NCERT Class 9 English MCQ Chapter 3 Winds of Change

NCERT Class 9 English MCQ Chapter 3 Winds of Change Solutions As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 English MCQ Chapter 3 Winds of Change Notes and select need one. NCERT Class 9 English MCQ Chapter 3 Winds of Change Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 English Kaveri Multiple Choice Question Answer.

NCERT Class 9 English MCQ Chapter 3 Winds of Change

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 English Kaveri Objective Type Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Solutions For Class 9 English MCQs, CBSE Class 9 English MCQ Notes for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 3

MCQs

1. What does the word ‘pankh’ mean?

(i) Leaf.

(ii) Feather of a bird.

(iii) Bamboo stick.

(iv) Cloth.

Ans: (ii) Feather of a bird.

2. What does the word ‘pankhi’ denote?

(i) A large fan.

(ii) A ceiling fan.

(iii) A small plumed fan.

(iv) A metal fan.

Ans: (iii) A small plumed fan.

3. Evidence of the use of pankhi is found in Buddhist wall paintings at:

(i) Ellora.

(ii) Sanchi.

(iii) Ajanta.

(iv) Nalanda.

Ans: (iii) Ajanta.

4. In ancient times, pankhas were used in royal courts to fan:

(i) Priests.

(ii) Kings.

(iii) Merchants.

(iv) Soldiers.

Ans: (ii) Kings.

5. Pankhas became significant cultural goods distributed through:

(i) Rivers.

(ii) Forests.

(iii) Trade routes.

(iv) Villages.

Ans: (iii) Trade routes.

6. Which material was commonly used for making traditional pankhas?

(i) Plastic.

(ii) Bamboo.

(iii) Cement.

(iv) Steel.

Ans: (ii) Bamboo.

7. The appliqué hand fan belongs to:

(i) Gujarat.

(ii) Bihar.

(iii) Rajasthan.

(iv) Odisha.

Ans: (iii) Rajasthan.

8. The appliqué hand fan is made of:

(i) Palm leaves.

(ii) Leather.

(iii) Pieces of fabric sewn onto cloth.

(iv) Silver sheets.

Ans: (iii) Pieces of fabric sewn onto cloth.

Canvas of Soil 
MCQs

1. Why does the poet describe the earth as a “palette”?

(i) Because it is colourful and serves as the base for creation.

(ii) Because it is made of wood.

(iii) Because painters keep it in gardens.

(iv) Because it is rectangular.

Ans: (i) Because it is colourful and serves as the base for creation.

2. What do the “brushstrokes of seeds” symbolize in the poem?

(i) The gardener’s artistic efforts in planting.

(ii) Different kinds of paint.

(iii) The movement of flowers.

(iv) The colours of spring.

Ans: (i) The gardener’s artistic efforts in planting.

3. The phrase “Awaiting spring’s vibrant hue” suggests that the seeds are:

(i) Being harvested.

(ii) Waiting to bloom and display colours.

(iii) Being painted.

(iv) Drying in the sun.

Ans: (ii) Waiting to bloom and display colours.

4. Which poetic device is used in the expression “Each plot, a canvas wide”?

(i) Simile.

(ii) Personification.

(iii) Metaphor.

(iv) Hyperbole.

Ans: (iii) Metaphor.

5. What is the central idea of the poem?

(i) Gardening is difficult work.

(ii) Gardens and paintings are closely related forms of art.

(iii) Spring is the best season.

(iv) Flowers are more beautiful than trees.

Ans: (ii) Gardens and paintings are closely related forms of art.

6. Which of the following best describes the poet’s attitude towards gardens?

(i) Critical.

(ii) Appreciative.

(iii) Humorous.

(iv) Indifferent.

Ans: (ii) Appreciative.

7. What does the poet imply through the line “Where art and life coincide”?

(i) Gardens combine creativity with natural growth.

(ii) Artists live in gardens.

(iii) Life is more important than art.

(iv) Art and life are completely different.

Ans: (i) Gardens combine creativity with natural growth.

8. Which title best suits the second stanza of the poem?

(i) Earth and Possibilities.

(ii) Nature’s Work of Art.

(iii) The Painter’s Canvas.

(iv) Sweet-Smelling Blossoms.

Ans: (ii) Nature’s Work of Art.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top