Class 5 English Chapter 2 The Joy of Helping

Class 5 English Chapter 2 The Joy of Helping, Class 5 English Chapter 1 Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Assam Board The Joy of Helping Class 5 ইংৰাজী Question Answer can be of great value to excel in the examination.

Join Telegram channel

Class 5 English Chapter 2 The Joy of Helping

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Class 5 English Chapter 2 The Joy of Helping Solutions for All Subject, You can practice these here

The Joy of Helping

Chapter – 2

ENGLISH

ACTIVITIES

1. Let’s check how much we have understood. Choose the correct alternative from the following options- [চাওঁ আহা আমি কিমান শিকিলো। তলৰ বাক্য কেইশাৰীৰ পৰা শুদ্ধ বাক্যটো বাছি উলিওৱা :]

(a) The headmaster was talking about- [প্ৰধান শিক্ষক কৈ আছে]

(i) Food damage     

(ii) Soil erosion

(iii) Earthquake distress

(iv) Deforestation

Ans :- (iii) Earthquake distress.

(b) The headmaster sought contribution from teachers and students- [শিক্ষক আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে দিয়া বৰঙণিবোৰ প্ৰধান শিক্ষকে নিৰীক্ষণ কৰিছিল।]

(i) To help the flood affected people

(ii) To organize a function at school

(iii) To help earthquake hit people

(iv) To go for a picnic

Ans :- (iii) To help earthquake hit people.

(c) Raju thought of contributing- [ৰাজুৱে বৰঙণি দিয়া কথা ভাবিছিল]

(i) Bread, butter and fruits

(ii) Bread, biscuits and fruits

(iii) Clothes, water and money

(iv) Water, biscuits and bread

Ans :- (ii) Bread, biscuits and fruits.

(d) The contributions were carried to the earthquake affected area in- [ভূমিকম্পত ধ্বংসহোৱা ঠাইলৈ বৰঙণিবোৰ কঢ়িওৱা হৈছিল।]

(i) A cart

(ii) A goods van

(iii) A mini truck

(iv) A tractor

Ans :- (ii) A goods van.

(e) The team members of the school felt very- [বিদ্যালয়ৰ দলৰ সদস্যবোৰে বৰকৈ অনুভৱ কৰিছিল]

(i) Happy to help the people in misery

(ii) Funny at helping the people in misery

(iii) Sad to help the people in misery

(iv) Worried about helping the people in misery

Ans :- (i) Happy to help the people in misery.

(f) When we help someone we always feel- [আমি যেতিয়া কাৰোবাক সহায় কৰো সদায় অনুভৱ কৰো :]

(i) Miserable        

(ii) Happy

(iii) Sad                

(iv) Funny

Ans :- (ii) Happy.

2. Arrange the following sentences as it happened in the lesson : [পাঠটোৰ পৰা তলত দিয়া বাক্যবোৰ সজাই লিখা :]

(i) Tomorrow, after morning assembly we will collect your contributions. [কাইলৈ ৰাতিপুৱা প্ৰাৰ্থনা সভাৰ পাছত আমি বৰঙণিবোৰ সংগ্ৰহ কৰিম।]

Ans :- People have lost their homes and belongings.

(ii) The team members felt very happy to have helped the people in distress. [দুৰ্দশাগস্থ মানুহবোৰক সহায় কৰি দলৰ সদস্যসকলে অত্যন্ত সুখ অনুভৱ কৰিছিল।]

Ans :- Tomorrow, after morning assembly we will collect your contributions.

(iii) People have lost their homes and belongings. [মানুহবোৰে তেওঁলোকৰ ঘৰ আৰু যাৱতীয় সামগ্ৰীবোৰ হেৰুৱাইছিল।]

Ans :- During the lunch break, Nita, Gita and  Rita were discussing their contribution.

(iv) During the lunch break, Nita, Gita and Raju were discussing their contribution. [দুপৰীয়া আহাৰৰ সময়ত নীতা, গীতা আৰু ৰাজুৱে তেওঁলোকৰ বৰঙণি সমূহৰ বাবে আলোচনা কৰি আছিল।]

Ans :- The goods van and a team of volunteers including Raju and Rita then left for their destination.

