Class 9 Science MCQ Chapter 10 Gravitation

Class 9 Science MCQ Chapter 10 Gravitation, Class 9 Science MCQ Question Answer, Class 9 Science Multiple Choice Question Answer to each chapter is provided in the list of SCERT Science Class 9 Objective Types Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 Science MCQ Chapter 10 Gravitation Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SCERT Class 9 Science MCQ Chapter 10 Gravitation

SCERT Class 9 Science MCQ Chapter 10 Gravitation Notes covers all the exercise questions in SCERT Science Textbooks. The NCERT Class 9 Science MCQ Chapter 10 Gravitation provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

Gravitation

Chapter – 10

Multiple Choice Questions & Answers

1. The motion of earth around the sun is due to the

(a) gravitational force

(b) centripetal force

(c) collision force40

(d) Now of the above

Ans: (b) centripetal force.

2. Force of attraction between objects is called the –

(a) gravitational force

(b) attraction

(c) collision

(d) gravity

Ans: (a) gravitational force.

3. The value of G Universal law of gravitation is –

(a) 6.673×10¹¹NM²Kg⁻² 

(b) 6.673×10¹°NM²Kg² 

(c) 6.673×10⁻¹°NM²Kg⁻² 

(d) 6.673×10⁻¹¹NM²Kg²

Ans (d) 6.673×10⁻¹¹NM²Kg⁻² 

4. The mass of an object is 10kg. What is the weight of its on the earth? 

(a) 9.8 N 

(b) 980 N

(c) 98 N 

(d) 9.8 N

Ans: (c) 98 N.

5. The weight of an object is 18N on the surface of the earth. What is the weight of its on the surface of the moon? 

(a) 18 N 

(b) 12 N

(c) 9 N 

(d) 3 N

Ans: (d) 3 N.

6. The mass of an object is 18 N on the surface of moon. What is the mass of its on the surface of earth? 

(a) 18 mg 

(b) 12 mg

(c) 9 mg 

(d) 3 mg

Ans: (a) 18 mg.  

7. The value of g becomes greater at the poles than at the

(a) Canada 

(b) Africa 

(c) USA 

(d) equator

Ans: (d) Equator.

8. If m is the mass of the earth, and dis the distance between the object and the earth, then the gravitational force g is

                   M

(a) g = G+ ——

                   d²

                  M

(b) g = G ———

                  d²

              M

(c) g = ——

            Gd²

                  d²

(d) g = G ——

                  M

Ans:    

                  M

(b) g = G ———

                  d²

       weight of the object on the moon 

9. ————————————————— = ……?

       weight of the object on the earth

fill up the blank with appropriate fraction is the following –

(a) ⅓ 

(b) ¼

(c) ⅕ 

(d) ⅙

Ans: ⅙

10. The mass of an object on the earth is 5k. Them the mass of the object on the moon is –

(a) 5 kg 

(b) 10kg

(c) 20kg 

(d) 30kg

Ans: (a) 5kg.

11. Which of the following is correct

                          thrust

(a) pressure = ————

                          area

                          area

(b) pressure = ————

                          thurst

(c) pressure = thrust × area

(d) pressure = thrust + area

Ans:  

                          thrust

(a) pressure = ————

                          area

12. What is the S. I. unit of pressure?

(a) Nm⁻¹ 

(b) Nm¹

(c) Nm⁻² 

(d) Nm²

Ans: (c) Nm⁻²

13. The S. I. unit of density is –

(a) Kgm⁻² 

(b) Kgm⁻³

(c) Kgm² 

(d) Kgm³

Ans: (b) Kgm⁻³

14. The density of gold is –

(a) 19000Kgm⁻³ 

(b) 19100Kgm⁻³ 

(c) 19200Kgm⁻³ 

(d) 19300Kgm⁻³ 

Ans: (d) 19300K gm⁻³.

15. The density of water is

(a) 1000 Kgm³ 

(b) 1100Kgm⁻³ 

(c) 1200 Kgm⁻³ 

(d) 1300 Kgm⁻³ 

Ans: (a) 1000Kgm³.

NEW VIDEO CLASS

Subject Ka Complete Video Solution Dekhein

Step-by-step easy concept explanation aur full questions Answer ke liye watch karein ya app download karein:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top