(iii) To attend a meeting.

(iv) To watch a movie.

Ans: (ii) To cheer on the athletes.

5. What was approaching at the end of the day?

(i) A music show.

(ii) The prize distribution.

(iii) The final event.

(iv) A speech competition.

Ans: (iii) The final event.

6. Which race was to be run?

(i) Fifty-yard dash.

(ii) Two hundred-yard dash.

(iii) Marathon race.

(iv) Hundred-yard dash.

Ans: (iv) Hundred-yard dash.

7. How many athletes were at the starting line?

(i) Seven.

(ii) Eight.

(iii) Nine.

(iv) Ten.

Ans: (iii) Nine.

8. The athletes were poised for the sound of the:

(i) Bell.

(ii) Gun.

(iii) Whistle.

(iv) Drum.

Ans: (ii) Gun.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top