(v) The goods van and a team of volunteers including Raju and Rita then left for their destination. [মালগাড়ী আৰু দ’লৰ স্বেচ্ছাসেৱক সহ ৰাজু আৰু ৰীতা তেওঁলোকৰ গন্তব্য স্থানলৈ গৈছিল।]

Ans :- The team members felt very happy to have helped the people in distress.

3. Let’s read, think and write : [পঢ়া, ভাবা আৰু লিখা :]

(a) While going to school, you find a puppy in a muddy ditch. The puppy has fallen into the ditch and is struggling to come out. What will you do in this situation ? Write three sentences on the action you would take. [যেতিয়া স্কুললৈ গৈ আছিলা, তুমি বোকাত এটা কুকুৰৰ পোৱালি পালা। পোৱালিটো বোকাত পৰিছিল আৰু ওলাই আহিবলৈ চেষ্টা কৰি আছিল। এই পৰিস্থিতিত তুমি কি কৰিবা ? তুমি কি কাম কৰিবা তাৰ ওপৰত তিনিশাৰী বাক্য লিখা।]

Ans :- (a) (i) Immediately after removing the puppy from the muddy ditch, we should attempt to clear the muddy with water.

(ii) Wrap the puppy with a blanket to keep him warm.

(iii) We should take the puppy to doctor’s clinic.

(b) One of your friends gets injured in a friendly football match at your school. Write three sentences on how you will help him. [তোমাৰ স্কুলৰ এক ধেমেলীয়া ফুটবল খেলত তোমাৰ বন্ধুবোৰৰ এজন বন্ধু আঘাতপ্ৰাপ্ত হ’ল। তুমি কেনেকৈ সহায় কৰিবা তিনিশাৰী বাক্য লিখা।

Ans :- (i) Check the person for injuries.

(ii) Treat obvious injuries.

(iii) Keep the person warm and comfortable.

4. Choose the appropriate meaning of the underlined words from the given options : [তলত দিয়া শব্দকেইটাৰ পৰা আঁচটনা শব্দটোৰ উপযুক্ত অৰ্থ বাছি উলিওৱা]

(a) “The earthquake destroyed many areas of our neighbouring district.” [ভূমিকম্পটোৱে আমাৰ ওচৰৰ-চুবুৰীয়া জিলাবোৰৰ বহুত ঠাই ধ্বংস কৰিছিল।]

(i) Broke            

(ii) Moved

(iii) Built            

(iv) Damaged

Ans :- (iv) Damaged.

(b) “The teachers and students then left for their destination”. Destination here refers to : [শিক্ষক আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীবোৰে লক্ষ্য স্থানলৈ গতি কৰিছিল। Destination- এ বুজাইছে – ]

(i) The playground

(ii) Their school

(iii) Distant village

(iv) Earthquake affected place

Ans :- (iv) Earthquake affected place.

(c) They were very sad to see the plight and misery of the people.[মানুহবোৰ দুৰ্দশা আৰু কষ্ট দেখি তেওঁলোক দুঃখিত হৈছিল।]

(i) Playful environment

(ii) Difficult and sad situation

(iii) Happy situation

(iv) Faces

Ans :- (ii) Difficult and sad situation.

(d) Everyone was very grateful to the volunteers for their help.[প্ৰত্যেকেই স্বেচ্ছাসেৱক সকলে কৰা সহায়ৰ বাবে আনন্দিত হৈছিল।]

(i) Satisfied            

(ii) Happy

(iii) Thankful         

(iv) Joyful

Ans :- (iii) Thankful.

