adplus-dvertising

Class 12 Automotive Chapter 1 Service Manual

Class 12 Automotive Chapter 1 Service Manual Solutions English Medium As Per AHSEC New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Automotive Chapter 1 Service Manual Question Answer and select need one. Class 12 Automotive Chapter 1 Service Manual Notes Download PDF. AHSEC Class 12 Elective Automotive Question Answer English Medium.

Class 12 Automotive Chapter 1 Service Manual

Join Telegram channel

Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Elective Automotive Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Automotive Textbook Solutions English Medium for All Chapters, You can practice these here.

Chapter: 1

SESSION 1: READING OF SERVICE MANUAL
Check Your Progress

A. Answer the following questions:

1. Why service manual is used? 

Ans: When vehicles are brought to a service centre for repair of critical defects, a mechanic refers to the service manual of a model. This service manual is made available to the service center by the respective manufacturer of a vehicle.  Service manual helps the mechanic to learn new developments, new changes, technique to disassemble, assembly procedure, testing etc.

2. Who develops the Service manual?  

Ans: This service manual is made available to the service center by the respective manufacturer of a vehicle.

3. What are advantages of using service manual?

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Instagram Join Now

Ans: Service manuals are invaluable tools that help service technicians, including assistants, to work on vehicles systematically and effectively to address problems and provide maintenance services while maintaining the originality and performance of the vehicle. The service manuals are typically detailed documents that provide information on how to repair, maintain, and troubleshoot a particular device. This helps the Assistants to make appropriate decisions to solve the problem. The service manual also gives a circuit diagram with colour code. This assists the mechanic in tracing the connectivity and continuity in supply of current to sensors and other units.

B. Fill in the blanks:

1. The service manual provides a ________________ chart. 

Ans: Trouble shooting.

2. The service manual gives range of voltage, amperage and ______________ in a variation of speed. 

Ans: Resistance.

3. Mechanic use__________________ for any defect in a vehicle. 

Ans: Service manual.

C. Multiple Choice Question:

1. What is the primary purpose of a service manual for motor vehicles? 

(a) To determine the vehicle’s resale value.

(b) To provide entertainment for mechanics.

(c) To help mechanics perform repairs and maintenance 

(d) To showcase the latest vehicle models.

Ans: (c) To help mechanics perform repairs and maintenance.

2. What does the service manual help mechanics learn about a vehicle? 

(a) Marketing strategies. 

(b) Historical data.

(c) Techniques for component manufacturing. 

(d) Technical details and assembly procedures.

Ans: (d) Technical details and assembly procedures.

3. Which of the following is NOT covered by the service manual? 

(a) Maintenance schedule. 

(b) Vehicle’s color options. 

(c) Replacement limit of components.

(d) Testing procedures and workability.

Ans: (b) Vehicle’s color options.

4. What information does the service manual provide about electrical components in modern automobiles? 

(a) Historical anecdotes. 

(b) Cooking recipes. 

(c) Voltage, amperage, and resistance ranges.

(d) Fashion trends.

Ans: (c) Voltage, amperage, and resistance ranges.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top