NCERT Class 9 English MCQ Chapter 4 Vitamin – M

NCERT Class 9 English MCQ Chapter 4 Vitamin – M Solutions As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 English MCQ Chapter 4 Vitamin – M Notes and select need one. NCERT Class 9 English MCQ Chapter 3 Winds of Change Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 English Kaveri Multiple Choice Question Answer.

NCERT Class 9 English MCQ Chapter 4 Vitamin – M

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 English Kaveri Objective Type Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Solutions For Class 9 English MCQs, CBSE Class 9 English MCQ Notes for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 4

MCQs

1. Why did Ravi’s mother wish for a “Vitamin-M”?

(i) To improve eyesight.

(ii) To improve hearing.

(iii) To help old people improve their memories.

(iv) To make people stronger.

Ans: (iii) To help old people improve their memories.

2. What was Grandpa doing when Ravi’s mother spoke about Vitamin-M?

(i) Watching television.

(ii) Sleeping.

(iii) Reading a newspaper in a rocking chair.

(iv) Playing chess.

Ans: (iii) Reading a newspaper in a rocking chair.

3. Why had Grandpa come to live with Ravi’s family?

(i) His house was sold.

(ii) He was too old to live on his own.

(iii) He got a new job in the city.

(iv) Ravi requested him to stay.

Ans: (ii) He was too old to live on his own.

4. Why was Grandpa admitted to the hospital?

(i) He slipped in the bathroom.

(ii) He forgot to eat food.

(iii) He accidentally took a double dose of medicines.

(iv) He had a fever.

Ans: (iii) He accidentally took a double dose of medicines.

5. What profession had Grandpa followed earlier?

(i) Doctor.

(ii) Teacher.

(iii) Lawyer.

(iv) Engineer.

Ans: (iii) Lawyer.

6. Which place did Grandpa miss the most?

(i) His office.

(ii) His village school.

(iii) His small brick house with a mango tree.

(iv) His friend’s house.

Ans: (iii) His small brick house with a mango tree.

7. Why did Ravi’s mother bring Grandpa to live with them?

(i) His house needed repairs.

(ii) He slipped in the garden and remained outside all night.

(iii) He wanted to live in the city.

(iv) Ravi insisted on it.

Ans: (ii) He slipped in the garden and remained outside all night.

8. Which game did Ravi enjoy playing with Grandpa?

(i) Carrom.

(ii) Cricket.

(iii) Chess.

(iv) Badminton.

Ans: (iii) Chess.

I Cannot Remember My Mother 
MCQs

1. Who is the poet of I Cannot Remember My Mother?

(i) Sarojini Naidu.

(ii) Thomas Hood.

(iii) Rabindranath Tagore.

(iv) William Wordsworth.

Ans: (iii) Rabindranath Tagore.

2. What does the poet say he cannot remember?

(i) His childhood.

(ii) His school days.

(iii) His mother.

(iv) His home.

Ans: (iii) His mother.

3. When does a tune seem to hover over the poet’s playthings?

(i) While studying.

(ii) In the midst of his play.

(iii) While sleeping.

(iv) During prayer.

Ans: (ii) In the midst of his play.

4. What did the poet’s mother used to do while rocking his cradle?

(i) Tell stories.

(ii) Read poems.

(iii) Hum a song.

(iv) Sing loudly.

Ans: (iii) Hum a song.

5. Which object mentioned in the poem is associated with the poet’s infancy?

(i) Window.

(ii) Temple.

(iii) Playthings.

(iv) Cradle.

Ans: (iv) Cradle.

6. In which season does the poet remember his mother through fragrance?

(i) Spring.

(ii) Summer.

(iii) Early autumn.

(iv) Winter.

Ans: (iii) Early autumn.

7. Which flowers are mentioned in the second stanza?

(i) Roses.

(ii) Lilies.

(iii) Shiuli flowers.

(iv) Lotuses.

Ans: (iii) Shiuli flowers.

8. What floats in the air in the early autumn morning?

(i) Dust.

(ii) Mist.

(iii) Music.

(iv) The smell of shiuli flowers.

Ans: (iv) The smell of shiuli flowers.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top