Class 9 Science MCQ Chapter 6 Tissues, Class 9 Science MCQ Question Answer, Class 9 Science Multiple Choice Question Answer to each chapter is provided in the list of SCERT Science Class 9 Objective Types Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 Science MCQ Chapter 6 Tissues Question Answer can be of great value to excel in the examination.
SCERT Class 9 Science MCQ Chapter 6 Tissues
SCERT Class 9 Science MCQ Chapter 6 Tissues Notes covers all the exercise questions in SCERT Science Textbooks. The NCERT Class 9 Science MCQ Chapter 6 Tissues provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.
Tissues
Chapter – 6
Multiple Choice Questions & Answers
1. A pical meristem is present at the growing tips of –
(a) stem
(b) roots
(c) leaves
(d) stem and roots
Ans: (d) stem and roots.
2. The girth of the stem or root increases due to
(a) lateral meristem
(b) Apical meristem
(c) Intercalary meristem
(d) All of the above.
Ans: (a) lateral meristem.
3. New cells is produced by –
(a) meristem
(b) collenchyma
(c) parenchyma
(d) sclenchyma
Ans: (a) meristem.
4. Intercalary meristem is present at the base of –
(a) root
(b) branch
(c) leaves
(d) stem
Ans: (c) leaves
5. Merimestic tissue is lack of –
(a) nucleus
(b) vacuoles
(c) protoplasm
(d) cytoplasm
Ans: (b) vacuoles.
6. Which of the following tissue is stored food?
(a) Collenchyma
(b) Sclerenchyma
(c) parenchyma
(d) None of the above
Ans: (c) Parenchyma
7. Parenchyma contains chlorophyll then it is called
(a) Xylem
(b) Phloem
(c) Sclerenchyma
(d) Collenchyma
Ans: (d) Collenchyma
8. Husk of coconut, it is made of –
(a) Xylem
(b) Phloem
(c) Sclerenchyma
(d) Collenchyma
Ans: (c) Sclerenchyma.
9. The cells of sclerenchyma tissue is –
(a) lives
(b) dead
(c) both lives and dead
(d) sometimes dead or sometimes lives
Ans: (b) dead.
10. Which of the following cells protects against loss of water?
(a) epidermis
(b) guard cell
(c) cutin
(d) stomata
Ans: (a) epidermis
11. The epidermis is usually made of
(a) a thick layer of cells
(b) a double layer cells
(c) a light layer cells
(d) a single layer cells
Ans: (d) a single layer cells.
12. In some plants, like desert plants, epi dermis has a thick waxy coating of
(a) suberin
(b) cutin
(c) lignin
(d) safranin
Ans: (b) cutin.
13. The husk of coconut, the walls are thickened due to
(a) cutin
(b) suberin
(c) lignin
(d) safranin
Ans: (c) lignin.
14. The cork have a chemical called
(a) Suberin
(b) cutin
(c) Safranin
(d) lignin
Ans: (a) Suberin.
15. The food from leaves to other parts of the plants is transported by –
(a) Xylem
(b) Phloem
(c) Xylem ribres
(d) tracheids
Ans: (b) Pholem

Hi, I’m Dev Kirtonia, Founder & CEO of Dev Library. A website that provides all SCERT, NCERT 3 to 12, and BA, B.com, B.Sc, and Computer Science with Post Graduate Notes & Suggestions, Novel, eBooks, Biography, Quotes, Study Materials, and more.
Subject Ka Complete Video Solution Dekhein
Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