5. Read the following sentences : [তলৰ বাক্যবোৰ পঢ়া]

(a) They were very sad to see the plight and misery of the people there.[মানুহবোৰৰ দুৰ্দশা আৰু কষ্ট দেখি তেওঁলোক দুঃখিত হৈছিল।]

(b) Thet team members felt very happy  to have helped the people the distress.[দলৰ সদস্যসকলে দুখ কষ্টত থকা মানুহবোৰক সহায় কৰি সুখী হৈছিল।]

The first sentence expresses sadness and the second sentence expresses happiness. Now, choose appropriate words from the butterfly and write in the boxes to make meaningful sentences :[প্ৰথম বাক্যটোৱে দুখ প্ৰকাশ কৰিছে আৰু দ্বিতীয় বাক্যটোৱে সুখ প্ৰকাশ কৰিছে।এতিয়া পখিলাটোৰ পৰা সঠিক শব্দবোৰ বাছি উলিওৱা আৰু অৰ্থপূৰ্ণ বাক্য সাজিবলৈ বাকচত লিখা।]

The first sentence expresses sadness and the second sentence expresses happiness. Now, choose appropriate words from the butterfly and write in the boxes to make meaningful sentences

(i) A kind man shows       ……………….

Ans :- A kind man shows   Kindness.

(ii) A happy man shows   ………………

Ans :- A happy man shows   Happiness.

(iii) A sincere person shows  …………..

Ans :- A sincere person shows  Sincerity.

(iv) A brave soldier shows    ………………

Ans :- A brave soldier shows    Bravery.

(v) An honesty man shows   …………….

Ans :- An honesty man shows  Honesty.

6. Read the following line :[তলৰ লাইনটো পঢ়া :]

“A team of volunteers ………….”

[“স্বেচ্ছাসেৱকৰ এটা দল …………..”]

The underlined word stands for a collection or a group of people. Now read the following sentences. They all contain words that show a collection.[আঁচটনা শব্দটোৱে এদল মানুহ আৰু সংগ্ৰহক বুজাইছে। এতিয়া তলৰ বাক্যবোৰ পঢ়া। সকলোবোৰ বাক্যতে এক সংগ্ৰহ থকা শব্দবোৰ আছে।]

(a) A flock of sheep was grazing in the field.

(b) I have a bunch of keys.

(c) Can you see the herd of cattle ?

(d) He gave me a bundle of sticks.

(e) A delegation of teachers visited the Chief Minister.

7. Fill in the blanks by choosing the correct word :[ শুদ্ধ শব্দটো বাছি খালী ঠাই পূৰ কৰা :]

Players, Birds, Books, Elephants, Flowers

(a) A team of           …………………..

Ans :- A team of players.

(b) A flock of           ……………………

Ans :- A flock of birds.

(c) A bunch of        ……………………

Ans :- A bunch of flowers.

(d) A bundle of       ……………………

Ans :- A bundle of books.

(e) A herd of           ……………………

Ans :- A herd of elephants.

8. Look up the meaning of these words in a dictionary : [শব্দবোৰৰ অৰ্থ অভিধানত চোৱা।]

Ring, Occur, Belongings, Injure, Victim, Contribution.

Ans :- Ring  – To give a metallic or bell-like sound.

Occur           – To take place, to happen.

Injure.           – To harm.

Victim            –  Suffering, ill treatment.

Contribution – Something contributing to a fund.

Belongings   – Possessions.

9. Look at the pictures and read : [ছবিখন চোৱা আৰু পঢ়া।]

9. Look at the pictures and read : [ছবিখন চোৱা আৰু পঢ়া।]

It was 8:30 in the morning. Rohit, Nikhil and Anjuma were walking to school. Abhi was in his wheelchair. His father was taking him to school. [ৰাতিপুৱা 8:30 বজাৰ সময় আছিল। ৰোহিত, নিখিল, আৰু আঞ্জুমাই স্কুললৈ খোজকাঢ়ি গৈ আছিল। অভি তাৰ হুইলচেয়াৰত আছিল। তাৰ দেউতাকে তাক বিদ্যালয়লৈ লৈ গৈ আছিল।]

9. Look at the pictures and read answer

The children noticed Abhi. Rohit came forward and asked Abhi’s father, “Uncle, can we take Abhi to school ?” “Oh yes,” said Abhi’s father. “He will enjoy your company”. Rohit, Nikhil and Anjuma took Abhi with them to school.[ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে অভিক লক্ষ্য কৰিছিল। ৰোহিত আগবাঢ়ি আহিল আৰু অভিৰ দেউতাকক সুধিছিল, খুড়া আমি অভিক বিদ্যালয়লৈ লৈ যাব পাৰোনে ?” অভিক দেউতাকে কৈছিল, “হয় পাৰিবা।” সি তোমালোকৰ সংগ উপভোগ কৰিব।” ৰোহিত নিখিল আৰু আঞ্জুমাই অভিক তেওঁলোকৰ লগত বিদ্যালয়লৈ গ’ল।]

