NCERT Class 3 English Chapter 2 Badal and Moti Solutions As Per CBSE New Syllabus to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters NCERT Class 3 English Chapter 2 Badal and Moti Notes and select need one. NCERT Class 3 English Question Answers Download PDF. NCERT Class 3 English Texbook Solutions.
NCERT Class 3 English Chapter 2 Badal and Moti
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. CBSE Class 3 English Textual Solutions are part of All Subject Solutions. Here we have given NCERT Class 3 English Notes, CBSE Class 3 English Textbook Solutions for All Chapters, You can practice these here.
Badal and Moti
Chapter: 2
| Unit – 1: Fun With Friends |
A. Answer the following.
1. What did Badal come across by the side of the road?
Ans: Badal came across a puppy shivering in the cold by the side of the road.
2. What did Badal and his mother name the puppy?
Ans:Badal and his mother named the puppy Moti.
3. What did Badal fall into?
Ans: Badal fell into a deep pit.
4. How did Moti find Badal?
Ans: Moti found Badal by following his scent.
5. Write ‘T’ for true and ‘F’ for false.
(a) Badal lived with his grandmother.
Ans: False.
(b) Moti grew up and loved Badal.
Ans: True.
(c) Badal’s mother was worried when he did not come home in time.
Ans: True.
(d) Moti caught Badal’s photo.
Ans: False.
(e) Badal hugged his puppy Moti and thanked him.
Ans: True.
B. Think and discuss in pairs.
1. Do you remember when you fell down last time? How did you fall? Who picked you up? Share your experiences.
Ans: Yes, I remember. I fell down while playing. I slipped and hurt my knee. My mother picked me up and helped me.
2. Do you have a pet? Do you know someone who has a pet?
Ans: Students do it yourself.
3. If you were allowed to keep any animal as a pet, which animal would you choose? Why?
Ans: Students do it yourself.
A. Look at the following words from the lesson.
| lived | loved | played | gathered | thanked |
Notice that all these words end with ‘ed’. All these actions have already happened.
Add ‘ed’ and write:
(i) walk + ed =
(ii) play + ed =
(iii) talk + ed =
(iv) ask + ed =
(v) touch + ed =
Ans:
(i) walk + ed = walked
(ii) play + ed = played
(iii) talk + ed = talked
(iv) ask + ed = asked
(v) touch + ed = touched
B. Match the words to make pairs. Colour each pair with the same colour. Two have been done for you.
| paper | ball |
| chair | thread |
| bat | key |
| needle | pencil |
| lock | sambar |
| idli | table |
Ans:
| paper | pencil |
| chair | table |
| bat | ball |
| needle | thread |
| lock | key |
| idli | sambar |

Hi, I’m Dev Kirtonia, Founder & CEO of Dev Library. A website that provides all SCERT, NCERT 3 to 12, and BA, B.com, B.Sc, and Computer Science with Post Graduate Notes & Suggestions, Novel, eBooks, Biography, Quotes, Study Materials, and more.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

