NCERT Class 9 English MCQ Chapter 2 The Pot Maker

NCERT Class 9 English MCQ Chapter 2 The Pot Maker Solutions As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 English MCQ Chapter 2 The Pot Maker Notes and select need one. NCERT Class 9 English MCQ Chapter 2 The Pot Maker Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 English Kaveri Multiple Choice Question Answer.

NCERT Class 9 English MCQ Chapter 2 The Pot Maker

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 English Kaveri Objective Type Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Solutions For Class 9 English MCQs, CBSE Class 9 English MCQ Notes for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 2

MCQs

1. What was Sentila’s dream from childhood?

(i) To become a weaver.

(ii) To become a teacher.

(iii) To become a pot maker.

(iv) To become a farmer.

Ans: (iii) To become a pot maker.

2. Who wanted Sentila to become a weaver?

(i) Mesoba.

(ii) Onula.

(iii) Her grandmother.

(iv) Arenla.

Ans: (iv) Arenla.

3. Why did Sentila secretly visit expert potters?

(i) To sell pots.

(ii) To learn pot making.

(iii) To help them work.

(iv) To earn money.

Ans: (ii) To learn pot making.

4. What did Arenla think about pot making?

(i) It was easy and profitable.

(ii) It brought great fame.

(iii) It was hard work with little income.

(iv) It was better than weaving.

Ans: (iii) It was hard work with little income.

5. How far was the riverbank from Arenla’s village?

(i) Ten kilometres.

(ii) Twelve kilometres.

(iii) Fourteen kilometres.

(iv) Sixteen kilometres.

Ans: (iv) Sixteen kilometres.

6. What tool did potters use to shape the clay?

(i) Hammer.

(ii) Spatula.

(iii) Chisel.

(iv) Knife.

Ans: (ii) Spatula.

7. What happened if the kiln was over-fired or under-fired?

(i) The pots became stronger.

(ii) The pots dried faster.

(iii) The entire batch was ruined.

(iv) The clay softened more.

Ans: (iii) The entire batch was ruined.

8. Why did villagers gossip about Sentila’s visits to potters?

(i) She was skipping school.

(ii) Arenla refused to teach her pot making.

(iii) She broke many pots.

(iv) She wanted to leave the village.

Ans: (ii) Arenla refused to teach her pot making.

Gifts of Grace: Honouring Our Vocations 
MCQs

1. Who creates things out of wood with mathematical precision?

(i) Electricians.

(ii) Boatmen.

(iii) Carpenters.

(iv) Shoemakers.

Ans: (iii) Carpenters.

2. Which workers are described as humming while preparing for work?

(i) Electricians.

(ii) Designers.

(iii) Masons.

(iv) Artisans.

Ans: (i) Electricians.

3. What do artisans celebrate through their craft?

(i) Dreams.

(ii) Battles.

(iii) Wealth.

(iv) Power.

Ans: (i) Dreams.

4. What do boatmen gather from the shore?

(i) Shells.

(ii) Nets.

(iii) Stones.

(iv) Logs.

Ans: (ii) Nets.

5. Which vocation is connected with life at sea?

(i) Mason.

(ii) Designer.

(iii) Boatman.

(iv) Carpenter.

Ans: (iii) Boatman.

6. What do shoemakers affirm?

(i) Their income.

(ii) Their quality of work.

(iii) Their popularity.

(iv) Their experience.

Ans: (ii) Their quality of work.

7. Which word in the poem suggests many colours?

(i) Precision.

(ii) Hues.

(iii) Voice.

(iv) Rhythm.

Ans: (ii) Hues.

8. The cook’s work is associated with which expression?

(i) Joyful dancing.

(ii) Delicious singing.

(iii) Bright lighting.

(iv) Creative drawing.

Ans: (ii) Delicious singing.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top