Class 9 Science MCQ Chapter 11 Work and Energy, Class 9 Science MCQ Question Answer, Class 9 Science Multiple Choice Question Answer to each chapter is provided in the list of SCERT Science Class 9 Objective Types Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 Science MCQ Chapter 11 Work and Energy Question Answer can be of great value to excel in the examination.
SCERT Class 9 Science MCQ Chapter 11 Work and Energy
SCERT Class 9 Science MCQ Chapter 11 Work and Energy Notes covers all the exercise questions in SCERT Science Textbooks. The NCERT Class 9 Science MCQ Chapter 11 Work and Energy provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.
Work and Energy
Chapter – 11
Multiple Choice Questions & Answers
1. What is the S. I. Unit of work?
(a) Newton
(b) Watt
(c) Kilowatt
(d) Joule
Ans: (d) Joule.
2. Which of the following is correct?
Joule
(a) ——-—— = metre
Newton
Joule
(b) ———— = newton
metre
(c) Joule = Newton × metre
Newton
(d) ———— = metre
Joule
Ans: (c) Joule = Newton x metre.
3. Which of the following S. I. unit of power?
(a) Kilowatt
(b) Watt
(c) Joule
(d) Newton
Ans: (b) Watt.
4. Which of the following is correct?
(a) 1 KJ=746 J
(b) 1 KJ-500 J
(c) 1 KJ=100 J
(d) 1 KJ=1000 J
Ans;(d) 1 KJ=1000 J.
5. Which of the following is correct?
(a) 1KW 1000 JS⁻¹
(b) 1KW 500W
(c) 1KW=100W
(d) 1KW=100 JS⁻¹
Ans: (a) 1KW=1000 JS⁻¹
6. In the department of electricity, 1 unit means.
(a) 1 kilowatt
(b) 1 kilowatt. hour
(c) 1 watt
(d) 1 watt. second
Ans: (b) 1 kilowatt. hour.
7. Which of the following relation is correct?
(a) 1K wh=3.6 × 10³J
(b) 1K wh=3.5×10ºJ
(c) 1K w=3.6x106J
(d) 1K w=3.5×10’J
Ans: (c) 1K w =3.6×10°J.
8. Ifm is the mass and V is the velocity of an object. Then kinetic energy is
(a) mv²
(b) ⅓ = mv²
(c) ¼ mv ²
(d) ½mv²
Ans: ½mv²
9.If m is the mass and h is the height of an object from the ground. Then potential energy is –
(a) mg
(b) mgh
(c) gh
(d) ½ mgh
Ans: (b) mgh.
10. If potential energy is mgh and kinetic energy is ½ mv ² Then –
(a) mgh + ½ mv² = constant
(b) mgh – ½m² = constant
(c) mgh x ½ mv² = constant
(d) mgh ÷ ½ mv² = constant
Ans: (a) mgh + ½ mv² = constant.
11. Which of the following is correct?
(a) potential energy-kinetic energy mechanical energy.
(b) potential energy + kinetic energy = mechanical energy.
(c) potential energy + kinetic energy = 0
(d) potential energy – kinetic energy = 0
Ans: (b) potential energy + kinetic energy = mechanical energy.
12. Which of the following is the value of g?
(a) 9.6 ms⁻²
(b) 9.7 ms⁻²
(c) 9.8 ms⁻²
(d) 9.9 ms⁻²
Ans: (c) 9.8 ms⁻²
13. For simplifying the calculation it is taken the value of ‘g’ as
(a) 9.0 ms⁻²
(b) 9.5 ms⁻²
(c) 9.4 ms⁻²
(d) 10. ms⁻²
Ans: (d) 10. ms⁻²
14. An object (m) falls to ground level from the height is about the ground level potential energy is –
(a) mgh
(b) O
(c) ½ mv ²
(d) mg
Ans: (b) O
15. An object (m) falls to the ground level from the height ‘h’. When about the ground level kinetic energy is –
(a) less
(b) least
(c) hight
(d) highest
Ans: (d) highest.

Hi, I’m Dev Kirtonia, Founder & CEO of Dev Library. A website that provides all SCERT, NCERT 3 to 12, and BA, B.com, B.Sc, and Computer Science with Post Graduate Notes & Suggestions, Novel, eBooks, Biography, Quotes, Study Materials, and more.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

