NCERT Class 9 English MCQ Chapter 6 Twin Melodies

NCERT Class 9 English MCQ Chapter 6 Twin Melodies Solutions As Per New Syllabus. to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 9 English MCQ Chapter 6 Twin Melodies Notes and select need one. NCERT Class 9 English MCQ Chapter 6 Twin Melodies Question Answers Download PDF. NCERT Class 9 English Kaveri Multiple Choice Question Answer.

NCERT Class 9 English MCQ Chapter 6 Twin Melodies

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 9 English Kaveri Objective Type Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Solutions For Class 9 English MCQs, CBSE Class 9 English MCQ Notes for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 6

MCQs

1. Who is the author of the play Twin Melodies?

(i) Kaveri.

(ii) Mitra Phukan.

(iii) Leela Devi.

(iv) Shashank Subramanyam.

Ans: (ii) Mitra Phukan.

2. Who is described as a young aspiring violinist?

(i) Leela Devi.

(ii) Shruti Sharma.

(iii) Peter.

(iv) Iqbal.

Ans: (ii) Shruti Sharma.

3. Who is the Principal of Sangeetika Music School?

(i) Avinash.

(ii) Nabin Sharma.

(iii) Peter.

(iv) Iqbal.

Ans: (ii) Nabin Sharma.

4. Which instrument does Iqbal play?

(i) Violin.

(ii) Keyboard.

(iii) Flute.

(iv) Tabla.

Ans: (iii) Flute.

5. Which instrument does Avinash play?

(i) Guitar.

(ii) Tabla.

(iii) Violin.

(iv) Keyboard.

Ans: (ii) Tabla.

6. Which instrument does Peter play?

(i) Keyboard.

(ii) Flute.

(iii) Tabla.

(iv) Violin.

Ans: (i) Keyboard.

7. Where does Act I take place?

(i) Nabin’s house.

(ii) School auditorium.

(iii) Iqbal’s room.

(iv) Music room.

Ans: (iii) Iqbal’s room.

8. Which newspaper published a report about Shruti’s performance?

(i) Daily Herald.

(ii) Music Times.

(iii) Parbatpuri Daily Clarion.

(iv) Assam Chronicle.

Ans: (iii) Parbatpuri Daily Clarion.

A Friend Found in Music 
MCQs

1. Who is the poet of the poem “A Friend Found in Music”?

(i) Walter De La Mare.

(ii) Bryanna T. Perkins.

(iii) David Roth.

(iv) Mitra Phukan.

Ans: (ii) Bryanna T. Perkins.

2. Music is compared to an ocean that pulls the poet to the:

(i) Mountain.

(ii) River.

(iii) Shore.

(iv) Forest.

Ans: (iii) Shore.

3. According to the poem, music is the rhythm that moves the poet to the:

(i) Stage.

(ii) Core.

(iii) Sea.

(iv) World.

Ans: (ii) Core.

4. What does the poet call music when she feels blue?

(i) A Teacher.

(ii) A Companion.

(iii) A Therapy.

(iv) A Performer.

Ans: (iii) A Therapy.

5. What does music lift according to the poem?

(i) Dreams.

(ii) Hopes.

(iii) Spirits.

(iv) Voices.

Ans: (iii) Spirits.

6. Music helps the poet to:

(i) Become Famous.

(ii) Pull Through Difficult Times.

(iii) Learn Faster.

(iv) Travel Widely.

Ans: (ii) Pull Through Difficult Times.

7. The poet feels most cheerful when:

(i) She Is Travelling.

(ii) She Is Studying.

(iii) Music Was There.

(iv) She Is Sleeping.

Ans: (iii) Music Was There.

8. Music is described as a needed:

(i) Guide.

(ii) Friend.

(iii) Teacher.

(iv) Helper.

Ans: (ii) Friend.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top