10. (a) Read what Rohit told his teacher after he reached school : [ৰোহিত বিদ্যালয় পোৱাৰ পাছত শিক্ষকক কি কৈছিল। সেইখিনি পঢ়া :”]

We were walking to school today at 8:30 in the morning. We met Abhi and his father on the way. Abhi was in his wheelchair. His father was taking him to school. I asked him if Abhi could come with us. He agreed, and Abhi came with us.[ৰাতিপুৱা 8:30 বজাত আমি বিদ্যালয়লৈ গৈ আছিলো। আমি ৰাস্তাত অভিৰ দেউতাকক লগ পালো। অভি হুইলচেয়াৰত আছিল। তাৰ দেউতাকে তাক বিদ্যালয়লৈ লৈ আহিছিল। মই তেখেতক কৈছিলো অভিক আমাৰ লগত নিব বিচাৰো। তেওঁ সম্মত হৈছিল আৰু অভি আমাৰ লগত আহিছিল।]

Now, complete the following passage with the words given in the help box : [এতিয়া দফাটো সম্পূৰ্ণ কৰা তলৰ বাকচত দিয়া শব্দবোৰৰ দ্বাৰা-]

Was taking                    Was walking

       Were walking            Was sitting

Rohit, Nikhil and Anjuma ___ to school. Abhi ___ in his wheelchair. His father ___ behind him. He ___ Abhi to school.

Ans :- Rohit, Nikhil and Anjuma were walking to school. Abhi was sitting in his wheelchair. His father was walking behind him. He was taking Abhi to school.

(b) Write what you were doing at the following time yesterday. [যোৱাকালি তুমি তলত দিয়া সময়খিনিত কি কৰিছিলা লিখা :]

(i) At 8 o’clock in the morning yesterday, ____ .

Ans :- At 8 o’clock in the morning yesterday, I was reading.

(ii) At 4 o’clock in the evening yesterday, _____ .

Ans :- At 4 o’clock in the evening yesterday, I was playing.

11. The teachers was very happy with Rohit and his friends. They showed good manners. Read the words in the bubbles and add some in the empty bubbles : [ৰোহিত আৰু তাৰ বন্ধুবোৰক লৈ শিক্ষকজন বৰ সুখী হৈছিল। তেওঁলোকে ভদ্ৰ আচৰণ দেখুৱাইছিল। ফুটবোৰ দিয়া শব্দবোৰ পঢ়া আৰু খালী ফুটবোৰত কিছুমান অন্য শব্দ যোগ কৰা।]

11. The teachers was very happy with Rohit and his friends. They showed good manners. Read the words in the bubbles and add some in the empty bubbles

Ans :-        

11. The teachers was very happy with Rohit and his friends. They showed good manners. Read the words in the bubbles and add some in the empty bubbles Answer

12. Read this passage to know about Abhi’s manners : [তলৰ দফাটো পঢ়ি অভিৰ আচৰণৰ বিষয়ে জানা :]

Abhi is a loving boy. He speaks politely. He is honest and obedient. He shares his food with his friends. He is neat and tidy. He respects his teachers and elders. He is intelligent too. Everyone loves him. [ অভি এজন মৰমিয়াল ল’ৰা। সি ভদ্ৰভাৱে কথা কয়। সি সাধু আৰু আঞ্জাকাৰী হয়। সি খোৱা বস্তু তাৰ লগৰ সৈতে ভগাই লয়। সি পৰিপাটি হয়। সি শিক্ষক আৰু ডাঙৰকসন্মান কৰে। সি বুধিয়কো। প্ৰত্যেকে তাক ভাল পায়।

13. (a) Anjuma speaks very politely. Listen to what Anjuma says : [আঞ্জুমাই বৰ ভদ্ৰভাৱে কথা কয়। আঞ্জুমাই কি কৈছে শুনা।]

13. (a) Anjuma speaks very politely. Listen to what Anjuma says : [আঞ্জুমাই বৰ ভদ্ৰভাৱে কথা কয়। আঞ্জুমাই কি কৈছে শুনা।]

(b) Complete these sentences with the polite forms given below : [নম্ৰবোধক শব্দৰ দ্বাৰা তলৰ বাক্যবোৰ সম্পূৰ্ণ কৰা।]

Would you mind              I’m very sorry

                       Excuse me                   Please

(i) ______, I broke your pencil.

