Indian Polity GK – Structure of Government

Indian Polity GK – Structure of Government, Today We Discuss Indian Polity GK – Structure of Government in Any Government competitive exam, we try to give you the most Important MCQ type Questions and Answers.

Join Telegram channel

Indian Polity And Human History GK – Structure of Government

Indian Polity GK – Structure of Government we cover under the All Competitive exam as follows, Assam Govt Recruitment Grade II, Grade III & Grade IV Any of the Post, APSC, Assam Police, Post Office Exam, PNRD Exam, any Medical Exam, Forest Guard Exam, APDCL Exam, Agriculture Exam, and other state exams. You can follow these Apps and Youtube Channel prepares for all exams.

Indian Polity & Human History

In every Government there are basically three government organs.

(i) Executive

(ii) Legislature

(iii) Judiciary. Every department play their important role in every Country.

Multiple Choice 0bjective Type Questions

1. In a parliament from of Government who is the real executive.

(a) President

(b)Vice-president

(c) Prime-Minister with council of minister

(d) Cabinet Minister

Ans:- (c) Prime-Minister with council of minister

2. The executive power of the union is vested in the hands of

(a) President

(b) The prime minister

(c) The council of Minister

(d) Parliament

Ans:- (a) President.

3. The president of India is directly elected by

(a) The people

(b) The union parliament

(c) Indirectly elected through an electoral college

(d) Appointed by the union council of ministers headed by the prime minister.

Ans:- (c) Indirectly elected through an electoral college

4. The term of office of the president is

(a) 3 years

(b) 4 years

(c) 5 years

(d) 6 years

Ans:- (c) 5 years.

5 The vacancy in the office of the president is filled by

(a) Vice-president of India

(b) The Chief Justice of India

(c) The Speaker

(d) Prime minister

Ans:- (a) Vice-president of India.

6. The age qualification for the office of the president is,

(a) 30 years

(b) 35 years

(c) 40years

(d) 45 years

Ans:- (c) 40years.

7. The president of India is the

(a) Constitutional head of the state

(b) The head of the state and the Government

(c) The real ruler of the state

Ans:- (a) Constitutional head of the state.

8. The vice-presidentis teh ex-office chairman of

(a) The Lok Sabha

(b) President of the Rajya Sabha

(c) Chairman of the Rajya Sabha

(d) Both Lok Shaba and Rajya Sabha

Ans:- (c) Chairman of the Rajya Sabha.

9. The vice-president of india hoks office for

(a) 4years

(b) 5years

(c) 6years

Ans:- (b) 5years.

10. Who assume the office of the president in absence of both president and vice-president in India.

(a) The ChiefJustice of the Supreme court

(b) The speaker of Lok Sabha

(c) Attorney General

(d) Prime Minister

Ans:- (a) The ChiefJustice of the Supreme court.

11. The president of India exercises the executive power of the union through.

(a) The prime minister

(b) the Cabinet Mission

(c) The vie president

(d) The council of Minister

Ans:- (d) The council of Minister.

12. In which article, the president of India can proclaim a state of emergency in the country.

(a) Article 350

(b) Article 352

(c) Article 356

(d) Article 360

Ans: (b) Article 352.

13. Wo can laid before the parliament the annual budget of the union Government

(a) The President

(b) The Vice-president

(c) The Prime Minister

(d) The Finance Minister

Ans:- (a) The President.

14. Who has the power to dissolve the Lok Sabha

(a) The President

(b) The Prime Minister

(c) The speaker

(d) The Vice-President

Ans:- (a) The President.

15. The normal tenure of the prime minister is

(a) 4 years

(b) 5 years

(c) 6 years

(d) 2 years

Ans:- (b) 5 years.

16. The strength of the union council of ministers is determined by

(a) The constitution

(b) The President

(c) The Prime Minister

(d) The parliament

Ans:- (c) The Prime Minister.

17. Constitutionally, the union council of Ministers hod office during the pleasure of

(a) The president

(b) The Lok sabha

(c) The Prime Minister

(d) Both house of parliament

Ans:- (c) The Prime Minister.

6, The meeting of the Union council of ministers is preside over by

(a) The president

(b)The vice-president

(c) The prime minister

(d) The speaker of the Lok Sabha

Ans:- (c) The prime minister.

19. The maximum strength of Rajya sabha is fixed at

(a) 230

(b) 245

(c) 250

(d) 255

Ans:- (c) 250.

20. The members of the Lok Sabha are elected on

(a) Territorial Basis

(b) Occupational basis

(c) Educational basis

Ans:- (a) Territorial Basis.

21. The members of the Lok Sabha are elected on the basis of

(a) Universal adult franchise

(b) Cumulative franchise

(c) Limited Franchise

Ans:- (a) Universal adult franchisse.

22. The president of India nominated two members to the Lok Sabha from

(a) The Anglo-Indians

(b) The Christians

(c) The Muslims

(d) The Hindus

Ans:- (a) The Anglo-Indians.

23. In the Rajya Sabha, one third members retire

(a) Every years

(b) Every Two years

(c) Every three years

(d) Every six month

Ans:- (b) Every Two years.

24. The constitution empowers the president to nominate………………………..members to the Rajya Sabha.

(a) 8

(b) 10

(c) 12

(d) 15

Ans:- (c) 12.

25. The presiding officer of Lok Sabha is known as

(a) The president

(b) The speaker

(c) The Chairman

Ans:- (b) The speaker.

26. The speaker of Lok Sabha can be removed by

(a) The president

(b) The prime minister

(c) A resolution of the Lok Sabha

(d) Both house of parliament

Ans:- (c) A resolution of the Lok Sabha.

27. The tenure of the Chairman of the Rajya Sabha is

(a) 4 years

(b) 5 years

(c) 6 years

(d) 2 years

Ans:- (c) 6 years.

28. The presiding officer of the Rajya Sabha is called

(a) The president

(b) The vice- president

(c) The Chairman

(d) The speaker

Ans:- (c) The Chairman.

29. Parliament can legislate in the subject of

(a) Union list

(b) State list

(c) Concurrent list

(d) Union and concurrent list

Ans:- (d) Union and concurrent list.

30. The Rajya Sabha can delay a money bill for

(a) 14 days

(b) 1months

(c) 6 months

(d) 1year

Ans:- (a) 14 days.

31. The highest judicial tribunal in India is the

(a) Federal court

(b) The Supreme court

(c) The High Court

Ans. (b) The Supreme court.

32. How many associate judges has the supreme court.

(a) 21

(b) 25

(c) 20

(d) 20

Ans:- (b) 25.

33. The judges of the supreme court are appointed by

(a) The president of India

(b) The ChiefJustice of India

(c) Panel of judges

(d) The prime minister

Ans:- (a) The president of India.

34. Eery judge of the supreme court hod office until the age of

(a) 60 years

(b) 62 years

(c) 65 years

(d) 70 years

Ans:- (c) 65 years.

35. On which institution the constitution of India empowers to consult the supreme on a question of law or fact.

(a) The president

(b) The Prime Minister

(c) The Council of Minister 

(d) The parliament

Ans:-(a) The president.

36. The advisory jurisdiction of the supreme court is laid down is

(a) Article 142

(b) Article 143

(c) Article 144 

(d) Article 145

Ans:- (b) Article 143.

37. The frames of the Indian constitution followed the concept of judicial review from the constitution of

(a) America

(b) Britain

(c) Canaca

(d) Japan

Ans:- (a) America.

38. A Judge of the High Court holk office until the age of

(a) 60 years

(b 62 years

(c) 65 years

(d) 63 years 

Ans:-(d) 62 years.

39. The provision for Financial Emergency are provided in the Article

(a) 352

(b) Article 356

(c) Article 360

(d) Article 368

Ans:- (c) Article 360.

40. Provisions for disqualification of members of parliament on ground of defection are provided in

(a) Eight Schedule

(b) Nine schedule

(c) Tenth Schedule

(d) Six Schedule 

Ans:- (c) Tenth Schedule.

41. A prodamation of Emergency must be approved by

(a) Both house of parliament

(b) The LOk Sabha

(c) The Rajya Sabha

(d) The Cabinet Minister

Ans:- (a) Both house of parliament.

42. The Supreme court was designated as a judiciary made to measures argued by

(a) Indira Gandhi

(b) T.N. Seshan

(c) N.A. Palkhivala 

(d) M.V. Pylee

Ans:- (c) N.A. Palkhivala.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising