Class 9 Science MCQ Chapter 15 Improvement in Food Resources

Class 9 Science MCQ Chapter 15 Improvement in Food Resources, Class 9 Science MCQ Question Answer, Class 9 Science Multiple Choice Question Answer to each chapter is provided in the list of SCERT Science Class 9 Objective Types Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 Science MCQ Chapter 15 Improvement in Food Resources Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SCERT Class 9 Science MCQ Chapter 15 Improvement in Food Resources

SCERT Class 9 Science MCQ Chapter 15 Improvement in Food Resources Notes covers all the exercise questions in SCERT Science Textbooks. The NCERT Class 9 Science MCQ Chapter 15 Improvement in Food Resources provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

Improvement in Food Resources

Chapter – 15

Multiple Choice Questions & Answers

1. As food for this growing population in India, we will soon need more than a quarter of a billion tonnes of grain for

(a) one year 

(b) two years

(c) three years 

(d) four years

Ans.(a) one year.

2. Which of the following provide us as carbohydrate?

(a) pigeon pea 

(b) lentil

(c) pea 

(d) maize

Ans. (d) maize.

3. Which of the following provide as protein?

(a) rice 

(b) millets 

(c) lentil 

(d) sorghum

Ans. (c) lentil.

4. Which of the following provide as fats? 

(a) green gram 

(b) soyabean

(c) wheat 

(d) millets

Ans. (b) soyabean.

5. Which of the following mainly provide as vitamin and minerals?

(a) vegetables

(b) ground nut

(c) black gram

(d) pigeon pea

Ans. (a) vegetables.

6. Which of the following is raised as food for the livestock?

(a) linseed 

(b) castor

(c) sesame 

(d) berseem

Ans. (d) berseem.

7. Which of the following is the example of kharif crops?

(a) wheat 

(b) gram

(c) paddy 

(d) peas

Ans. (c) paddy. 

8. Which of the following is the example of rabi crops?

(a) pigeon 

(b) mustard

(c) cotton 

(d) green gram

Ans. (b) mustard.

9. Which of the following is not major groups of activities for improving crop yields?

(a) crop variety improvement

(b) crop production improvement

(c) crop protection management 

(d) crop selling

Ans. (d) crop selling.

10. Which of the following is not the example of weeds?

(a) xanthium

(b) parthenium

(c) motha

(d) pigeon

Ans. (d) pigeon.

11. Which of the following is not included pesticides?

(a) fungicides

(b) insecticides

(c) fertilized

(d) herbicides

Ans.(c) fertilized.

12. What percent of fat contains in milk (cow)?

(a) 12.0 

(b) 3.6

(c) 2.5 

(d) 4.00

Ans. (b) 3.6

13. What percentage of sugar contains in fish?

(a) 4.5 

(b) 4.0

(c) 2.5

(d) present in very small amounts.

Ans. (d) present in vary small amounts.

14. Vitamin D does not contain in

(a) Fish 

(b) Egg

(c) Meat 

(d) Milk (cow)

Ans:(c) Meat.

15. Niacin present in

(a) Fish 

(b) Meat

(c) Egg 

(d) milk (cow)

Ans. (a) Fish.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

1 thought on “Class 9 Science MCQ Chapter 15 Improvement in Food Resources”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top