Ans :- I’m very sorry, I broke your pencil.

(ii) _____, can I borrow your pen ?

Ans :- Excuse me, can I borrow your pen ?

(iii) _____, write a letter for me.

Ans :- Please, write a letter for me.

(iv) _____, bringing a glass of water for me ?

Ans :- Would you mind, bringing a glass of water for me ?

14. Let us learn to make words by adding ‘ing’ : [‘ing’ লগোৱা শব্দবোৰ শিকো আহাঁ :]

LoveLoving
CareCaring
ShareSharing
MakeMaking

We can also make words by doubling the last letter and adding ‘ing’ to them. Read these words : [ আমি শেষৰ আখৰটো ‘doubling’ আৰু ‘ing’ যোগ কৰিও সাজিব পাৰো। শব্দবোৰ পঢ়া :]

Run    –  Running     Clip – Clipping

Swim  –  Swimming  Cut – Cutting

Now, make words by doubling the last letter and adding ‘ing’ to them : [এতিয়া কাষৰ বৰ্ণটো ‘doubling’ আৰু ‘ing’ যোগ কৰি শব্দ কৰা।]

Clap – ……………..     Sit – ……………….

Hop – ……………..     Tap – ………………

Ans :-  Clap – Clapping    Sit – Sitting

            Hop – Hopping     Tap – Tapping

15. Add ‘ly’ to make new words. Write the words. One is done for you : [‘ly’ যোগ কৰি নতুন শব্দ সাজা। এটা কৰি দিয়া হৈছে।]

Ans :- Neat                 2. Neatly

          Honest             3. Honestly

          Kind                 4. Kindly

          Intelligent         5. Intelligently

16. Imagine you are in a school summer camp. Write three things you should do and three things you should not do. Use the words given in the box : [কল্পনা কৰা তুমি এখন বিদ্যালয়ৰ “summer camp” ত আছা। তুমি কৰিব লগা আৰু কৰিব নলগা তিনিটা বস্তু লিখা। বক্সত দিয়া শব্দবোৰ ব্যৱহাৰ কৰিবা।]

I should                         I should not

(i) …………………….      (i) …………………….

(ii) ……………………      (ii) …………………….

(iii) …………………..      (iii) …………………….

Obey my teachers       Tell lies         Quarrel

Share my things           Talk softly     Make a noise

Ans :- (i) Obey my teachers    (i) Tell lies

          (ii) Share my things       (ii) Quarrel

          (iii) Talk softly                (iii) Make a noise

17. (a) Read the sentences on the chart :   [তালিকাখনত থকা বাক্যবোৰ পঢ়া।]

■ Work hard.

■ Help the poor and the sick.

■ Respect your elders.

■ Use a handkerchief while coughing.

■ Use a handkerchief while sneezing.

■ Comb your hair neatly.

Talk to your friends and add three more sentences to the list. [তোমাৰ সমনীয়াৰ লগত কথা পাতি তালিকাখনত আৰু তিনিটা বাক্য যোগ কৰা।]

Ans :- ■ Cooperate with other.

          ■ Clean up after yourself.

          ■ Say ‘please’ when asking.

(b) Write four sentences in cursive using ‘I must……………..’. [‘I must’ ব্যৱহাৰ কৰি পকোৱা হাতৰ চাৰিশাৰী বাক্য লিখা।

(i) ………………………………………………..

(ii) ……………………………………………….

(iii) ………………………………………………

(iv) ………………………………………………

Ans :- (i) I must respect our teachers.

(ii) I must speak truth.

(iii) I must eat regularly healthy food.

(iv) I must do my homework regularly.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising