NCERT Class 9 English MCQ Chapter 1 How I Taught My Grandmother to Read Solutions As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 English MCQ Chapter 1 How I Taught My Grandmother to Read Notes and select need one. NCERT Class 9 English MCQ Chapter 1 How I Taught My Grandmother to Read Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 English Kaveri Multiple Choice Question Answer.
NCERT Class 9 English MCQ Chapter 1 How I Taught My Grandmother to Read
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 English Kaveri Objective Type Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Solutions For Class 9 English MCQs, CBSE Class 9 English MCQ Notes for All Chapters, You can practice these here.
How I Taught My Grandmother to Read
Chapter: 1
| MCQs |
1. Where did the narrator stay with her grandparents?
(i) South Karnataka.
(ii) North Karnataka.
(iii) Kerala.
(iv) Tamil Nadu.
Ans: (ii) North Karnataka.
2. Why did the morning newspaper arrive late in the village?
(i) There was no newspaper service.
(ii) The transport system was not very good.
(iii) People did not subscribe to newspapers.
(iv) The newspaper office was closed.
Ans: (ii) The transport system was not very good.
3. Which language did Triveni write in?
(i) Hindi.
(ii) Tamil.
(iii) Kannada.
(iv) Telugu.
Ans: (iii) Kannada.
4. What was the name of the weekly magazine carrying the serial novel?
(i) Sudha.
(ii) Karmaveera.
(iii) Taranga.
(iv) Chandamama.
Ans: (ii) Karmaveera.
5. What was the name of the novel mentioned in the story?
(i) Malgudi Days.
(ii) Kashi Yatre.
(iii) Swami and Friends.
(iv) Chikaveera Rajendra.
Ans: (ii) Kashi Yatre.
6. Who was the author of Kashi Yatre?
(i) Sudha Murty.
(ii) Triveni.
(iii) Sarojini Naidu.
(iv) Mahasweta Devi.
Ans: (ii) Triveni.
7. What was the old lady’s dream in Kashi Yatre?
(i) To become rich.
(ii) To educate children.
(iii) To go to Kashi.
(iv) To become a teacher.
Ans: (iii) To go to Kashi.
| Bharat Our Land |
| MCQs |
1. Which mountain range is described as mighty in the poem?
(i) Western Ghats.
(ii) Aravalli Hills.
(iii) Himavant.
(iv) Vindhyas.
Ans: (iii) Himavant.
2. Which river is described as generous and graceful?
(i) Yamuna.
(ii) Godavari.
(iii) Kaveri.
(iv) Ganga.
Ans: (iv) Ganga.
3. What does the poet call the Upanishads?
(i) Ancient stories.
(ii) Sacred scriptures.
(iii) Historical records.
(iv) Folk songs.
Ans: (ii) Sacred scriptures.
4. How does the poet describe India?
(i) A green island.
(ii) A snowy desert.
(iii) A sunny golden land.
(iv) A rocky plateau.
Ans: (iii) A sunny golden land.
5. According to the poem, who have lived in India?
(i) Merchants and traders.
(ii) Kings and queens.
(iii) Gallant warriors.
(iv) Sailors and explorers.
Ans: (iii) Gallant warriors.
6. What have sages done to the land?
(i) Divided it.
(ii) Sanctified it.
(iii) Conquered it.
(iv) Cultivated it.
Ans: (ii) Sanctified it.
7. What has been heard in India according to the poet?
(i) Loud battles.
(ii) Divinest music.
(iii) Foreign songs.
(iv) Market noises.
Ans: (ii) Divinest music.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:



